20.9 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalTestare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin

Testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin

Peste 2.200 de femei din Oltenia au făcut testul Babeş-Papanicolau, dar la majoritatea nu a fost descoperită nici o formă de boală  

Femeile din Oltenia, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, îşi pot face gratuit testul Babeş-Papanicolau, în cadrul screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin demarat în toamna anului trecut de Ministerul Sănătăţii. Programul naţional se va desfăşura anual, până în 2017, şi se adresează tuturor femeilor, indiferent de calitatea de asigurat, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.
Până la sfârşitul anului 2012, conform datelor deţinute de Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, care este Unitate Regională de Management pentru regiunea Sud-Vest Oltenia, în program intraseră 3.497 de femei, care primiseră informare şi consiliere. Dintre acestea, la 2.269 s-a realizat recoltarea, fiind prelucrate 2.220 de frotiuri cervicale. La 1.895 de femei, testul Babeş-Papanicolau (BP) a ieşit negativ, acestea fiind reprogramate la o nouă consultaţie după cinci ani. Doar 317 frotiuri cervicale prelucrate au indicat prezenţa a diverse leziuni, 63 de femei cu test BP pozitiv beneficiind de bilet de trimitere pentru continuarea investigaţiilor.

Cele mai multe testări s-au făcut în Gorj

Judeţul care s-a mişcat cel mai bine în acest program a fost Gorjul, cu 1.694 de femei informate şi consiliate, din care la 1.238 s-a realizat recoltare şi prelucrare (la 1.023 testul a fost negativ). 215 frotiuri cervicale au indicat prezenţa a diverse leziuni, 21 de femei cu test BP pozitiv fiind trimise pentru investigaţii suplimentare. În Dolj, în cele două luni de derulare a screeningului (noiembrie şi decembrie), s-au prezentat la medicul de familie 727 de femei, fiind prelucrate 377 de frotiuri cervicale, 54 indicând diverse leziuni. La 313 femei testul Babeş-Papanicolau a ieşit negativ, iar la 22, cu test pozitiv, li s-a dat bilet de trimitere pentru continuarea investigaţiilor.
În Vâlcea, s-au prezentat la control 882 de femei, fiind prelucrate 412 frotiuri cervicale, din 458 recoltate. La 387 de femei testul a ieşit negativ, iar 27 frotiuri cervicale au indicat prezenţa de leziuni, 20 de femei cu BP pozitiv continuând investigaţiile.
Judeţul Olt a rămas în urmă, până la 31 decembrie 2012 fiind consiliate 194 de femei, la toate efectuându-se recoltări. 193 de frotiuri cervicale au fost prelucrate, 21 indicând leziuni, restul testelor BP ieşind negative. În Mehedinţi, screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin a început din ianuarie, primele rezultate urmând să fie centralizate la sfârşitul acestei luni. Din totalul femeilor care s-au prezentat la medicii de familie, 12 au fost considerate neeligibile (nu se încadrau în program), în timp ce 33 de frotiuri cervicale au fost nesatisfăcătoare.
Orice femeie care vrea să-şi facă gratuit testul Babeş-Papanicolau se poate prezenta la cabinetul medicului de familie, pentru consiliere cu privire la prevenţia bolii. Cum cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femei, după cancerul de sân, iar România ocupă primul loc în Europa ca număr anual de decese din această cauză, obiectivul programului este de a reduce incidenţa formelor invazive ale bolii, prin depistarea cancerului în stadii precoce şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament.

633 de medici şi 13 spitale în programul de screening

În acest program sunt angrenaţi 633 de medici de familie din Oltenia, din care 230 din Dolj, 147 din Vâlcea, 118 din Gorj, 82 din Olt şi 56 din Mehedinţi. Unităţile medicale implicate în screening sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Municipal „Filantropia“, Spitalul Clinic CF Craiova, Spitalul Municipal Calafat, Spitalul Filiaşi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalul Municipal Drăgăşani, Spitalul Orăşenesc Horezu, Spitalul Municipal Caracal, Spitalul Municipal Slatina, Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi Spitalul de Urgenţă Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS