Primarii din localităţile Gorjului au intrat în competiţia pentru cea mai bine gospodărită comună. Autorităţile vor întreprinde acţiuni de curăţenie, înfrumuseţare şi reparaţii pe raza localităţilor pe care le conduc. Eforturile edililor urmează să fie şi răsplătite din punct de vedere financiar. Valoarea totală a premiilor puse în joc este de 220.000 de lei. Pentru locul I se va acorda un premiu de 100.000 de lei, locul al doilea va primi suma de 70.000 de lei, iar pentru locul al treilea va fi pusă în joc suma de 50.000 de lei. Regulamentul pentru selecţia celor mai bine întreţinute comune a fost aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean (CJ) Gorj. În vederea evaluării localităţilor va fi constituită o comisie din care vor face parte consilieri judeţeni.
Adrese către autorităţile locale
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că imediat după încheierea sezonului de iarnă primarii trebuie să înceapă reparaţiile şi curăţenia.
În perioada următoare, consiliile locale vor fi înştiinţate cu privire la lucrările de întreţinere pe care trebuie să le execute pe reţeaua de drumuri publice de interes local, în calitate de administratori, în conformitate cu prevederile OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, pentru a asigura circulaţia rutieră în condiţii de siguranţă.
„Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, consiliile locale şi primarii vor adopta şi vor dispune măsurile ce se impun pentru asigurarea participării cetăţenilor, a instituţiilor publice şi agenţilor economici, cu sau fără personalitate juridică, la acţiunile de curăţenie în interiorul localităţilor şi în afara acestora, la efectuarea la timp a activităţilor gospodăreşti“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.
Şi drumurile vor intra în reparaţii
CJ Gorj, în calitate de administrator al reţelei de drumuri publice de interes judeţean, derulează un amplu program de inventariere a lucrărilor de reparaţii şi întreţinere care trebuie realizate pe drumuri, urmând ca, după 15.03.2011, să execute toate categoriile de lucrări necesare în vederea menţinerii drumurilor publice judeţene în starea corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă şi confort. O atenţie deosebită se va acorda lucrărilor de decolmatare a şanţurilor colectoare de scurgere a apelor pluviale, a podeţelor, dar şi a tăierilor mecanice de acostamente, pe întreaga reţea de drumuri publice judeţene, pentru evitarea producerii inundaţiilor rezultate în urma topirii zăpezii, atât pe partea carosabilă, dar şi pe terenurile adiacente.
De asemenea, se vor lua măsurile necesare pentru evitarea distrugerii terenurilor agricole, măsuri care constau în decolmatarea canalelor de desecare şi eliminarea excesului de umiditate de pe terenurile agricole, prin crearea de rigole pentru scurgerea apelor pluviale.