Pentru că data de 4 mai este considerată Ziua Naţională a Inimii, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a tras un semnal de alarmă în privinţa bolilor cardiovasculare, care afectează o mare parte din populaţia României. Numai în Dolj, judeţ cu aproape 630.000 de locuitori după ultimul recensământ, sunt în evidenţele medicilor 106.047 pacienţi cu boli cardiovasculare, alţi 2.671 decedând în 2012 din cauza acestor afecţiuni.
Bolile cardiovasculare (Hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, cardiopatiile reumatismale cronice, cordul pulmonar cronic) reprezintă încă principala cauză de morbiditate şi mortalitate din România. În Europa, ţara noastră se afla pe locul 4 în această privinţă, după Rusia, Ucraina, Moldova, la egalitate cu Bulgaria. De asemenea, boala cardiovasculară este o cauză majoră de handicap şi afecţiuni cronice, reprezentând o povara considerabilă pentru sistemele medicale şi pentru economie, estimându-se la nivel de Uniune Europeană un cost mediu anual total pe cap de locuitor de 370 euro, cu variţiuni de la 50 euro (Malta) la peste 600 euro, în Germania şi Marea Britanie.
Totodată, bolile cardiovasculare determină aproximativ o treime din invaliditatea permanentă, reprezentând 30% din totalul consultaţiilor acordate de medicul de familie. Unul din patru adulţi are o formă de boală cardiovasculară, cele mai dese fiind hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică şi ateroscleroza. Peste 50% din infarcte şi 75% din accidentele vasculare cerebrale au la bază hipertensiunea arterială.
Pacienţii cu boli cardiovasculare din Dolj
Din datele oferite de DSP, în judeţul Dolj, în 2012 au fost raportate 5.256 de cazuri noi de boli hipertensive, 2.522 cazuri de cardiopatie ischemică, 39 de cazuri de cardiopatii reumatismale cronice şi 127 cazuri de cord pulmonar cronic. În 2012 s-au înregistrat, de asemenea, 822 decese din cauza bolilor hipertensive, 1.669 decese de la cardiopatia ischemică, 72 de decese din cauza cardiopatiei reumatismale şi 108 decese de cord pulmonar cronic. În total, în Dolj, în evidenţele medicilor de familie, se găsesc 69.767 pacienţi hipertensivi, 34.650 pacienţi cu cardiopatie ischemică, 549 cu cardiopatie reumatismală cronică şi 1.081 cu cord pulmonar cronic.
“Bolile cardiovasculare, exceptând moştenirea genetică, vârsta şi sexul, sunt rezultatul acţiunii unor factori de risc modificabili care ţin numai şi numai de stilul nostru de viaţă (fumat, supraalimentaţie, alimentaţie bogată în grăsimi suprasaturate, consumul excesiv de sare, cafea şi alcool, obezitatea, stresul, lipsa de mişcare). Ca urmare stă în puterea fiecăruia dintre noi să nu mai facă abuzuri, excese sau alte greşeli comportamentale”, susţin specialiştii DSP Dolj.
Factorii de risc care produc bolile cardiovasculare
Direcţia de Sănătate Publică Dolj a prezentat principalii factori care afectează sănătatea populaţiei şi duc la apariţia bolilor cardiovasculare:
– Fumatul este cel mai nociv obicei, nicotina din fumul de ţigara duce la deficienţe de oxigenare a miocardului, creşterea colesterolului, creştera tensiunii arteriale, apariţia aterosclerozei. S-a dovedit că o persoană fumătoare are un risc de 5 ori mai mare să facă un infarct miocardic decât una nefumatoare, aşa că cel mai bun sfat este: Renunţă la fumat, niciodată nu e prea târziu să faci acest pas, iar beneficiile asupra sănătăţii inimii vor fi imediate.
– Alimentaţia iraţională, excesele şi abuzurile sunt un alt pericol pentru sănătate, dar mai ales pentru inimă, asa că renunţă la grăsimile animale şi înlocuieşte-le cu cele vegetale, mesele rare şi copioase să fie înlocuite de cele dese şi bogate în fructe şi legume.
– Sarea trebuie consumată cu mare atenţie, nevoile zilnice de sare fiind de 1-2 grame, în timp ce noi, românii, mâncăm cam 20 grame/zi, în situaţia în care sarea este inamicul nr. 1 al Hipertensiunii arteriale.
– Lipsa de mişcare este o altă mare problemă pentru noi românii, deşi este atât de bine şi de frumos să faci mişcare. Nu trebuie neapărat să mergi la sală, urcatul şi coborâtul scărilor, mersul pe jos în ritm mediu, 30 minute pe zi, ajută mult la o stare de bine făra stres, o inimă sănătoasă şi o greutate normală.
– Obezitatea. Tristele statistici arată că unul din doi români este obez, ceea ce denotă gravitatea acestei boli şi preponderenţa pe care a luat-o în România, cu atât mai mult în ultimii ani, mulţi specialişti în domeniu depunând eforturi substanţiale pentru a combate această afecţiune care „atinge” din ce în ce mai multă lume. Pentru a ne face o imagine privind gravitatea situaţiei în lume, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a înregistrat la nivel mondial un miliard de adulţi supraponderali, cel puţin 300 de milioane dintre aceştia fiind diagnosticaţi clinic. Cele mai recente statistici arată că peste 8 milioane de români au probleme cu greutatea, 4,5 milioane dintre ei fiind deja obezi.
Sfaturi utile
“Foarte important pentru prevenirea acestor boli este monitorizarea unor parametri cardiovasculari (tensiune arterială, glicemie, colesterol, trigliceride), monitorizare care ne permite să evaluam corect starea inimii şi să luăm măsuri eficiente de la primele forme de boală”, susţin specialiştii. Valorile normale ale acestor parametri sunt: TA sub140/90, glicemie 95mg%, colesterol total sub 200mg/dl, LDL (colesterol rau) sub 100, HDL (colesterol bun) peste 60. “Respectând aceste recomandări, cu certitudine sănătatea noastră va fi mult mai bună”, mai spun medicii specialişti.