14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGreşeli care duc la pierderea fondurilor nerambursabile

Greşeli care duc la pierderea fondurilor nerambursabile

Chiar dacă există o experienţă de ani buni în atragerea de fonduri nerambursabile, multe dintre proiectele actuale conţin o serie de greşeli, care conduc la respingerea cererilor de finanţare.

 

Finanţările externe nerambursabile sunt tot mai tentante, indiferent de domeniul de intervenţie al acestora. Cu toate acestea, multe dintre cererile de finanţare depuse pe Programul Operaţional Regional (POR) sunt respinse. De la data lansării primei cereri deschise de proiecte (10 septembrie 2007) şi până în prezent, la nivel naţional au fost respinse, pe parcursul etapelor de evaluare, selecţie şi contractare, sute de proiecte (aproximativ 30% din cele depuse). Greşeli care au dus la respingerea cererilor sau la solicitarea de clarificări s-au înregistrat atât în etapa de conformitate administrativă a cererilor de finanţare, cât şi în cele de verificare a eligibilităţii şi de evaluare tehnică şi financiară (punctaj sub cel minim admisibil).

 

Motive care au condus la respingerea cererii

 

Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, principalele greşeli constau în prezentarea unor documente financiare cu dată neconformă sau nerespectarea formatului standard şi completarea parţială a cererii de finanţare. Altă eroare este reprezentată de lipsa sau neclaritatea unor documente solicitate (acte de proprietate; CV-uri echipă de proiect incomplete; cerere finanţare fără toate rubricile completate; împuterniciri nelegalizate; menţiunea „Conf. cu originalul“, ştampilă pe fiecare pagină, numerotare manuală – incomplete, documente ilizibile). „Alte motive constau în faptul că solicitantul nu este eligibil sau activităţile proiectului nu sunt eligibile (în etapa de verificare a eligibilităţii)“, a declarat Cătălin Catană, şeful Compartimentului Evaluare şi Selecţie Proiecte POR din cadrul ADR Sud-Vest Oltenia.

 

„Rezultatele proiectelor sunt slab corelate cu activităţile“

 

Potrivit acestuia, la etapa de evaluare tehnică şi financiară, cererile au fost respinse din cauză că obiectivele acestora nu sunt clar definite. În plus, nu există corelare între activităţi şi calendarul de realizare a lucrărilor. „Rezultatele proiectelor sunt slab corelate cu activităţile. Nu sunt identificate riscuri reale şi implicit nici mecanisme de gestionare a lor“, a mai precizat Cătălin Catană. În plus, conţin date confuze şi contradictorii, fără explicarea modului în care s-a ajuns la ele, iar costurile prezentate sunt nerealiste şi sub/suprarealiste. „Datele sunt insuficiente şi slab justificate. Nu sunt analizate alternative. Estimarea costurilor de operare nu este justificată şi nu ţine cont de normativele în vigoare“, a adăugat Catană.

 

„Nu dau importanţă termenelor
de valabilitate“

 

Şi în cererile de finanţare prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care finanţează programe europene de dezvoltare rurală, apar o serie de greşeli. „Solicitanţii nu dau importanţă termenelor de valabilitate ale actelor şi prezintă documente cu perioadă de valabilitate expirată (avize, autorizaţii). Nu au actele definitivate (lipsesc documentele ce dovedesc proprietatea/dreptul de administrare)“, a precizat Octavian Rudăreanu, responsabil relaţii cu publicul în cadrul Centrului Regional 4 S-V Oltenia al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) – fosta Agenţie SAPARD.

Solicitanţii nu sunt consecvenţi în ceea ce priveşte denumirea proiectului (folosesc, de exemplu, denumirea de „Înfiinţare“, de „Realizare“ sau de „Creare“ pentru acelaşi proiect). „Chiar dacă proiectele sunt eligibile, nu obţin finanţarea din cauza punctajului“, a precizat Rudăreanu. De aceea, ar trebui să-şi calculeze de la început punctajul.

Axe de intervenţie pe POR

Pe POR (Programul Operaţional Regional) există, de exemplu, şase axe prioritare de intervenţie – Axa 1 (Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere), Axa 2 (Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport), Axa 3 (Îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor de sănătate), Axa 4 (Consolidarea mediului de afaceri regional şi local), Axa 5 (Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului) şi Axa 6 (Asistenţă tehnică).

Finanţările vizate de FEADR

Prin FEADR sunt finanţate proiectele: „Modernizarea exploataţiilor agricole“, „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere“, „Renovarea şi dezvoltarea satelor“, „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi“ şi „Încurajarea activităţilor turistice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS