27.6 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljBanii pentru îngrijirea persoanelor cu handicap, mereu o problemă

Banii pentru îngrijirea persoanelor cu handicap, mereu o problemă

Într-o scrisoare primită la redacţie şi semnată de mai mulţi asistenţi personali ai persoanelor cu handicap din comuna vâlceană Ghioroiu ni se sesiza faptul că în ultimele cinci luni aceştia nu şi-au mai primit indemnizaţiile, în aceeaşi situaţie fiind şi însoţitorii persoanelor cu handicap. „Nu mai putem să avem grijă de ei, nu mai avem bani să le cumpărăm tratamentul. Unele sunt persoane grav bolnave, cu chist pe creier, care nu pot sta fără tratament“, ne-au scris aceştia.
Problema prezentată de asistenţii personali şi îngrijitorii persoanelor cu handicap din Ghioroiu este considerată una generală, cu care se confruntă majoritatea comunelor din Vâlcea şi din toată ţara. Tot timpul se înregistrează întârzieri la plata acestor indemnizaţii, pentru că banii nu sunt viraţi la timp de guvern, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice, iar bugetele unor primării sunt prea mici pentru a suporta aceste cheltuieli. Plata acestor indemnizaţii cade strict în sarcina autorităţilor locale, nu a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

„Oamenii au dreptate, dar nu avem fonduri“

Unii primari au făcut eforturi pentru a suporta din bugetul local o parte din banii pentru asistenţii personali şi îngrijitorii persoanelor cu handicap, „pentru că şi aşa sunt oameni sărmani“, iar alţii se bazează doar pe sumele de la guvern, cum este şi cazul Primăriei Ghioroiu. „Ca peste tot în ţară, sunt probleme cu aceşti bani, care vin de la guvern. Noi am plătit până în luna mai, acum aşteptăm să ne trimită restul, ca să nu folosim bani de la bugetul local, pentru că nu-i mai recuperăm. Ca în fiecare an, banii întârzie, dar ei vor veni şi se vor da retroactiv. Legea ne pune un cartof fierbinte în mână, dar noi nu-l putem gestiona. Ne obligă să-i angajăm, dar nu ne dă şi bani. Tot bugetul nostru este de vreo 300.000 de lei, nu avem cum să plătim aceşti oameni, pentru că aceşti bani nu ni-i mai dă nimeni înapoi. Finanţele ne întreabă care este situaţia, câte luni sunt neplătite, şi ne dă banii, dar nu ne dă şi pentru ce am plătit noi. Asistenţii şi însoţitorii costă primăria 20.000 de lei pe lună, dacă am plăti noi în fiecare lună nu am mai putea face şi alte lucruri necesare comunei. Eu ştiu că aceşti oameni au dreptate, dar este o mare problemă cu aceste plăţi, pentru că banii vin cu întârziere. Noi am făcut tot ce se poate ca să menţinem un echilibru, dar nu avem fonduri“, a explicat viceprimarul comunei vâlcene, Ilie Pătraşcu.

Doljul pare să stea mai bine

În judeţul Dolj, plata indemnizaţiilor pentru asistenţii personali şi îngrijitorii persoanelor cu handicap pare să nu fie chiar aşa o problemă. Deşi banii vin destul de greu de la guvern, primarii par să gestioneze ceva mai bine această situaţie. Din cinci comune abordate, doar la una am depistat întârzieri. „Până acum am avut banii. A fost o dată o întârziere de o lună, banii din decembrie i-am dat în ianuarie, dar, în rest, s-au plătit indemnizaţiile, pentru că sunt oameni săraci şi au nevoie de aceşti bani. Aşteptăm să vină şi banii pe luna asta“, a spus primarul din Coşoveni, Nicuşor Coandă.
„Noi stăm bine, suntem la zi cu plăţile. Anul trecut a fost mai greu, dar acum e bine. Sper să se găsească bani şi de la bugetul local, pe lângă cei care vin prin Direcţia Generală de Finanţe. Avem 14 persoane care primesc acest ajutor, dar mai sunt cereri depuse“, a spus şi primarul comunei Coţofenii din Faţă, Constantin Cârciumaru.
Şi la Amărăştii de Jos existau banii pentru aceste indemnizaţii, de care beneficiază 42 de persoane. „La noi nu au fost probleme, dar nu ne ajung banii până la sfârşitul anului. Finanţele ne-au cerut o situaţie cu banii care ne mai trebuie în 2013, dar şi cu cei din 2014. Avem 200.000 de lei în buget pentru plata acestor indemnizaţii, 130.000 de lei de la guvern şi 70.000 de lei din bugetul local. Nu avem nimic din urmă, suntem cu plata la zi. Pentru ultimele două luni ale anului
ne-ar mai trebui, dar banii s-au dat tot timpul“, a precizat primarul Ion Dinu. „Nici noi nu avem întârzieri. S-a mai întâmplat să nu se dea banii la timp, dar întârzierile nu au fost mai mari de o săptămână. Nu ne-au intrat banii, dar trebuie să vină. Dacă se întârzie şi mai sunt bani, mai luăm şi de la bugetul local. Avem în jur de 20 de persoane care sunt indemnizate“, a spus şi edilul din Ciupercenii Noi, Gheorghe Mungiu. Întârzieri sunt însă la Daneţi. „Nu
ne-au venit banii. S-a dat o tranşă de vreo 70% din sumă, dar mai trebuie diferenţa. Sunt întârzieri de vreo trei luni, dar asta nu se întâmplă doar la noi. Când vin banii, se vor da şi din urmă, pentru că e vorba de oameni sărmani“, a explicat primarul Constantin Spiridon, care a mai menţionat că pentru plata acestor indemnizaţii s-au folosit şi bani de la bugetul local.

Mii de persoane indemnizate

Din datele oferite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, în evidenţele acesteia se găsesc 5.007 persoane încadrate în grad grav de handicap, care beneficiază de asistent personal, 1.248 de persoane adulte cu grad grav de handicap, cu însoţitor, şi 1.286 de persoane adulte cu handicap grav, fără asistent personal şi fără însoţitor. La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj se află în evidenţe 8.641 de persoane cu handicap neinstituţionalizate, care necesită protecţie (copii şi adulţi fără venituri, beneficiari de alocaţii, indemnizaţii, drepturi). 4.040 de adulţi sunt beneficiari de indemnizaţie lunară pentru handicap grav.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS