26.2 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul are cei mai mulţi bolnavi din ţară

Doljul are cei mai mulţi bolnavi din ţară

De la 1 ianuarie, prescripţia în format electronic, introdusă din iulie 2012, a devenit obligatorie pentru toţi medicii din ţară. Nici o farmacie nu va mai putea elibera medicamente compensate şi gratuite de pe alt tip de reţetă, cu excepţia reţetelor care au data prescrierii până pe 31 decembrie 2012 şi care sunt încă acceptate în vechiul format (formulare autocopiante). În Dolj, numărul reţetelor în format electronic a crescut de la lună la lună, ele luând treptat locul reţetelor clasice, iar judeţul a încheiat anul pe primul loc în ţară la prescrieri şi eliberări de medicamente în noul format.
În decembrie, ca şi în noiembrie, doljenii au beneficiat de cele mai multe reţete electronice comparativ cu pacienţii din alte judeţe, exceptând municipiul Bucureşti. Luna trecută, au fost prescrise 106.548 de reţete electronice, de către 463 de medici, conform datelor prezentate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. În acelaşi timp, 172 de farmacii din judeţ au eliberat 99.152 de reţete electronice.
„Având în vedere evoluţia lunară de până acum în prescrierea şi eliberarea reţetelor electronice, avem convingerea că nu vor exista probleme din ianuarie. În caz că nu au conexiune la internet, furnizorii, cum sunt spre exemplu spitalele, vor elibera prescripţia electronică pe formulare pretipărite «offline la domiciliu» sau «offline la cabinet», care sunt la fel de valabile pentru eliberare ca şi prescripţia electronică «online», susţin oficialii CAS Dolj.

Spitalele din Craiova s-au conformat

În prezent, toate cele patru spitale din Craiova aflate în contract cu CAS Dolj, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), Spitalul Municipal „Filantropia“, Spitalul de Neuropsihiatrie şi Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, au adoptat prescripţia electronică pentru pacienţii din ambulatoriu şi pentru cei care se externează. „În prezent, spitalul foloseşte reţeta electronică, dar situaţia particulară cu şantierul de la Policlinică face ca raportările să se facă offline, atât pe ambulatoriu, cât şi la externarea pacientului. Am putea să începem să dăm şi reţete online la diabet, spre exemplu, sau şi la celelalte cabinete care au foarte multă activitate. Cabinetele care există la pediatrie vor prescrie reţete online şi offline, în funcţie de cum ne mişcăm cu lucrările de modernizare a Ambulatoriului“, a precizat managerul SCJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu.
„Noi folosim prescripţia electronică de la sfârşitul lunii noiembrie, iar în decembrie 90% din reţetele prescrise în ambulatoriu au fost în acest format“, a spus şi dr. Luiza Popa, managerul Spitalului de Neuropsihiatrie. „Şi noi am trecut recent la prescripţia electronică, fiecare medic are semnătura lui electronică, pentru unii este o noutate, dar sunt interesaţi. De la noi se dau mai puţin reţete din ambulatoriu, pacienţii primind medicamentele la externare, din dispensarul TBC“, susţine şi dr. Constantin Ecobici, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase. Faptul că în Dolj se prescriu şi se eliberează cele mai multe reţete la nivel naţional nu face decât să confirme că incidenţa bolilor de orice fel în această zonă este mult mai crescută în comparaţie cu alte regiuni din ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS