Numărul de consultaţii şi reţete de care o persoană asigurată poate beneficia într-o lună depinde de natura afecţiunii, care poate fi acută sau cronică
Pentru foarte multe persoane asigurate, numărul de reţete sau de consultaţii la care au dreptul într-o lună, conform normativelor în vigoare, este o enigmă. Legea este însă clară în acest sens, dar mai întâi trebuie definite cele două aspecte de boală cu care pacientul se poate prezenta la medic, acut şi cronic. Afecţiunea acută este cea care apare brusc, are caracter de criză şi evoluţie rapidă, dar care se poate vindeca relativ repede, după tratament (exemplu viroze, colici etc.), în timp ce o afecţiune cronică are o evoluţie lentă şi este greu de îndepărtat, ea fiind deja diagnosticată şi având stabilită o schemă terapeutică.
Legea prevede că pentru fiecare episod de boală acută casa de asigurări de sănătate decontează maximum patru consultaţii necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului şi a evoluţiei cazului, cumulat la nivelul medicului de familie şi medicului de specialitate din ambulatoriul clinic. În situaţia în care cazul este rezolvat la nivelul medicului de familie, Casa decontează maximum trei consultaţii pentru acelaşi episod de boală acută sau subacută (cu evoluţie mai rapidă decât o afecţiune cronică, dar mai lentă decât una acută). În situaţiile în care la prima consultaţie se diagnostichează două sau mai multe afecţiuni acute/subacute, numărul consultaţiilor decontate de CAS este de maximum patru. În situaţia în care, în derularea unui episod de boală acută/subacută, după prima, respectiv a doua consultaţie apare altă afecţiune acută/subacută, numărul consultaţiilor poate ajunge la maximum cinci, respectiv şase, din care la nivelul medicului de familie pot fi acordate maximum trei consultaţii.
Situaţia se schimbă în cazul bolnavilor cronic. Legea spune că pentru evaluarea clinică şi paraclinică, prescrierea tratamentului şi urmărirea evoluţiei bolnavilor cu afecţiuni cronice, casele de asigurări de sănătate decontează pentru un bolnav cu una sau mai multe afecţiuni cronice o singură consultaţie lunară, iar prescripţia sau prescripţiile medicale pot fi eliberate pentru 30/31, 60/62 sau 90/92 de zile.
„Nu pacientul trebuie să ceară reţetă“
Situaţia este similară în cazul reţetelor pe care le poate primi o persoană asigurată într-o lună. La afecţiunile acute, numărul prescripţiilor nu este limitat într-un interval de timp, pacientul putând primi câte o reţetă pentru fiecare episod din acest tip de boală acută. „Aici poate interveni însă, ca o limită, numărul maxim de consultaţii pe care un medic de familie sau specialist din ambulatoriu îl poate acorda în contract cu Casa, pentru că reţeta se eliberează numai ca o consecinţă a unui act medical. Adică pacientul nu poate să vină la cabinet şi să spună pur şi simplu că vrea o reţetă. Dreptul lui este să vină la medic, să îi spună că este bolnav, iar acesta decide şi răspunde, bineînţeles, de conduita pe care o adoptă în legătură cu afecţiunea respectivă“, avertizează reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.
În situaţia în care medicul a epuizat numărul de consultaţii gratuite în contract cu Casa, problema se poate rezolva în două moduri. Dacă afecţiunea este de urgenţă, pacientul se poate adresa la o structură de urgenţă din cadrul unui spital, unde beneficiază de asistenţă medicală şi medicamente până trece caracterul de urgenţă al bolii, după care poate aştepta o programare la medicul de familie sau la medicul specialist din ambulatoriu. Dacă pacientul nu acceptă programarea, poate achita contravaloarea consultaţiei, după care medicul îi poate elibera reţetă gratuită sau compensată. În cazul afecţiunilor cronice, în principiu se poate elibera o singură reţetă pe lună.
Conform actelor normative în vigoare, perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de trei-cinci zile la afecţiunile acute, de opt-zece zile la cele subacute şi de până la 30/31 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice. Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/92 de zile. Totodată, prescripţia medicală eliberată din spital la externarea bolnavului trebuie să cuprindă medicaţia pentru maximum 30/31 de zile. Mai trebuie ştiut faptul că prescripţia medicală pentru cazurile cronice este valabilă maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar în afecţiunile acute şi subacute valabilitatea este de maximum 48 de ore.