403 milioane de lei zac în conturile Fiscului sub forma TVA de rambursat pentru că firmele nu vor să-şi ridice banii. Unele vor să compenseze sumele. Dar altele şi-au umflat deconturile de TVA artificial.
Multe dintre firmele doljene nu mai cer de la Fisc rambursarea taxei pe valoarea adăugată (TVA). Aşa se face că de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii septembrie s-au strâns în conturile Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj aproape 403 milioane de lei, reprezentând TVA de rambursat de pe 23.505 deconturi (ceea ce însemnă mult mai puţin ca şi număr de firme). Zilele trecute, şeful Fiscului, Daniei Chiţoiu, spunea că 60% dintre firmele din ţară nu îşi mai ridică TVA-ul de la stat, de teama controalelor care ar urma. În Dolj, firmele care au de primit sume mici din TVA le lasă benevol în conturile statului, pentru a compensa TVA de rambursat de acum cu TVA de plată pe viitor, dacă firma ar avea cumva de plată mai mult la stat. În schimb, firmele care au de încasat sume mari din TVA şi nu le solicită o perioadă mai mare de timp creează suspiciuni. Multe dintre ele, spun oficialii Fiscului, se tem că, dacă solicită TVA de la stat, adică dacă depun efectiv cererea de restituire, se pot trezi cu controlul pe cap, care ar descoperi fie că este TVA ilegal, fie se află alte aspecte ale firmei nu tocmai legale. Banii nu sunt puţini, astfel încât firmele să se poată lipsi de ei, pentru că legislaţia spune că, pentru a se putea cere rambursarea, ar trebui să existe peste 5.000 de lei drept TVA de rambursat în contul contribuabilului.
Cum furi cu TVA-ul
Sunt cunoscute cazurile mari de rambursări ilegale de TVA în Dolj. Cei care s-au grăbit să ridice banii ilegali, din activităţi-„fantomă“, au fost cel puţin şifonaţi de autorităţi. În 2008, metodologia prin care se fură cu TVA-ul este simplă, dar ingenioasă, iar firmele implicate nu se ating de bani. Dacă Fiscul descoperă neregulile, atunci vor răspunde, dar, dacă nimeni nu se sesizează, compania iese în câştig din activităţi ilegale. Cum se procedează. Societăţile rău-intenţionate creează doar pe hârtie situaţii prin care ar avea de recuperat de la stat TVA de rambursat. Nu solicită rambursarea banilor de la DGFP Dolj. În lunile care urmează, firmele vor avea de plătit TVA către stat, de data aceasta, din activitatea lor legală, numai că nu plătesc nici un leu din conturile lor, ci compensează ce au de plată (real) cu ceea ce ar fi avut de recuperat (ilegal). Fiscul spune că a descoperit asemenea cazuri, unde înşelăciunea cu TVA-ul era de „miliarde bune de lei vechi“. „Am văzut că mai multe firme aveau un sold mare de TVA de rambursat, câteva miliarde de lei vechi, dar de mai multe luni firmele nu cereau rambursarea banilor. S-au descoperit şi ilegalităţi, în sensul că firmele îşi deduceau TVA pe baza unor facturi de prestări servicii, care în realitate nu au avut loc, şi pe baza unor achiziţii nereale“, a precizat Alexandru Barcan, director executiv adjunct al DGFP Dolj, pe partea de control fiscal. Societăţile au înregistrat TVA fictiv de rambursat, urmând să-l compenseze cu TVA de plată către stat. Fiscul susţine că există şi firme de bună-credinţă: societăţile care au un stoc de marfă pe care îl vor vinde mai târziu nu mai ridică acum TVA de rambursat, pentru că în viitor va avea mult TVA de plată către stat şi îl va compensa.
Frica de controale?
Altă explicaţie pe care a găsit-o Fiscul pentru sumele grase care zac în conturile statului, deşi sunt ale firmelor, ar fi aceea că mediul de afaceri se teme de controale. În funcţie de riscul fiscal pe care îl are un agent economic, la fiecare cerere de rambursare de TVA depusă trebuie să se efectueze controale fiscale. „Firmele poate că nu se tem efectiv de control în ceea ce priveşte TVA, că poate acolo stau bine, dar poate se tem că inspectorii fiscali pot descoperi şi altceva la verificări“, a spus Căldăruşe. „Dacă nu le-ar fi teamă de controale, atunci cei cu sume foarte mari de recuperat ar cere rambursarea de TVA. Dar probabil că se ştiu că au probleme cu acel TVA. Pe Legea evaziunii fiscale, inclusiv cererea de rambursare de TVA depusă de o firmă este considerată o ilegalitate dacă acel TVA nu este real. Aşa se explică de ce nu cer firmele“, a spus şi Barcan.
Fără dobândă
De la începutul anului şi până la debutul lui octombrie, firmele doljene au lăsat la îndemâna Fiscului circa 403 milioane de lei, „reprezentând TVA pentru care nu s-au depus cereri de rambursare“, a spus directorul executiv adjunct al Fiscului, Roland Căldăruşe. El a mai afirmat că în aceeaşi perioadă a anului s-au încasat de la firmele doljene TVA în sumă de 449 de milioane de lei, deci puţin mai mult decât ceea ce au societăţile de recuperat de la stat. De asemenea, potrivit Fiscului, au fost rambursate efectiv către firme doar 24 de milioane de lei. Adică doar 6% din TVA-ul care trebuia recuperat a şi fost cerut şi plătit către firme. Interesant este că pentru banii care stau în vistieria statului sub formă de TVA de rambursat, Finanţele nu sunt obligate să plătească dobândă. „Se plăteşte dobândă doar dacă agentul economic cere rambursarea de TVA şi dacă solicită expres dobândă pentru depăşirea termenului legal de plată. Doar atunci plătim dobândă în sumă egală cu dobânda pe care o cerem de la firme“, a spus directorul Barcan. Dobânda este de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, cât plata penalităţilor pe care le percepe statul de la agenţii economici.