Fundaţia care administra Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu a intrat în faliment, iar lichidatorii vor să execute bunurile instituţiei, pentru o sumă de 800.000 de lei, datorată către Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj, respectiv către Direcţia Publică de Venituri din municipiu. Noua conducere a Uniunii Judeţene a CNSLR Frăţia nu recunoaşte datoriile Fundaţiei „Casa de Cultură a Sindicatelor“ şi îi ameninţă cu instanţa pe foştii lideri de sindicat.
Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu, administrată până în 2009 de Fundaţia „Casa de Cultură a Sindicatelor“, iar din acest an de Uniunea Judeţeană a CNSLR Frăţia, ar putea fi scoasă la vânzare pentru recuperarea unei datorii de 800.000 de lei. Actuala conducere a Uniunii Judeţene a CNSLR Frăţia, în frunte cu Valentin Popa, a preluat imobilul şi bunurile, precum şi contractele de închiriere de la fundaţia cu acelaşi nume, dar nu recunoaşte şi datoriile de peste 800.000 de lei. Aproximativ 500.000 de lei sunt debite către Direcţia Publică de Venituri din Târgu Jiu, iar diferenţa reprezintă datorii către Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj. Preşedintele CNSLR Frăţia Gorj, Valentin Popa, a declarat că, de când a preluat şefia Uniunii de la fostul preşedinte Constantin Retezeanu, a aflat că patrimoniul Casei de Cultură a Sindicatelor era administrat prin intermediul unei fundaţii al cărui nume este identic cu cel al Casei de Cultură a Sindicatelor. Prin această fundaţie s-au derulat toate contractele de închiriere a spaţiilor şi au fost plătiţi şi cei aproximativ 12 salariaţi ai instituţiei. De câţiva ani însă, nimeni nu a mai achitat impozitele şi taxele către bugetul local şi astfel s-a ajuns la datoria de aproximativ 800.000 de lei.
Ameninţaţi cu sechestrul
Emilian Ciongaru, vicepreşedintele Uniunii Judeţene a CNSLR Frăţia, a afirmat că la sediul Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu au sosit mai multe înştiinţări din partea unui executor judecătoresc. Ciongaru nu exclude ca o parte din bunurile instituţiei să fie puse sub sechestru pentru recuperarea datoriilor făcute de Fundaţia „Casa de Cultură a Sindicatelor“, care a administrat până recent spaţiile. Însumate, acestea au peste 2.000 de metri pătraţi. „Patrimoniul aparţine statului, sindicatelor şi nu unei fundaţii. Înainte de 2.000 a fost înfiinţată această fundaţie de către fostul preşedinte Constantin Retezeanu şi de ceilalţi lideri de sindicat şi toată activitatea s-a derulat prin intermediul acestei fundaţii. Inclusiv salariaţii erau trecuţi pe fundaţie. Ei au beneficiat de o decizie a judecătorilor prin care bunurile au fost trecute pe fundaţie. Nu ştim ce s-a întâmplat în ultimii ani, dar nu au mai plătit datoriile şi s-a ajuns la această sumă foarte mare. Fundaţia a intrat în insolvenţă şi apoi în faliment, la cererea creditorilor. Ne putem trezi oricând cu sechestru pe bunuri în vederea recuperării datoriilor. Nu vrem să se ajungă într-o zi să fie scoasă la vânzare pentru 800.000 de lei. Este un patrimoniu de o valoare considerabilă. Se află în centrul oraşului“, a precizat Emilian Ciongaru.
Valentin Popa spune că nu ştia de fundaţie
Valentin Popa, actualul preşedinte al Uniunii Judeţene a CNSLR Frăţia, condusă până recent de Constantin Retezeanu, a declarat că nu ştia de existenţa fundaţiei şi că prin intermediul acesteia s-au derulat toate activităţile. Popa a menţionat că a făcut demersuri pe lângă instanţele de judecată pentru rezolvarea problemei patrimoniului şi a datoriei de 800.000 de lei, dar toate acţiunile au fost respinse. „În fundaţie erau Retezeanu, directorul Nicolicescu, Ion Nistor şi alţii. Noi, la Uniune, nu am primit nici o somaţie, ci la fundaţie au ajuns, dar prin acea decizie a instanţei fundaţia a devenit stăpână a patrimoniului. De când am preluat noi – de un an -, totul pe Uniune, inclusiv contractele de închiriere, nu avem nici un fel de datorii, am plătit taxele şi salariile. Nu ştiu cum au administrat ei treburile pe această fundaţie. Eu cred că a fost înfiinţată ilegal. Nu ai voie să înfiinţezi ceva cu un nume identic, care să creeze confuzie. Cum şi-a permis acel judecător să dea voie ca patrimoniul statului să treacă la o fundaţie? Sperăm să se autosesizeze cineva, până nu va fi scoasă la vânzare. Domnul Retezeanu a fost preşedinte al Uniunii CNSLR Frăţia. Noi nu vrem să-i facem rău unui coleg de-al nostru, dar nici să prinzi hoţul în casă şi să nu-i faci nimic, aşa cum se spune în popor, nu se poate. Dacă eu îmi fac o fundaţie cu numele Prefectura Gorj, peste câţiva ani voi revendica clădirea prefecturii?! Noi o să facem paşii legali, o să sesizăm Parchetul, DNA, prefectura. Poate îşi vor da seama care e treaba cu această fundaţie. Nu ştia nimeni de existenţa ei. Eu am aflat când am devenit preşedinte. Noi administrăm de un an spaţiile. Avem 16 chiriaşi. Suntem administratorii de drept. Avem adrese în acest sens de la Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură din România şi de la CNSLR Frăţia. Nu există nici un fel de plângere împotriva noastră că încasăm aceste chirii, dar lichidatorul este interesat să câştige bani din recuperarea datoriilor făcute de fundaţie“, a menţionat Valentin Popa.
Retezeanu atacă
Fostul preşedinte al Uniunii Judeţene a CNSLR Frăţia Gorj, Constantin Retezeanu, susţine că Valentin Popa ştia de existenţa fundaţiei, întrucât era prim-vicepreşedinte al Uniunii Judeţene CNSLR Frăţia. Retezeanu susţine că se află şi în prezent în conducerea Fundaţiei „Casa de Cultură a Sindicatelor“ şi dezvăluie că motivul pentru care în anii ’90 s-a luat decizia de a înfiinţa fundaţia a fost reprezentat de taxele mai mici pe care le plăteau la stat. „Acesta este adevărul şi trebuie să-l recunoaştem. A fost făcută fundaţia pentru că plăteam taxe de două ori pe an. Ne-am gândit că nu putem să ne descurcăm cu atâtea datorii şi că aşa o să ne fie mai uşor. În 2009 au început să apară problemele cu fostul contabil. Nu a prezentat nici un raport la Comisia de Cenzori din septembrie până în decembrie 2009. Nu ştiu ce au făcut ei pe acolo şi de ce nu au plătit, dar aşa s-a ajuns la datoriile astea. Cei care conduc acum Uniunea ştiau de fundaţie. Valentin Popa era prim-vicepreşedinte. E culmea! A fost la şedinţe, sunt procesele-verbale semnate. Ei au venit şi au luat toate contractele de închiriere de pe fundaţie şi s-a ajuns la alte treburi. Este o încurcătură. Eu nu mai ştiu acum ce mai este. Ştiu că fostul contabil a plecat din ianuarie, pe la un minister prin Bucureşti. Cei care au venit noi în fruntea Uniunii nu au ascultat de mine şi au luat contractele de închiriere de la fundaţie. Nu am mai avut cu ce plăti. Făceam un grafic de reeşalonare. Eu nu am primit date în legătură cu situaţia financiară când a trebuit şi în februarie 2010 am şi solicitat un control de la Finanţe. Vinovaţi suntem toţi de ceea ce se întâmplă, dar eu nu am băgat mâna în bani pe acolo“, a spus Constantin Retezeanu, fostul preşedinte al Uniunii Judeţene a CNSLR Frăţia Gorj. De menţionat că, la o evaluare sumară, patrimoniul Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu valorează câteva milioane de euro.