Ar trebui studenţii să facă politică? Ar trebui liderii lor să se delimiteze clar de acţiunile de intoxicare ale partidelor politice? Până unde pot merge împreună învăţământul şi politicul şi unde ar trebui separate? Aceste întrebări şi multe altele şi le-au pus pe site-ul de internet al GdS zeci de cititori în urma publicării articolului „Habarniştii cu pancarte“, pe 28 aprilie, articol care a declanşat o avalanşă de comentarii negative la adresa Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS). Cei care şi-au exprimat părerile au susţinut că sunt studenţi sau că au avut legătură cu COS. GdS prezintă o parte dintre comentariile postate şi dreptul la replică al COS trimis pe adresa redacţiei. Menţionăm că dreptul la replică nu are ca obiect articolul publicat în GdS, ci comentariile cititorilor noştri, care şi-au exprimat părerea pe site la rubrica de comentarii care însoţeşte fiecare articol. GdS
Studenţii craioveni preferă să stea departe de viaţa politică şi, cu toate că sunt curtaţi deseori de liderii locali ai partidelor, aceştia preferă să îşi trăiască anii de studenţie fără fluturaşi, mitinguri, pancarte cu sloganuri pro sau contra. Grupuri de studenţi stau răspândite pe holurile Universităţii din Craiova sau pe scările clădirii şi, cu toate că uneori tinerii discută aprins, în cuvintele lor găseşti foarte rar nume de politicieni sau partide politice. Şi asta nu pentru că viaţa lor ar fi lipsită de culorile portocaliu, roşu, albastru sau galben, ci pentru că aceste culori au cu totul altă simbolistică decât cea politică. „Nu îmi place politica şi nu îmi plac nici oamenii politici. Nu m-aş înscrie în nici un partid politic pentru că nu mă regăsesc în nici o doctrină“, a spus Victor Călinescu, student în anul II la Facultatea de Matematică – Informatică din cadrul Universităţii din Craiova. Cu toate că au colegi sau chiar prieteni care sunt membri sau simpatizanţi ai unor partide, majoritatea studenţilor craioveni consideră că politica nu are ce căuta în universităţi. „Avem colegi care sunt afiliaţi la partide, dar mi se pare anormal să amesteci viaţa de student cu aceste activităţi“, a spus Mihaela Antonache, studentă la Facultatea de Teologie.
„Nu are ce căuta politicul în organizaţiile studenţeşti“
Alţii sunt toleranţi cu colegii lor care sunt membri ai partidelor politice. „Până la urmă, toată lumea are dreptul la o părere. Partidele oferă ceva şi unii studenţi profită“, a precizat Irina Preda, studentă în anul IV la Facultatea de Matematică – Informatică. Sunt şi studenţi care iau politica în glumă şi s-au înscris în partid pentru că nu au avut ce face într-o zi. „Mie îmi place de Gigi Becali şi m-am înscris în PNG, dar nu am carnet de membru. Am vrut să mă bag în PRM, dar mi-am dat seama repede că doar gura e de Vadim. Acum să vedem ce poate şi Gigi că deja m-a dezamăgit că l-a dat pe MM afară“, a spus Toni Ionescu, student în anul III la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Şi liderii studenţilor stau departe de partidele politice, susţinând că asociaţiile studenţeşti din Craiova sunt nonguvernamentale şi apolitice. „Nu are ce căuta politicul în organizaţiile studenţeşti şi nici statul nu ne permite acest lucru. Noi nu avem nici o treabă cu filialele partidelor sau cu oamenii politici“, a menţionat Cătălin Pănescu, de la Organizaţia Studenţilor Politehnişti Profil Electric. Cu toate acestea, membrii organizaţiilor studenţeşti pot fi şi membri ai partidelor politice sau pur şi simplu simpatizanţi. „Noi reprezentăm interesele studenţilor, dar nu alegem în locul lor. Fiecare om are dreptul să aleagă un partid politic, să susţină un om politic. Noi nu răspundem pentru acţiunile şi faptele lor şi nici nu ne interesează apartenenţa politică a studenţilor“, a explicat Dana Prună, preşedinta Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti din Craiova.