36.8 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljStatului nu-i plac copiii născuţi peste graniţă

Statului nu-i plac copiii născuţi peste graniţă

Mai mult de 300 de copii din judeţul Dolj, născuţi peste hotare, aşteaptă de luni bune certificatele de naştere româneşti. Dosarele sunt blocate de sistemul birocratic la Inspectoratul Naţional de Evidenţă a Populaţiei.

Dacă o româncă are ghinionul să nască în afara graniţelor ţării trebuie să se înarmeze cu multă răbdare sau cu pile tari pentru că altfel nu-şi va putea trece copilul în registrul de stare civilă de la primăria unde-şi are domiciliul decât după luni sau chiar ani de aşteptare. Primul lucru pe care-l face o mămică dacă vrea să-i facă nou-născutului cunoştinţă cu statul român este să depună o cerere de transcriere a certificatului de naştere obţinut în străinătate la primăria unde-şi are domiciliul. O dată cu cererea trebuie să depună certificatul străin în original şi copie şi traducerea în limba română, iar toate documentele trebuie autentificate la notar. După înregistrarea cererii de INEP, prin serviul de specialitate judeţean, instituţia va aproba sau nu transcrierea certificatului de naştere, iar aceasta vine după opt – nouă luni şi uneori chiar după un an.

Inepţiile INEP

La primăriile din judeţul Dolj au fost depuse de la începutul anului 607 cereri de transcriere a certificatelor de stare civilă procurate din străinătate şi nu au primit aviz favorabil decât 350. Din numărul total de dosare nesoluţionate, în 176 de cazuri termenul de soluţionare (30 de zile) a fost depăşit. Există dosare transmise la INEP Bucureşti din lunile februarie şi martie pentru care nu s-a primit nici un fel de răspuns. Copiii născuţi în afara graniţelor, pe tot parcusul timpului cât părinţii aşteaptă transcrierea certificatelor de naştere, nu beneficiază nici de asistenţă medicală şi nici de drepturi băneşti de la statul român pentru că ei, practic, pentru acest stat nici nu există. Multe dintre mamele aflate într-o astfel de situaţie, care au slujbe în altă ţară comunitară, nu au mai putut pleca înapoi cu copiii fiind nevoite să-i lase în îngrijirea rudelor. Comisarul-şef Marin Stănică, de la Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Dolj, a propus CJ ca măsură de rezolvare a situaţiei paradoxale create de INEP Bucureşti să se transfere  competenţa de acordare a avizului de transcriere a certificatelor de stare civilă procurate din străinătate la nivelul consiliilor judeţene prin serviciile de specialitate. Totodată, comisarul a propus şi scurtarea termenului legal de rezolvare a dosarului de la 30 la trei zile, situaţie în care şi aşa pentru obţinerea transcrierii ar fi nevoie de 45 de zile. Omul a propus, să vedem cine o să-l audă!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU