Dat în urmărire internaţională din noiembrie 2010, în baza unui mandat de arestare în lipsă, și condamnat la cinci ani de închisoare pentru infracţiuni informatice, Laurenţiu Vlăduţ, fiul adjunctului şefului Poliţiei Calafat, a ajuns joi în arestul IPJ Dolj
Cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova în 2010, fiind vizaţi membrii unui grup de carderi din care făceau parte Laurenţiu Vlăduţ, zis Lari, Flori Vlăduţ, soţia sa, Adrian Tiugan, Cornel Stroilă, Iulian Gheorghiu şi Adrian Amariei. Anchetatorii au precizat că Tiugan, Stroilă şi Gheorghiu se ocupau cu fabricarea dispozitivelor pentru copierea datelor cardurilor de credit, aparatură care era montată numai pe bancomate din Italia. Datele obţinute cu aparatura montată pe bancomatele italienilor erau reinscripţionate pe carduri blank cu ajutorul cărora inculpaţii retrăgeau numerar din bancomate. În august 2010, procurorii DIICOT au dispus efectuarea a opt percheziţii domiciliare în urma cărora i-au ridicat şi dus la audieri pe Tiugan, Stroilă, Gheorghiu şi Flori Vlăduţ. Primii trei au fost arestaţi preventiv, iar în cazul soţiei lui Vlăduţ, procurorii au dispus obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Pe numele lui Laurenţiu Vlăduţ, care era în Italia la acea dată, instanţa a emis un mandat de arestare în lipsă.
Ulterior, cei şase inculpaţi au fost trimişi în judecată, iar în ianuarie 2011, Iulian Gheorghiu şi Adrian Tiugan şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnaţi la câte doi ani şi jumătate de închisoare pentru deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. La apel, Curtea de Apel Craiova a dispus suspendarea executării pedepselor date de Tribunalul Dolj, iar în prezent Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă recursul făcut de cei doi inculpaţi şi procurori. Primul termen a fost stabilit de instanţă pentru 23 martie.
Închisoare pentru ceilalţi patru
Ceilalţi inculpaţi – Laurenţiu Vlăduţ, Flori Vlăduţ, Cornel Stroilă şi Mihail Amariei – au fost judecaţi în continuare de Tribunalul Dolj, instanţă care s-a pronunţat în decembrie 2011. Stroilă a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar judecătorii au adăugat şi o pedeapsă mai veche de trei ani cu suspendare pentru furt calificat, urmând ca acesta să facă în total șase ani de închisoare. Amariei a primit trei ani de închisoare, ca şi Flori Vlăduţ. Laurenţiu Vlăduţ, care a fost judecat în lipsă, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel, dosarul fiind acum pe rolul Curţii de Apel Craiova. Următorul termen în acest dosar este pe 9 aprilie.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, Laurenţiu Vlăduţ, care era dat în urmărire internaţională în baza mandatului de arestare în lipsă emis de Tribunalul Dolj în septembrie 2010, a trecut pragul inspectoratului joi seară. Tânărul a fost dus în arest, urmând să fie prezentat în faţa judecătorilor pentru confirmarea mandatului de arestare. Laurenţiu Vlăduţ va fi judecat în continuare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, falsificarea instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces fără drept la un sistem informatic.
Confiscări
Odată cu condamnarea inculpaţilor, judecătorii au dispus confiscarea specială de la Flori Vlăduţ a două cabluri de date, baghete din material de plastic, o placă din aluminiu, două guri de bancomat, mai multe CD-uri, dar şi un dispozitiv artizanal pentru convertirea semnalului provenit de la o interfaţă serială USART într-un semnal compatibil pentru o interfaţă USB.