Doi tineri, unul din Calafat şi altul din localitatea Bratovoeşti, au fost arestaţi pentru comiterea infracţiunilor de falsificare a instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de retrageri frauduloase de numerar, la sfârşitul săptămânii trecute, la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti
Anchetatorii au precizat că cercetările în acest dosar au început în urmă cu un an, când doi tineri din Calafat, Laurenţiu Roşu, de 25 de ani, şi Yassir Elkhawad, de 23 de ani, au fost reţinuţi de poliţişti în timp ce demontau dispozitivele artizanale de copiere a datelor cardurilor şi de înregistrare video a codurilor PIN montate pe două ATM-uri din Capitală.
Din investigaţiile poliţiştilor s-a stabilit că cei doi s-au cazat la un hotel din Bucureşti pe 6 mai, iar în dimineaţa zilei următoare au montat dispozitive de copiere a datelor cărţilor de credit pe cele două bancomate. Când s-au întors să ridice aparatura, tinerii au fost săltaţi de poliţişti.
În mai 2011, oamenii legii au precizat că împotriva celor doi a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. Elkhawad şi Roşu au fost reţinuţi şi, ulterior, au fost arestaţi preventiv.
După arestarea celor doi tineri, cercetările au fost continuate de procurorii bucureşteni, care, pe 7 decembrie 2011, au reţinut şi cerut arestarea celui de-al treilea membru al grupării infracţionale, un tânăr de 23 de ani, din Craiova.
Miercuri, pe 16 mai, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bucureşti, ajutaţi de colegii lor din Craiova, au făcut trei percheziţii la locuinţele altor trei membri ai grupării – Alin Mihai Picu, de 29 de ani, din Craiova, Virgil Alexandru Florescu, de 22 de ani, din Calafat, şi Gabriel Nicuşor Bădescu, de 27 de ani, din comuna Bratovoeşti.
Anchetatorii au comunicat că, în urma percheziţiilor, au ridicat componente electronice şi dispozitive confecţionate pentru fraudarea cardurilor bancare, hard-disk-uri şi mulaje pentru confecţionarea dispozitivelor de copiere a datelor cărţilor de credit.
Carduri din cartele
de metrou
Procurorii bucureşteni au comunicat că grupul infracţional era format din şase persoane, toate domiciliate în judeţul Dolj, care confecţionau echipamente electronice, le asamblau şi realizau dispozitive identice ca mărime şi culoare cu părţile componente ale bancomatelor. Dispozitivele erau instalate pe ATM-uri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov, unde erau copiate informaţiile de pe banda magnetică a cardurilor şi codurile PIN ale acestora. Ulterior, datele astfel obţinute erau prelucrate şi inscripţionate pe cartele cu bandă magnetică, inclusiv cartele de metrou, şi erau folosite pentru retrageri frauduloase de numerar. Anchetatorii au estimat că membrii grupării au reuşit să „tragă“ de pe cardurile clonate 50.000 de lei.
Picu, Florescu şi Bădescu sunt cercetaţi pentru deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate. Joi, Florescu şi Bădescu au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, mandatele fiind emise de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti. Pe numele lui Picu, care nu a fost găsit până în prezent de anchetatori, instanţa a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă.