– Înainte de a găti raţa, trebuie îndepărtată grăsimea şi rădăcina cozii. Se spală bine în apă rece, se şterge cu hârtie absorbantă şi se înţeapă pe toate părţile cu vârful unui cuţit ascuţit.
– Înainte de-a fi băgată la cuptor, pielea gâtului se prinde de spinare cu scobitori (altfel alunecă şi se rupe), iar copanele se leagă de trunchi (ca să nu se desfacă lateral).
– Friptura de gâscă este un fel care se prepară pentru minimum şase persoane. La cumpărare, alegeţi o pasăre tânără, de sex feminin, căci gâscanul are un gust neplăcut.
– În timpul coacerii la cuptor, friptura trebuie unsă des cu sosul din tavă. Periodic, trebuie adăugată apă rece.
– Carnea de găină nu trebuie ţinută mai mult de două zile în congelatorul frigiderului. Găina proaspăt tăiată trebuie ţinută la distanţă de alimentele cu miros puternic.
– Puiul şi găina, întregi sau bucăţi, trebuie dezgheţate în frigider, mutându-le din congelator în compartimentul central.
– Carnea de păsare nu trebuie niciodată lăsată să se dezgheţe pe masa din bucătărie; bacteriile se pot înmulţi rapid.
– După porţionarea puiului, fundul de lemn şi masa trebuie spălate cu apă fierbinte şi detergent.
– Odată dezgheţate, puiul şi găina nu mai trebuie băgate la congelator, altfel carnea devine toxică.

