Valoarea despagubirilor acordate oltenilor in temeiul Legii privind protectia consumatorului a ajuns, de la inceputul anului si pina in prezent, la peste 200 de milioane de lei. Judetul Olt ocupa unul din locurile de mijloc ale clasamentului pe tara la acest capitol, in frunte fiind Bucurestiul, Clujul si Botosaniul. Potrivit inspectorului-sef al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Olt, Ioan Carzon, cea mai mare pondere in valoarea despagubirilor este detinuta de bunurile de folosinta indelungata (peste 80%). Acestea sint urmate de produsele nealimentare si produsele alimentare. Cele mai multe despagubiri au fost acordate la combinele frigorifice, 22 de milioane de lei.
„A fost vorba despre o combina frigorifica. Aceasta avea un defect din fabricatie si a fost achizitionata de la o mare firma de vinzari in rate. Clientul respectiv a primit banii integral“, a spus Ioan Carzon. Sumele returnate cumparatorilor au fost cuprinse intre 150.000 de lei (o pereche de ghete confectionate din inlocuitor de piele) si peste 20.000.000 de lei. Inspectorul-sef al OJPC a tinut sa le reaminteasca oltenilor ca acestia trebuie neaparat sa solicite vinzatorului, in momentul achizitionarii unui produs, indiferent care ar fi acesta, bonul de casa aferent valorii produsului cumparat, dar si certificat de garantie acolo unde este cazul.
„Bonul de casa este cel mai util clientului care vrea sa reclame calitatea proasta a unui produs. Pe bon sint inscrise atit valoarea bunului cumparat, cit si numele firmei in cauza, precum si alte mentiuni importante in baza carora clientul pagubit isi poate recupera banii sau, eventual, poate cere inlocuirea produsului defect cu un altul similar“, a mentionat Carzon.
Articolele de imbracaminte si incaltaminte au un termen de garantie 30 de zile, perioada in care cumparatorul poate fi despagubit daca la produsul achizitionat se descopera deficiente de fabricatie. In ceea ce priveste produsele de folosinta indelungata, respectiv aparatele electrocasnice, acestea au prevazut un termen de valabilitate de 12 luni, perioada in care orice defectiune aparuta trebuie remediata gratuit. Daca acest lucru este imposibil, cumparatorul poate opta ca firma de unde a cumparat produsul sa il schimbe cu unul identic sau sa-i restituie contravaloarea actualizata a produsului.
„OJPC Olt este la dispozitia cumparatorilor daca acestia vor sesiza ca firmele care le-au vindut produse cu nereguli nu sint dispuse sa-i ajute in rezolvarea problemelor de acest gen. Clientii pacaliti pot depune reclamatii la noi, iar inspectorii vor actiona ca atare“, a mai spus seful OJPC Olt, Ioan Carzon.