Elevii români au obţinut cinci medalii la cea de-a 44-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică, desfăşurată în Danemarca, la Copenhaga, în perioada 7-15 iulie, a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale. Olimpicii români au obţinut două medalii de aur şi trei de argint la această competiţie la care au participat 381 de concurenţi din 83 de ţări, performanţa obţinută clasând România pe primul loc în Europa, respectiv pe locul cinci la nivel mondial. Medaliile de aur au fost cucerite de Cristian Frunză (clasa a X-a) şi Cristian Andronic (clasa a XI-a), iar medaliile de argint au fost obţinute de Tudor Ciobanu (clasa a XI-a), Denis Turcu (clasa a XI-a) şi Sebastian Dumitru (absolvent al clasei a XII-a), toţi olimpicii fiind elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti.
Cristian Frunză îşi doreşte dezvoltarea unei noi teorii în fizică
Cristian Frunză are 17 ani şi este din Paşcani. În clasa a IX-a a câştigat locul al II-lea la Olimpiada Naţională de Fizică, iar în clasa a X-a a obţinut medalia de aur atât la Olimpiada Naţională de Astronomie, cât şi la cea de Fizică, potrivit unui comunicat al Fundaţiei eMag, care susţine lotul olimpic. Cristian spune că pasiunea pentru fizică a început din clasa a VI-a şi a „avut norocul de a întâlni o profesoară care l-a ajutat să-şi canalizeze constructiv această trăsătură“. Îşi doreşte ca într-un viitor nu tocmai îndepărtat să contribuie la dezvoltarea unei noi teorii în fizică. Pe lângă fizică, îl interesează filmele de la începuturile cinematografiei, lecturile pe teme psihologice, chitara, baschetul şi antropologia.
Cristian Andronic
va studia la Princeton
În 2012, Cristian a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică şi bronz la World Physics Olympiad. A câştigat locul I la olimpiadele naţionale din 2011 şi 2013 şi medalia de aur în fiecare an, începând din 2011, potrivit Fundaţiei eMag. Acesta a povestit că a ales fizica „aproape fără să-şi dea seama“, sub îndrumarea profesoarei sale de la liceu. În august, Cristian Andronic pleacă la Princeton, iar apoi vrea să se implice în cercetare sau business. Îi place să cânte la pian, face cursuri de actorie şi salsa şi în iulie urmează să îşi ia licenţa în paraşutism.
Tudor Ciobanu – fizica, moştenire de familie
Tudor Ciobanu are 17 ani şi în urmă cu un an a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică. În 2013, a câştigat medalii de aur la concursul Romanian Master of Physics şi la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, precum şi premiul I la Olimpiada Naţională de Fizică. A preluat pasiunea pentru fizică de la bunicul său, profesor de fizică. Planurile sale sunt să urmeze o facultate de fizică şi să abordeze cercetarea în domeniul fizicii teoretice. Îi place să schieze, face scuba diving şi actorie.
Denis Turcu îşi doreşte o carieră în cercetare
Denis Turcu are 18 ani şi este din Brăila. Pe lângă Olimpiada Internaţională de Fizică, Denis s-a mai calificat în 2013 la Olimpiadele Internaţionale de Astrofizică şi Astronomie. A obţinut medalia de argint la concursul Romanian Master of Physics, precum şi prima menţiune şi premiul special la Olimpiada Naţională de Fizică. În gimnaziu, a început să facă performanţa la matematică, după care a început pasiunea pentru fizică. Rezultatele au început să apară după pregătire. Denis îşi doreşte o carieră în cercetare şi să devină profesor la o universitate de prestigiu. La doar 18 ani, are deja la activ un an de cursuri predate elevilor de gimnaziu, dintre care unul s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Astronomie pentru Juniori. În timpul liber practică fitnessul, fotbalul şi tenisul de masă sau urmăreşte seriale precum Dexter sau Breaking Bad.
Sebastian Dumitru, viitor student
la Cambridge
Sebastian a obţinut medalii de argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene în 2011, la Olimpiada Internaţională de Fizică în 2012 şi la concursul Romanian Master of Physics în 2013. Nu ştie exact cum a ajuns să îi placă fizica şi să exceleze în acest domeniu. Urmează să meargă la facultate la Cambridge şi plănuieşte să lucreze în cercetare. Din când în când, joacă baschet sau cântă la chitară electrică.