Un bărbat din Bratovoieşti a primit înainte de Paşte doar 60 de lei pensie, din 390 cât trebuia să încaseze. O funcţionară de la Casa Judeţeană de Pensii Dolj i-a reţinut omului din bani în baza unui titlu executoriu, dar a greşit suma, oprind mai mult decât prevede legea.
Constantin Dima, de 58 de ani, din comuna doljeană Bratovoieşti, a reclamat la redacţie faptul că înainte de Paşte i-a fost reţinută aproape întreaga pensie de către Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj. Bărbatul s-a trezit că a primit doar 60 de lei, deşi pensia lui era de 390 de lei. „În luna martie am primit cuponul de pensie cu reţinere de 330 de lei, fără să mi se aducă la cunoştinţă motivul reţinerii“, a spus Constantin Dima. Ulterior, el a mers la Casa de Pensii, unde i s-a comunicat că i s-a pus poprire pe pensie, pe motiv că ar avea o datorie la Banca Cooperatistă Capital Işalniţa, agenţia din comuna Teasc (un CAR – n.r.). Dima susţine că şi-a achitat datoria către creditor şi este nemulţumit că funcţionarii de la CJP Dolj i-au reţinut aproape toată pensia, lăsându-l „flămând şi fără medicamente“. Omul a mers înainte de Paşte la Casa de Pensii şi le-a cerut explicaţii celor de la ghişeu, dar şi banii înapoi. El nu a primit nici un leu, pentru că banii din casierie sunt numai pentru situaţii de urgenţă (ajutoare de deces sau alte chestiuni), afirmă conducerea instituţiei.
„Am greşit… I-am reţinut banii dintr-o eroare“
Potrivit legii, indiferent cine ar fi solicitat o poprire pe pensia bătrânului, CJP Dolj nu ar fi trebuit să-i reţină omului mai mult de o treime din banii cuveniţi lui. În cazul nostru, Casa de Pensii putea să facă poprire doar pe maximum 130 de lei din pensia bătrânului, însă lui i-au fost reţinuţi 330. „Am greşit!“, a spus Gabriela Văcuţ, funcţionara de la CJP Dolj, care se ocupă de popriri pe veniturile din pensii ale doljenilor. „I-am reţinut banii dintr-o eroare. Am 20 de ani de experienţă şi aşa ceva nu mi s-a întâmplat până acum. Dar avem 350-400 de popriri pe lună şi este posibil să mai şi greşim. Omul poate să-şi ia banii în orice clipă de la noi. I se vor restitui 250 de lei“, a spus Văcuţ.
Directorul coordonator al CJP Dolj, Daniel Baciu, a precizat că poprirea s-a făcut în urma unui titlu executoriu înaintat către instituţie de un executor judecătoresc. Potrivit actului respectiv, Constantin Dima ar avea de plătit (cu penalităţi şi comisioane), suma de 500 de lei către banca respectivă. Totuşi, directorul a recunoscut că angajata instituţiei a greşit, reţinându-i omului mai mult decât trebuia. „Noi nu facem popriri pe pensii decât în baza unor titluri executorii sau hotărâri judecătoreşti. Dacă domnul Dima venea în audienţă, i se rezolva problema înainte de Paşte. S-a dus doar la ghişeu, dar nu au fost bani în casierie“. Reprezentanţii CJP Dolj susţin că, în urma titlului executoriu, lui Constantin Dima i se va reţine în continuare din pensie până se acoperă debitul de 500 de lei (cel potrivit titlului executoriu), dar suma pe care se face poprire va fi mult mai mică decât cea care i s-a reţinut bătrânului înainte de Paşte. Titlul executoriu emis pe 9 februarie 2010 a fost înaintat de către Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop Agenţia Piteşti, care trebuie să recupereze de la Dima 500 de lei.
Bărbatul avusese o datorie veche
Constantin Dima nu ştia că în prezent mai are de plată restanţe către CAR-ul din Teasc. El recunoaşte că avusese în trecut o datorie, dar susţine că rezolvase problema cu directorul băncii. Dima a declarat că, în urmă cu doi ani, a discutat cu conducerea băncii respective ca pentru achitarea unei sume restante aceasta să ia banii depuşi de el în „fondul social“ şi să îi treacă în contul datoriei cu pricina. La vremea respectivă era vorba de 290 de lei, susţine Constantin Dima. La doi ani după discuţia invocată, omul s-a trezit executat silit, cu poprire pe pensie pentru o datorie de 500 de lei. „Banca, dacă mai are bani de recuperat de la mine, să mă dea în judecată!“, susţine Dima. Contactaţi telefonic, reprezentanţii Băncii Cooperatiste Capital Invest – filiala din Teasc au menţionat că nu pot verifica, pe moment, situaţia debitorului, dar că îl aşteaptă pe om la discuţii. „Să vină la noi să lămurim situaţia!“, a spus Ioana Vânătoru, reprezentantă a băncii.