Conform prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, călătoriile şi animalele cu care intrăm în contact sunt principalele cauze ale răspândirii virusurilor. Iar în unele cazuri medicina modernă nu poate câştiga încă lupta cu bolile apărute.
Preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila“ din Bucureşti, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, s-a aflat duminică la Craiova pentru a susţine conferinţa cu tema „Medicina secolului XXI – medicina tehnoprofețiilor sau…“. Evenimentul a avut loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, la sala „Ion D Sîrbu“, în cadrul „Întâlnirilor SpectActor“, care se desfăşoară lunar la instituţia de cultură din Bănie. Timp de aproape două ore, dr. Adrian Streinu-Cercel, care este şi general manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“, a vorbit despre cum vede el medicina viitorului, despre boli şi felul cum sunt acestea răspândite în rândul populaţiei, despre tratamentele de multe ori ineficiente şi despre terapii.
„În România, medicina se face by request“
La început, dr. Streinu-Cercel a expus cu umor maniera în care se practică acum medicina în România, susţinând că aceasta devine tot mai simplă, pentru că se face „by request“ (la cerere – n.r.). El a acuzat modul cum decurge de cele mai multe ori întâlnirea medic – pacient, acesta din urmă fiind cel care pune diagnosticul şi prescrie reţeta. „Ştiţi că în România trei sunt cauzele principale pentru care oamenii se îmbolnăvesc? Prima este că ne trage curentul, a doua că am mâncat ceva ce nu ne-a priit şi a treia că ieşim afară cu părul ud. Astfel, pentru noi, doctorii, medicina devine foarte simplă. Facem o medicină by request. Adică pacientul vine şi ne spune direct ce diagnostic are. Şi nu doar atât, ne indică şi ce medicamente trebuie să-i prescriem. Iar noi ce facem? Îi prescriem, pentru că nu avem încotro“, a spus dr. Adrian Streinu-Cercel.
„Ce facem noi acum? Dăm antibiotice, luăm antibiotice şi ne alimentăm cu… antibiotice“, a adăugat medicul Streinu-Cercel, care a ţinut să scoată în evidenţă faptul că antibioticele devin tot mai ineficiente pentru organism în lupta cu virusurile. Nici medicina bazată pe dovezi, „inventată de noi, medicii“, nu mai pare eficientă, în opinia doctorului Adrian Streinu-Cercel. „Folosim matematici speciale, tehnologii, studii clinice, metaanalize, adunăm tot ce s-a făcut pe planeta asta, dar apar pacienţii, şi cu ei şi problemele, pentru că ne întoarcem la medicina by request“, susţine acesta.
„Cartea care se scrie acum se numeşte medicina călătorului“
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel susţine că vina principală pentru răspândirea virusurilor o au tot oamenii, în principal cei care călătoresc. „Mergem prin Asia, Africa, Orientul Mijlociu, dar cu ce ne întoarcem? Cartea care se scrie acum în medicină se numeşte medicina călătorului. Au fost cazuri de malarie în Grecia. Cum s-a ajuns în această situaţie? Tot în urma unor călătorii. Ştiţi că pe români malaria îi ucide acum, pentru că nu mai avem rezistenţa din perioada când a fost şi la noi epidemie?“, a precizat dr. Streinu-Cercel. „Concluzia este următoarea: nici o terapie fără etiologie (ramură a medicinii care studiază cauzele bolilor şi factorii care influenţează apariţia diverselor boli – n.r.). În secolul XXI, toate persoanele care se prezintă la medic pentru diagnosticul unei boli trebuie întrebate mai întâi pe unde au călătorit“, a adăugat acesta. Sfatul medicului pentru cei care călătoresc în zone unde există pericolul contactării de boli este de a-şi face bine temele înainte de plecare, eventual, de a se şi vaccina şi de a evita contactul cu diverse animale, pentru a nu risca să dea naştere la o epidemie, la întoarcere. „Şi animalele sunt o mare problemă, pentru că şi ele sunt responsabile de apariţia diverselor bacterii la oameni“, a mai spus dr. Streinu-Cercel.
Acesta a mai vorbit şi despre testele „care ne predictează răspunsul pacientului vizavi de terapie: dacă va face o reacţie alergică la un medicament sau care va fi răspunsul lui din punct de vedere al potenţialului de vindecare“. „Acest lucru este deosebit de important în hepatita de tip C, pentru că în prezent aici vorbim de vindecare, lucru care nu este valabil şi la hepatita de tip B. Şi, atunci, înainte să ne apucăm de treabă, facem aceste teste care ne spun, din punct de vedere genetic, care va fi modalitatea de succes a pacientului respectiv“, a explicat Adrian Streinu-Cercel. Pentru acesta, regimul hepatic este o trăsnaie, „pentru că, atunci când ai hepatită, ai voie să mănânci orice. Ce este interzis? Alcoolul şi tutunul“.
Sănătatea, „la pixul Ministerului de Finanţe“
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a explicat şi ce este cu această medicină a tehnoprofețiilor: „Sunt specialişti care pot previziona cu nişte instrumente SF ce se va întâmpla în anii 2030-2040 din punct de vedere al incidenţei cirozei, dacă lucrurile rămân la acest nivel. Şi atunci ce ar trebui să facem noi? Nişte politici de sănătate, prin care să reducem numărul pacienţilor cu astfel de probleme. Este o perspectivă de care ar trebui să ţinem cont“.
Streinu-Cercel crede însă că în România tehnoprofeţiile nu prea pot fi puse în aplicare, din cauza sistemului actual de sănătate. „Ce avem noi în contrapartidă? Avem Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, comisiile de specialitate. Ce urmează? Încremenirea în gândire. Ministerul e bun, dar lipseşte cu desăvârşire. Banii nu sunt la CNAS şi nici la Ministerul Sănătăţii, ci la cel de finanţe, la pixul acestuia. Practic, Ministerul de Finanţe este o clădire cu pix. Comisiile de specialitate vorbesc, dar fără bani nu pot face nimic. Deci pentru ce mai discutăm?“, a spus medicul, care nu a omis din această ecuaţie nici „orgoliile de orice fel şi la orice nivel“.
Dr. Adrian Streinu-Cercel a dat şi exemple de boli care au fost învinse în urma tehnoprofeţiilor, cum a fost cazul poliomielitei sau variolei, ultima eradicată în anii 80. „Acesta este ultimul mare succes al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În momentul de faţă, avem probleme mari de rezistenţă la virusuri. Între anii 2008 și 2012 s-a inventat şi pus pe piață un singur antibiotic. Zilele trecute, Margaret Chan, președintele OMS, a spus că o să ajungem să murim dacă ne înțepăm. Evident că a exagerat, dar doar un pic. Pentru că antibiotice active nu prea mai sunt. O să umblăm cu toţii cu măscuţa pe figură, că vin germenii să ne cotropească“, a mai spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Medicina viitorului, făcută de acasă
Pentru dr. Streinu-Cercel medicina viitorului este cea făcută de acasă, fără ca medicul şi pacientul să-şi mai dea întâlnire la cabinet. „Consultaţiile se vor putea face on-line. Cu laptopul şi diverse softuri, medicul va putea vedea pacientul fără ca acesta să mai fie nevoit să se deplaseze la spital. Nu mai pierd vremea nici unii, nici alţii. Pacienţii au rezultatele la analize, comunicăm prin SMS, iar eu le transmit ce să facă în continuare. Eu deja aşa procedez“, a dezvăluit Adrian Streinu-Cercel.