35.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025

Vine Euro 5 peste noi

Şoferii vor plăti mai mult de la 1 ianuarie 2009 pentru a face plinul la maşină, după ce abia se obişnuiseră cu preţuri mai mici. Motivul îl reprezintă introducerea obligatorie a carburanţilor Euro 5, mai ecologici, dar mai scumpi, şi scoaterea de pe piaţă a celor Euro 4.

 

De la 1 ianuarie 2009, toate benzinăriile vor comercializa numai carburanţi Euro 5 şi vor renunţa la carburanţii Euro 4, companiile petroliere aliniindu-se astfel normelor directivei Parlamentului European 98/70/EC, transpuse în legislaţia noastră printr-o hotărâre de guvern din 2004. Marile companii petroliere prezente pe piaţa românească precizează că se vor alinia acestei directive europene şi că vor retrage de la vânzare carburanţii Euro 4. Petroliştii din România au fost dezavantajaţi de decizia PE în comparaţie cu ţările UE deoarece au avut la dispoziţie doar doi ani pentru a pregăti rafinăriile în vederea trecerii la Euro 5. În timp ce România a introdus Euro 4 din 2007, ţările din Uniunea Europeană îl comercializau încă din 2005.

 

Drepţi în faţa legii

 

Companiile petroliere au anunţat că sunt pregătite pentru a comercializa noii carburanţi. Grupul Rompetrol îşi va asigura din producţia proprie necesarul de carburanţi Euro 5 (benzină şi motorină), de la rafinăria Petromidia. Potrivit reprezentanţilor Rompetrol, aceste investiţii, pentru trecerea la Euro 5, se vor simţi şi în preţurile de la pompă, potrivit NewsIn. „Trebuie să ţinem cont că rafinăriile din Uniunea Europeană au avut la dispoziţie o perioadă de patru ani pentru implementarea tehnologiilor necesare producţiei de carburanţi Euro 5, faţă de doar doi ani pentru rafinăriile din România. În acest context, credem că eforturile investiţionale făcute de rafinăriile din România pentru a trece în patru ani de la standardul Euro 3 (obligatoriu din 2005) la standardul Euro 5 (obligatoriu din 2009) se vor resimţi şi în preţurile finale“, spun reprezentanţii Rompetrol.

Reprezentanţii MOL România spun că necesarul de carburant Euro 5 îl vor achiziţiona atât din import, cât şi de pe piaţa din România. În cazul carburanţilor achiziţionaţi de pe piaţa din România, investiţiile necesare trecerii la Euro 5 sunt asumate de producătorii locali. La rândul lor, reprezentanţii Petrom spun că, începând din 1 ianuarie 2009, compania va comercializa numai carburant Euro 5 din producţie proprie Petrom. Cele două rafinării ale companiei sunt Petrobrazi şi Arpechim. Compania LukOil România se va alinia şi ea normelor europene.

 

Scumpire de maximum 10%

 

Toate bune şi frumoase, vom folosi carburanţi mai puţin poluanţi, dar cât ne va costa asta? „Preţul va creşte cu maximum 10% la toate produsele“, au declarat, pentru GdS, reprezentanţii Rompetrol. Asta înseamnă că benzina Efix 95, comercializată acum la 2,9 lei, va costa de la 1 ianuarie 3,19 lei litrul. Creşterea de preţ este cauzată nu atât de norma de poluare mai scăzută, ci de creşterea cotaţiei euro în funcţie de care se calculează acciza pentru carburanţi. Dacă pentru anul 2008, acciza a fost calculată la un curs euro de 3,35 lei, stabilit la 1 octombrie 2007, pentru anul viitor, acciza se va calcula la cursul euro de 3,73 lei, cât era la 1 octombrie anul acesta. Diferenţa la acciză este de 10%, cam cu cât va creşte şi preţul la pompă. Deşi este mai ecologic, conţinând doar o cincime din cantitatea de sulf faţă de benzina Euro 4, carburantul Euro 5 nu este şi mai puternic. Odată cu introducerea Euro 5, de pe piaţă va dispărea şi benzina cu plumb pe care o folosesc maşinile mai vechi, cum ar fi Daciile. „Pentru aceştia, în benzinării se vor găsi sticluţe care vor conţine o substanţă ce va înlocui plumbul. După ce alimentează, proprietarul îşi cumpără şi o astfel de sticluţă, al cărei conţinut îl toarnă în rezervor“, au precizat reprezentanţii Rompetrol. După ce se vor adapta noilor condiţii, „benzinarii“ din România au şase ani la dispoziţie ca să-şi pregătească instalaţiile pentru carburanţii Euro 6 care vor fi comercializaţi în toate ţările membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, din 1 ianuarie 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII