32.6 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCu unul mumă, cu altul ciumă

Cu unul mumă, cu altul ciumă

Lui Antonie Solomon nu îi prieşte deloc Piteştiul. Pe lângă procurorii DNA, care au reuşit să-i convingă pe magistraţi să-l ţină după gratii mai bine de o lună, şi judecătorii de la Curtea de Apel Piteşti par să betoneze şederea primarului suspendat în Penitenciarul de la Colibaşi o perioadă îndelungată. În tot acest timp, ceilalţi trei inculpaţi din dosar, printre care şi Cornel Penescu, zburdă în libertate.

După mai multe încercări eşuate de eliberare sub control judiciar respinse pe bandă de magistraţii piteşteni, ieri trebuia să înceapă procesul propriu-zis în care Antonie Solomon este acuzat de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual. Ziua de marţi, 13 aprilie, i-a purtat ghinion însă acestuia. Procesul pe fond a debutat cu o amânare, deoarece judecătorii de la Curtea de Apel Piteşti nu au avut timp să trimită dosarul la Tribunalul Argeş, instanţa de fond. Cu o zi în urmă, adică pe 12 aprilie, la Curtea de Apel se judecase recursul la respingerea cererii de eliberare sub control judiciar, depusă de avocaţii săi. Cum în aceeaşi zi au judecat şi recursul lotului de 33 de hackeri din Vâlcea, Olt şi Argeş, arestaţi după ce au fost ridicaţi de mascaţi săptămâna trecută, magistraţii i-au audiat pe aceştia până noaptea târziu şi nu au mai avut timp să trimită dosarul lui Solomon la Tribunal, acolo unde avea loc procesul a doua zi. Drept urmare, la prima înfăţişare de ieri, judecătorii nu au avut ce judeca şi au dat un nou termen, pe 11 mai. Surse apropiate procesului au precizat că astfel de întârzieri apar frecvent şi că nu este un lucru ieşit din comun, chiar dacă asta denotă neglijenţă. Spre exemplu, magistraţii de la Curtea de Apel nu au motivat nici până în prezent decizia de a respinge recursul la mandatul de arestare preventivă, deşi trebuia să facă acest lucru în 20 de zile. De atunci a trecut mai bine de o lună.
„Practica administrativă spune că fiecare instanţă se organizează cum poate. În acest caz, dosarul va ajunge la instanţa de fond, Tribunalul Argeş, în două-trei zile, după ce va fi redactată decizia de respingere a recursului la cererea de eliberare sub control judiciar“, au precizat sursele.

Unul în arest, alţii în libertate

Antonie Solomon a fost dus la Curtea de Apel în jurul orei 11.30, însă audierile din sala de judecată au început în jurul prânzului. Ca de fiecare dată, primarul suspendat al Craiovei a fost aşteptat în faţa instanţei de câţiva susţinători care l-au încurajat şi i-au strigat că-l aşteaptă acasă. Primarul suspendat al Craiovei nu a făcut nici o declaraţie la intrarea în sala de judecată. Avocatul lui Solomon a afirmat în faţa instanţei că nu este normal ca toţi ceilalţi trei inculpaţi din dosar să fie cercetaţi în stare de libertate, iar clientul lor să stea în arest şi, în plus, a motivat că nu au fost aduse dovezi suplimentare în acest dosar.
„Eu cred în actul de justiţie din ţară. Dacă veţi considera că nu reprezint pericol social, atunci luaţi măsura care se impune!“, a spus şi Antonie Solomon în faţa completului de judecată.

Avocaţii au cerut strămutarea procesului

Pe lângă Solomon, adus la proces din Penitenciarul Colibaşi, la instanţă au venit ieri şi ceilalţi trei inculpaţi judecaţi în stare de libertate, Cornel Penescu, George Dragoş Stancu şi Gheorghiţă Pieca. Ieri s-a împlinit un an de când Penescu a fost reţinut, fiind acuzat în mai multe dosare privind acte de corupţie, potrivit NewsIn. A stat şi el în arest aproape nouă luni, dar a fost eliberat după ce avocaţii săi au obţinut strămutarea procesului. La această metodă au recurs şi avocaţii lui Solomon. Aceştia au depus deja cererea de strămutare a dosarului de la instanţele din Piteşti, cerere care se va judeca luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după cum au precizat pentru GdS surse judiciare. Dacă magistraţii instanţei supreme vor aproba cererea, avocaţii vor depune o nouă cerere de eliberare sub control judiciar la noul loc de judecare a procesului. Deşi nu se ştiu motivele invocate de avocaţi pentru strămutare, cel mai probabil aceştia au susţinut că judecătorii din Piteşti nu iau în calcul faptul că procurorii nu au adus nici o dovadă clară de acuzare şi că, odată fiind trimis în judecată şi rechizitoriul încheiat, Solomon nu mai poate influenţa nici un martor, aşa cum susţine DNA Piteşti.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII