32.8 C
Craiova
vineri, 4 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRomânia şi Irakul vor semna astăzi un acord pentru menţinerea trupelor române după 31 decembrie

România şi Irakul vor semna astăzi un acord pentru menţinerea trupelor române după 31 decembrie

Bagdadul şi Bucureştiul vor semna astăzi un acord pentru a autoriza prezenţa trupelor române în Irak după 31 decembrie, dată la care expiră mandatul ONU, relatează AFP.

Tot azi, Guvernul irakian va semna acorduri similare cu Salvador, Estonia şi NATO, care au contingente de câteva sute de soldaţi.

Numărul militarilor români aflaţi în prezent în Irak se ridică la 498, potrivit site-ului Ministerului Apărării.

Surse neoficiale de la Bagdad au confirmat că negociatorii români au părăsit aseară capitala irakiană, după o lungă rundă de negocieri, transmite corespondentul Radio România Actualităţi.

Guvernul irakian a semnat aseară, in extremis, acorduri şi Australia şi Marea Britanie pentru a autoriza prezenţa trupelor acestor două ţări în Irak după 31 decembrie, potrivit AFP. "Ministrul apărării, Abdel Qader Mohammed Jassem Obeidi, în numele Guvernului irakian, a semnat un acord cu Marea Britanie care va intra în vigoare la începutul noului an", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul Mohammed Al-Askari.

Marea Britanie trebuia să semneze până la 31 decembrie seara, când expiră oficial mandatul ONU pentru forţele coaliţiei din Irak, pentru a legaliza prezenţa trupelor sale în ţară în 2009. Începând din 1 ianuarie, "trupele britanice nu vor mai face decât să ajute, să consolideze şi să (contribuie – n.red.) la dezvoltarea forţelor de securitate irakiene, fără a desfăşura vreo misiune de luptă", potrivit generalului Askari.

Anterior, un alt acord a fost semnat de ministru şi de ambasadorul Australiei în Irak, Robert J. Tyson, privind retragerea forţelor australiene din Irak (980 de soldaţi), a adăugat Al-Askari.

Premierul britanic Gordon Brown şi omologul său irakian Nuri al-Maliki au anunţat în 17 decembrie sfârşitul misiunii contingentului britanic în Irak (4.100 de soldaţi) în mai 2009 şi retragerea completă până la sfârşitul lunii iulie 2009.

De asemenea, "la începutul noului an", Irakul va prelua "misiunea de asigurare a securităţii în Zona Verde din Bagdad şi pe aeroportul Basra de la forţele coaliţiei", a precizat purtătorul de cuvânt.

În 23 decembrie, Parlamentul irakian a votat o rezoluţie prin care a acordat mandat Guvernului să semneze direct cu guvernele ţărilor din coaliţie acordurile care stabilesc cadrul legal pentru prezenţa trupelor acestor ţări, după expirarea mandatului ONU.

Statele Unite, care dispun de 146.000 de soldaţi pe teren, au semnat încă din luna noiembrie un acord cu Irakul, care prevede retragerea completă a forţelor americane până la sfârşitul anului 2011.

Ministerul irakian al Apărării va fi însărcinat să stabilească responsabilităţile fiecărui contingent militar străin, anunţase anterior un purtător de cuvânt al Guvernului irakian, Ali al-Dabbagh. "Misiunile lor vor fi limitate la operaţiuni de antrenare şi supraveghere maritimă şi de deminare, iar Ministerul irakian al Apărării va avea grijă să organizeze operaţiuni comune cu aceste trupe", potrivit lui Dabbagh.

Irakul pune astfel capăt la cinci ani de ocupaţie străină sub mandat ONU şi va fi mai stăpân pe suveranitatea şi pe destinul său după 1 ianuarie, potrivit AFP.

O ceremonie de transferare a puterii va avea loc pe 1 ianuarie, în palatul republican, fosta reşedinţă prezidenţială a lui Saddam Hussein. Ocupat din 2003 de forţele americane şi de ambasada Statelor Unite, acest palat gigantic, cu faţade de culoare nisipului, aflat în centrul Zonei Verzi, va fi predat autorităţilor irakiene. Clădirea este considerată de irakieni un simbol al ocupaţiei americane care a urmat invaziei din martie 2003.

Trupele străine vor trebui, după 1 ianuarie, să ceară permisiunea irakienilor pentru orice operaţiune militar. De asemenea, vor avea nevoie de mandat judecătoresc pentru a aresta un suspect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII