22.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalProprietar de casă, caut identitate...

Proprietar de casă, caut identitate…

Graba primarilor de a emite autorizaţii de construire la marginea Craiovei a început să facă victime în rândul proprietarilor de case. Un proaspăt cumpărător al unei vile din zona Căpşunărie (lângă Selgros) se zbate să-şi facă buletin, dar nu poate, deoarece locuinţa sa nu figurează pe nici o stradă.

Cum poţi să înnebuneşti alergând cu disperare să ai identitate în România este ilustrat de cazul lui Gherghina Nicolae, de 33 de ani. Şi ca el sunt alte câteva sute de persoane care locuiesc în zonă. „Sunt proprietarul unui imobil situat în cartierul de case de lângă Căpşunărie, case ridicate în urma eliberării autorizaţiilor de construire. Casa am cumpărat-o la roşu. Autorizaţia a fost emisă nu pe numele vreunei străzi, pentru că nu există aşa ceva, ci pe numărul tarlalei şi a parcelei unde se află terenul de sub casă“, povesteşte Nicolae. Proaspăt proprietar, acesta a dorit să intre în legalitate şi să-şi schimbe buletinul. „Eu locuiam undeva în cartierul craiovean Craioviţa Nouă. După ce m-am mutat în noua casă, mi-am deschis o firmă, dar pentru că nu aveam buletin, am luat şi un partener. Nu am crezut că voi avea probleme în a-mi schimba cartea de identitate. Pentru că strada unde locuiesc nu are nume, nu pot primi corespondenţă. Sunt rupt de lume. Practic eu nu exist, deşi stau într-o casă construită legal“, se plânge Gherghina. Bărbatul povesteşte că a fost la Primăria Malu Mare, comună pe al cărei teritoriu administrativ se află casa, dar nu a rezolvat nimic. „Mi-au spus că nu-mi pot da certificat de nomenclatură stradală, pentru că nu au aşa ceva. Am fost şi la Craiova, dar am primit acelaşi răspuns“, a completat Nicolae Gherghina.

 

Fuga după impozite

 

Primarul din Malu Mare, Alexandru Dică, ştie problema, dar se disculpă, dând vina pe legile retrocedării atunci când a fost întrebat de ce nu a dat nume străzilor unde locuiesc oameni cărora le percepe impozite pe locuinţe. „Acelui domn (Gherghina – n.r.) i-am spus că-i dau adeverinţă că e locuitor al comunei. În viitorul apropiat, probabil la sfârşitul acestei luni, vom face şi nomenclatura stradală, pentru că avem deja Planul Urbanistic Zonal. S-a întârziat pentru că a fost o problemă cu teritoriul administrativ. Am dat autorizaţii de construire înainte de nomenclatura stradală pentru a încasa impozit. Altfel putea să vină Craiova şi să colecteze ea impozitele. Până acum am convins firmele să treacă la noi. Suntem în proces cu hipermarketul Selgros, dar şi ei vor plăti în cele din urmă impozitele la Malu Mare“, a spus Dicu. Arhitectul-şef al judeţului, Radu Pappa, îi dă peste nas primarului pe care îl consideră vinovat de situaţie. „Sunt câteva sute de oameni care nu au nomenclatură stradală, iar asta este treaba primăriei. Noi am vorbit cu primarul, dar…“, a declarat Pappa. Potrivit celor două PUZ-uri din Malu Mare, terenul are mai multe destinaţii pe el putând fi dezvoltate atât proiecte rezidenţiale, cât şi obiective industriale. „Noi am estimat că în acea zonă vor locui 20.000 de oameni“, a precizat Pappa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII