11.7 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDoljenii care au cerut dispozitive medicale în 2010 aşteaptă şi acum

Doljenii care au cerut dispozitive medicale în 2010 aşteaptă şi acum

Cu fiecare an care trece, numărul doljenilor înscrişi pe listele de aşteptare, pentru solicitarea unui dispozitiv medical, la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, îngroaşă rândurile celor condamnaţi într-un fel sau altul la izolare, la o existenţă dependentă de un însoţitor. Doar pe lista de acum trei ani, de exemplu, aşteaptă sute de persoane pentru a beneficia de decontarea unei sume necesare achiziţionării unei proteze auditive, proteze de coapsă sau şold, orteze sau a altor dispozitive medicale.

Sunt peste 14.000 de persoane în judeţul Dolj neinstituţionalizate, care beneficiază de drepturile cuvenite persoanelor cu handicap, dintre care peste 2.600 cu dizabilităţi fizice. Nu este o simplă statistică, vorbim de oameni care au diverse probleme fizice, nevoi speciale, care necesită îngrijire, în unele cazuri asistenţi personali sau dispozitive medicale cu ajutorul cărora pot duce o viaţă cât de cât normală. Având în vedere aceste situaţii, este revoltător şi inuman să afli că sunt oameni care renunţă să îşi cumpere, de exemplu, proteze sau alte dispozitive din cauza costurilor, deşi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj suportă o parte din aceste sume, neavând banii necesari sau că sunt doljeni aflaţi pe listele de aşteptare de aproximativ trei ani. „Doar în ultima lună, de exemplu, prin faţa noastră, a membrilor comisiei de expertiză pentru încadrarea în grad a persoanelor, am avut şapte persoane cu amputaţii. După şase luni de la amputaţie, aceşti oameni au nevoie de proteze. Am avut, nu de puţine ori, situaţii în care cei ce ajungeau în faţa Comisiei ne spuneau că aşteaptă chiar şi de un an şi jumătate pentru a intra în posesia protezelor sau ortezelor. Aflând ce sume trebuie să plătească, după ce Casa de Asigurări de Sănătate suportă mare parte din costuri, renunţă, nu îşi permit să scoată din buzunar nici măcar diferenţa. Am avut şi cazuri în care, în momentul în care şi-au primit ortezele sau protezele, a fost prea târziu şi nu le-au mai putut folosi, fiind nevoie de alte măsurători. Nu de puţine ori, în aceste situaţii, mulţi au nevoie de scaune rulante. Recuperarea este obligatorie, în cazul în care persoana stă imobilizată, muşchii se atrofiază“, a spus dr. Claudia Popa, membru în cadrul Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulţi.

Cereri multe, iar fonduri mici

Reprezentanţii CAS Dolj mărturisesc că există liste de aşteptare pentru proteze şi orteze din anul 2010, a căror valoare totală este de 400.590 de lei (suma care trebuie decontată de CAS). Motivul pentru care aceste dispozitive nu au fost nici până la această dată repartizate solicitanţilor este simplu: lipsa fondurilor. În topul solicitărilor sunt protezele auditive, pentru care se aflau pe lista din 2010 un număr de 213 persoane, valoarea ce trebuie suportată de Casă pentru ele fiind de 204.437 de lei (959,8 lei/bucată). Alte 264 de persoane erau în aşteptare pentru alte tipuri de proteze şi orteze, cele mai multe, 54, fiind pentru „lentile intraoculare pentru camera posterioară“, pentru care CAS decontează 284 de lei. 34 de persoane au solicitat fotoliu rulant cu antrenare manuală/electrică, suportat de Casă în sumă de 1.263 de lei, 17 solicitaseră proteză de coapsă modulară (4.526 de lei decontaţi de CAS), iar 18 orteze lombosacrale (131 de lei decontaţi de Casă). 13 persoane aşteptau orteze de genunchi mobile (389 de lei decontaţi) şi tot atâtea ghete diformităţi cu numere până la 23 inclusiv (249 de lei decontaţi). Printre sumele mai mari pe care le mai decontează Casa de Asigurări de Sănătate Dolj se mai găsesc cele pentru proteza de gambă modulară (2.460 de lei), proteza parţială de picior (1.975 de lei), proteza de coapsă modulară cu vacuum (4.662 de lei), ortezele toracolombosacrale (1.134 de lei), orteza de şold (1.845 de lei), orteza de şold – genunchi – gleznă – picior (1.871 de lei) orteza de picior (292 de lei), ghetele diformităţi cu numere mai mari de 23,5 (302,8 lei) sau ghetele cu scurtări până la 10 cm, cu numere mai mari de 23,5 (365 de lei). Potrivit reprezentanţilor CAS Dolj, pentru dispozitivele medicale folosite în oncologie şi pentru cele necesare la copii nu există liste de aşteptare, astfel de cazuri având prioritate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS