28.1 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCe plătim în noul an

Ce plătim în noul an

Contribuabilii persoane fizice şi juridice trebuie să ştie ce obligaţii au faţă de stat în anul abia început, după modificările survenite în registrul impozitelor pentru 2008

Ca urmare a modificărilor survenite în registrul impozitelor pentru anul 2008, contribuabilii trebuie să ştie care le sunt obligaţiile faţă de stat în decursul anului.
Astfel, contribuabilii persoane juridice sau fizice care au obligaţia reţinerii la sursă a impozitului pe venit trebuie să depună Formularul 100 – „Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat general consolidat“ până pe data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri. Acelaşi formular 100 trebuie depus şi de persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente şi de persoanele juridice care au statut de microântreprindere în condiţiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru aceste categorii de persoane declaraţiile se depun trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului.

Cerere pentru determinarea sau renunţarea la venitul net în sistem real

Contribuabilii care optează pentru determinarea venitului net în sistem real, trebuie să depună o Cerere pentru opţiunea de a determina venitul net în sistem real, opţiune ce este valabilă timp de doi ani consecutivi. Cei care pot depune o astfel de cerere sunt persoanele din categoria celor care obţin venituri din activităţi independente, impuse pe baza de norme de venit, din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi în solarii special destinate acestor scopuri sau în sistem irigat, a arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, precum şi din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea, denumite în continuare activităţi agricole. De asemenea, acestora li se pot adăuga persoanele fizice care deţin drepturi de proprietate intelectuală sau din cedarea folosinţei anumitor bunuri. În schimb, cei care vor să renunţe la această opţiune, pot depune o cerere în acest sens.
Termenul-limită pentru depunerea acestor cereri este 31 ianuarie.

Obligaţii de final de februarie

În ultima zi din luna februarie va suna scadenţa pentru depunerea de către plătitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor a fişelor fiscale (Formular 210) la unitatea fiscală, precum şi transmiterea unui exemplar salariaţilor. Tot la finalul lunii februrie trebuie depus şi Formularul 205 – „Declaraţia privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă“, pe beneficiari de venit. Cei care trebuie să depună formularul 205 sunt plătitorii de venituri din: drepturi de proprietate intelectuală, valorificarea de bunuri în regim de consignaţie, un contract de agent, comision sau mandat comercial, activităţi desfăşurate în baza contractelor/ convenţiilor civile, altele decât cele menţionate la art. 78 din Codul fiscal, respectiv altele decât cele impozitate cu 16%, activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, asocierea unei persoane fizice cu o microîntreprindere, care nu generează o persoană juridică şi transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi din orice alte operaţiuni de acest gen, pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă.

Primăvara obligaţiilor din venituri

Asociaţiile fără personalitate juridică, prin asociatul desemnat trebuie să depună Formularul 204 – Declaraţia anuală de venit pentru asociaţiile fără personalitate juridică până în data de 15 martie. Tot la această dată trebuie efectuate plăţile anticipate aferente trimestrului I de către contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente şi din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia impozitului pe veniturile din arendare şi a veniturilor din activităţi agricole. Depunerea declaraţiilor privind veniturile realizate pentru fiecare categorie şi sursă de venit, de către contribuabilii care au realizat venituri din: activităţi independente (activităţi comerciale, profesii libere, venituri din proprietate intelectuală, din transferul titlurilor de valoare), cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole determinate în sistem real (formularul 200) sau cei care au realizat venituri din străinătate (formularul 201) au ca termen de scadenţă data de 15 mai. Repartizarea cotei de 2% din impozitul pe venitul anual se poate face până pe 15 mai, în urma completării Cererii privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul pe venitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ (Formular 230). Cei care obţin venituri din activităţi agricole au la dispoziţie formularul 221 – Declaraţia privind activităţile agricole impuse pe bază de norme de venit care are ca termen final data de 15 mai.

Alte obligaţii

În 15 iunie se încheie perioada pentru efectuarea plăţilor anticipate aferente trimestrului II, urmând ca pe 15 septembrie să fie scadenţa pentru trimestrul III, iar 15 decembrie pentru trimestrul IV de către contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente şi din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia impozitului pe veniturile din arendare şi a veniturilor din activităţi agricole. Ultima zi a lunii iunie este scadentă pentru plătitorii de venituri din dividende; dobânzi; din lichidare sau dizolvare fără lichidare a unei persoane juridice şi pentru plătitorii de venituri din: jocuri de noroc; premii în bani şi/sau în natură; pensii; venituri din alte surse, care trebuie să depună formularul 205 – Declaraţia privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit. Efectuarea plăţii anticipate de 50% din impozitul pe venitul din activităţile agricole de către contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole trebuie efectuată până pe 1 septembrie, iar cealaltă jumătate până pe 15 noiembrie. Calcularea, reţinerea şi virarea impozitului pe veniturile sub formă de dividende pentru plătitorii de venituri din dividende, în cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale trebuie efectuat până la sfârşitul lui 2008.

Modificări la impozitarea veniturilor din închirieri

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara a anunţat că, potrivit Ordinului 2333/2007, începând cu prima zi a acestui an, se modifică modul de impozitare a veniturilor obţinute de persoanele fizice care la sfârşitul anului 2007 figurează în evidenţele organului fiscal cu un număr mai mare de cinci contracte de închiriere sau subânchiriere. Aceste venituri nu se vor mai impozita ca venituri din închirieri, ci ca venituri din activităţi independente. Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente, datorează impozit asupra venitului net determinat prin scăderea din venituri a cheltuielilor aferente şi au obligaţia să conducă contabilitate în partidă simplă în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1040/2004, publicat în Monitorul Oficial nr. 642 din 16.07.2004. Aceste reguli se vor aplica şi în cazul veniturilor realizate din mai mult de cinci contracte de închiriere/subânchiriere. Cota de impozitare nu se modifică, aplicându-se cota unică de 16%. Astfel, persoanele fizice care la 31 decembrie 2007 au înregistrat la organul fiscal un număr mai mare de cinci contracte de închiriere/subânchiriere care se derulează în continuare în anul 2008, au obligaţia depunerii la organul fiscal de domiciliu până la data de 15 ianuarie a declaraţiei estimative privind veniturile şi cheltuielile estimate a se realiza în anul 2008. Formularul 220 – Declaraţie privind venitul estimat este prevăzut de OMEF 2371/2007 şi poate fi obţinut de la organul fiscal sau poate fi descărcat de pe site-ul www.mfinante.ro, portalul ANAF – Asistenţă contribuabili. Nedepunerea declaraţiei estimative la organul fiscal de domicilu până la data de 15 ianuarie se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 1.500 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS