37.3 C
Craiova
miercuri, 25 iunie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjDirecția Silvică cedează către firme private trufele din pădurile Gorjului

Direcția Silvică cedează către firme private trufele din pădurile Gorjului

Direcția Silvică Gorj va transfera unor operatori privați dreptul de recoltare a trufelor din pădurile județului. Această cesiune va avea loc săptămâna aceasta, printr-o procedură publică deschisă. Totodată, va fi cedat și dreptul de recoltare a ciupercilor comestibile comune, urmând ca contractele să fie semnate în perioada imediat următoare.

Trufele sunt ciuperci subterane rare și prețioase, apreciate pentru aroma intensă și utilizate în gastronomia de lux. Acestea se dezvoltă în simbioză cu rădăcinile unor arbori, precum stejarul și alunul, fiind descoperite cu ajutorul câinilor special antrenați sau, mai rar, al porcilor.

Există mai multe tipuri de trufe, dintre care cele mai cunoscute sunt trufa neagră (Tuber melanosporum) și trufa albă (Tuber magnatum). Trufa neagră este răspândită în Franța și Spania și are o aromă complexă, ușor pământie, în timp ce trufa albă, originară din Italia, este considerată mai rafinată datorită mirosului puternic și gustului intens.

Culegerea trufelor este un proces laborios, iar disponibilitatea lor limitată le face extrem de valoroase pe piață. De obicei, sunt folosite în cantități mici pentru a aroma preparate precum paste, risotto, ouă sau carne, dar și pentru producerea uleiului de trufe, untului aromatizat sau condimentelor.Datorită cererii mari și a dificultății de cultivare, trufele sunt unele dintre cele mai scumpe ingrediente din lume, iar prețul lor variază în funcție de sezon, raritate și calitate.

România, producător important de trufe în Europa

România are un potențial semnificativ pentru recoltarea trufelor, datorită pădurilor întinse și condițiilor climatice favorabile. Cele mai întâlnite specii sunt trufa neagră (Tuber melanosporum) și trufa de vară (Tuber aestivum), în zonele deluroase și montane din Muntenia, Transilvania, Banat și Oltenia. Trufele albe (Tuber magnatum), cele mai valoroase, sunt mai rare. Trufele românești sunt recoltate tradițional cu ajutorul câinilor dresați să detecteze aroma specifică. Perioada de cules variază în funcție de specie: trufa de vară este disponibilă din mai până în septembrie, iar trufa neagră de iarnă între noiembrie și martie.

Deși România are un mare potențial, industria trufelor este încă slab dezvoltată în comparație cu țări precum Italia sau Franța. Totuși, o mare parte din producția internă este exportată și apreciată pe piețele internaționale pentru calitatea și aroma sa. În ultimii ani, interesul pentru cultivarea trufelor a crescut. Anumiți antreprenori au început să planteze livezi trufiere, folosind puieți de stejar și alun micorizați, ceea ce ar putea crește producția internă și dezvolta o piață locală mai stabilă pentru acest produs de lux.

Citește și: Probleme cu voucherele de vacanță de la CEO, din cauza restricțiilor legale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS