36.8 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateToamna şi sănătatea noastră

Toamna şi sănătatea noastră

Scăderea bruscă a temperaturii asociată cu variaţii de presiune atmosferică şi umezeală de la o zi la alta favorizează creşterea numărului de infecţii acute de căi respiratorii superioare, suprasolicită sistemul imunitar al organismului nostru. Aparatul respirator şi cardiovascular au cel mai mult de suferit în această perioadă. Cei mai sensibili la îmbolnăviri sunt copiii şi bătrânii, bolnavii cronic, persoanele cu dizabilităţi. În aceste condiţii este bine să fim întotdeauna atenţi la alarmele de circulaţie virală sau bacteriană; să încercăm să evităm persoanele contaminate, aglomeraţiile umane.
 
Controlaţi-vă hidratarea!  

Beţi cât mai multe lichide, 1,5 – 2 litri/zi pentru a vă hidrata suficient. Apa (de preferat apa plată), sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere şi supele calde de pui sau legume sunt cele mai bune şi mai fericite alegeri în această perioadă de trecere dintre anotimpuri. În plus, ajută la diminuarea intensităţii simptomelor răcelilor.
Faceţi mişcare, evitaţi alcoolul, băuturile cofeinizate şi acidulate şi renunţaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor.
Dormiţi bine şi mâncaţi sănătos, diversificat şi echilibrat pentru a nu vă slăbi imunitatea şi a nu deveni vulnerabili la infecţii. O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă, permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor mai mult decât la digestie.
Staţi acasă şi odihniţi-vă când aveţi febră, vă curge nasul şi tuşiţi; purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută. Folosiţi picături pentru nas, în special pe cele bazate pe apă de mare, care nu sunt iritante şi nu dau dependenţă.
Şi, nu în ultimul rând, este bine să se ştie că antibioticele nu ajută în viroze. Acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie cu o infecţie bacteriană.

Dr. Mariana Păsărescu, Compartimentul Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS