36.8 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalMedicii de familie, contre cu specialiştii şi primarii

Medicii de familie, contre cu specialiştii şi primarii

În cadrul unei întâlniri cu conducerea CAS Dolj, medicii de familie din judeţ au cerut lămurirea unor situaţii cu care se confruntă, deoarece cei care au de suferit sunt pacienţii

Problemele ridicate de medicii de familie au vizat valabilitatea biletelor de trimitere, relaţia cu medicii specialişti şi condiţiile din cabinetele medicale. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj au ţinut să precizeze încă o dată că biletele de trimitere pentru serviciile paraclinice sunt valabile 30 de zile pentru orice afecţiune, în timp ce trimiterile pentru bolile cronice au valabilitate 60 de zile, iar cele pentru diabet şi oncologie – 90 de zile. „În zece zile de la emiterea biletului, asiguratul este obligat să se prezinte la laborator, altfel trebuie să eliberaţi altă trimitere, pentru că nu se mai acceptă ştersături sau modificări. Pe verso se trece însă ce spune laboratorul, când s-a prezentat asiguratul şi când a fost programat pentru analize, dar şi declaraţia pacientului că nu a fost internat între timp în spital şi nu i s-au făcut investigaţii“, a completat dr. Mirela Profir, preşedinta Societăţii de Medicină de Familie Dolj. 
Pentru medicii de familie, CAS a avut şi un reproş, legat de numărul de analize medicale trecut pe biletele de trimitere, uneori prea mic în comparaţie cu nevoile asiguratului. „Nu mai restricţionaţi numărul de analize, nu vă limitaţi doar la cele şapte de bază! Sunt fonduri pentru un număr mai mare de analize. Treceţi-le pe biletul de trimitere, dar să fie în concordanţă cu diagnosticul“, a fost solicitarea CAS Dolj.

„Specialiştii sunt  ca miniştrii“

Altă problemă cu care spun că se confruntă medicii de familie este legată de medicii de specialitate, cu care nu s-ar fi aflat în relaţii prea bune. Motivul ar fi nefinalizarea actului medical, pacienţii fiind obligaţi să revină la medicii de familie pentru obţinerea de concedii sau de trimiteri spre alte investigaţii, deşi acest lucru l-ar putea face şi medicul specialist. „Ce să spunem, specialiştii sunt ca miniştrii. Ei trebuie să respecte protocoalele şi ghidurile medicale şi să prescrie reţete, să dea concedii medicale, nu să-l trimită din nou pe asigurat la medicul de familie, pentru că nu are timp sau nu are chef să completeze nişte formulare. Practica ne arată că specialiştii aşa fac şi am avut un caz în care un pacient cu piciorul fracturat a fost trimis la medicul de familie pentru concediu. Nu poţi pune asiguratul pe drumuri“, a ridicat problema o doctoriţă de familie.

Probleme cu primarii pentru cabinete

În cadrul aceleiaşi întâlniri, unii medici de familie din mediul rural s-au plâns la CAS de condiţiile în care sunt nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea. Spaţiile în care se află cabinetele aparţin primăriilor, iar acestea nu le igienizează, în timp ce medicii primesc sancţiuni pentru condiţiile în care lucrează. „Sediul este insalubru, când s-a topit zăpadă ploua în toate încăperile. Am făcut la primărie cerere de renovare din octombrie, dar degeaba. Nu s-a făcut nimic. Am cerut apoi să cumpăr spaţiul şi să-l pot renova, dar nici asta nu s-a aprobat în consiliu. Le-am spus că în felul ăsta nu respectă legea, dar se pare că nu înţeleg. Primăria e proprietara, dar amenzile le luăm noi! Nu se poate aşa ceva!“, a spus spus dr. Felicia Târziu, medic de familie în comuna Giubega. „La ţară nu prea vezi primari care să fie alături de medicii de familie“, a venit concluzia din sală. Tot din sală a venit şi propunerea ca în consiliile locale ale comunelor să se impună limită de vârstă pentru consilieri şi o expertiză medicală şi psihologică făcută anual, „pentru că unii chiar nu înţeleg legea“.
Situaţii similare sunt şi în mediul urban. Dr. Adelina Tiţă, medic de la familie la Calafat, a susţinut că a investit bani în cabinetul medical, dar că nu a putut să-l cumpere. „Nici noi nu putem investi aşa, dacă ştim că nu le putem cumpăra“, a spus aceasta. Vicepreşedinta Societăţii de Medicină de Familie Dolj, Adriana Dogaru, a precizat că probleme cu cabinetele medicale există şi în Craiova. „De doi ani tot încercăm să ne cumpărăm cabinetele şi nu putem. Sunt intabulări făcute greşit şi primăria nu le poate vinde. Din evaluările făcute de experţii primăriei au rezultat sume mai mari decât cele reale. Primăria porneşte de la ideea că spaţiul îi poate aduce mai mulţi bani“, a afirmat Adriana Dogaru. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS