Metrosexualii, mai mult aparenţă decât esenţa, pierd din ce în ce mai mult teren în faţa bărbaţilor în adevăratul sens al cuvântului, cu fizic bine antrenat şi care nu uită niciodată să fie cavaleri.
Au fost odată metrosexualii, bărbaţi cocheţi şi puşi la punct, aproape întotdeauna implicaţi într-o relaţie serioasă sau căsătoriţi, şi deseori şi cu câteva odrasle „în bătătură“, care nu au întâmpinat niciodată dificultăţi în a scoate la iveală faţa lor cea mai bună, cea feminină, fie printr-un machiaj discret la ochi sau un strat subţire de fond de ten, fie afişând o pereche de cercei cu diamante de mărimea unei nuci sau un tricou de mătase în locul banalelor şi deja demodatelor bluze din bumbac. Pe scurt, a fost odată David Beckham, căruia această descriere i se potriveşte ca o mănuşă. Astăzi însă, metrosexualul, mai mult „formă“ decât „fond“, capabil să scormonească printre cosmeticele partenerei pentru a găsi o cremă cu efecte miraculoase împotriva ridurilor sau să dea o mică avere pentru produse de frumuseţe dedicate reprezentanţilor sexului tare, pierde din ce în ce mai mult teren. Mai mult chiar, vremea lui pare apusă. Pentru că acum pe val este aşa-numitul „hetropolitan“, bărbatul teribil de mândru de masculinitatea lui, sigur pe propria sexualitate şi cu un comportament impecabil, care preferă să îşi petreacă serile acasă decât să iasă la un pahar cu prietenii sau să meargă la plajă, pentru a prinde un pic de culoare.
George Clooney – un „hetropolitan“ de seamă
Înainte să ajungeţi la concluzia că, de fapt, este vorba de nişte reprezentanţi plictisitori ai sexului tare, care se confruntă cu problema burticii şi au şi o chelie incipientă, aflaţi că, potrivit specialiştilor care au inventat această ultimă definţie a tiparului masculin, cei mai de seamă reprezentanţi ai „hetropolitanilor“ sunt consideraţi Thierry Henry, Jose Mourinho sau Michael Jordan, din lumea sportului, în timp ce din cinematografie simbolul noii clase sunt George Clooney, Brad Pitt, Clive Owen sau David Craig. Altfel spus, avem de-a face cu nişte bărbaţi în toată puterea cuvântului, cu trup de senzaţie şi comportament de gentleman. Un sondaj recent dat publicităţii de publicaţia Men’s Health a scos în evidenţă faptul că „noii bărbaţi“ sunt o adevărată mină de aur pentru publicitate, iar companiile de produse cosmetice şi-i dispută pe milioane de euro. Un studiu realizat de Euromonitor a calculat că, din 2011, „hetropolitanul“ va cheltui sume record pentru sălile de fitness şi cărţile de bucate, pentru noile tehnologii şi pentru haine, dar şi pentru mobilă sau case de vacanţă. Deşi această tendinţă de a clasifica bărbaţii ar putea să stârnească unori confuzie, pentru psihologi este doar un mod de a sublinia diversitatea.
În opinia jurnalistei franceze Agnes Poirier, acest nou bărbat preocupat doar de modă este mai degrabă rezultatul globalizării. „În Franţa, să apari bine îmbrăcat şi îngrijit este o obligaţie, aproape o chestiune de cultură, în timp ce în Marea Britanie, o astfel de apariţie stârneşte mai degrabă suspiciuni“.