Sute de sinistrati din localitatile doljene afectate de revarsarea Dunarii au ramas cu ochii in soare dupa ce autoritatile, care in urma cu câteva luni le-au promis case la cheie, pentru ca sunt batrâni, bolnavi si saraci, s-au razgândit in privinta constructiei caselor pentru cazurile sociale.
Guvernul a emis o hotarâre prin care isi asuma raspunderea doar pentru constructia unui numar de case din Rast si a uitat de ceilalti sinistrati. Zeci de oameni din localitatile Rast, Cârna, Bistret, Bechet, Negoi si Macesu de Jos vad zilnic cum vecinii lor care au scapat de eticheta de caz social au primit materialele de constructii si acum incep sa isi ridice locuintele distruse de apa. Si ei vor acelasi lucru, dar nu primesc decât un ridicat din umeri din partea primarilor spre care isi indreapta toata mâniar. La rândul lor, autoritatile locale se uita spre Prefectura Dolj de unde nu primesc nici un raspuns si trebuie sa infrunte valurile de nemultumiri ale sinistratilor.
„Ce sa le spunem oamenilor care acum ne acuza pe noi ca i-am trecut la cazuri sociale? Guvernul ne-a spus sa ii impartim si i-am impartit dupa anchetele sociale. Am crezut ca le facem un bine si ca de batrâni si de bolnavi va avea guvernul grija sa le faca case, dar ei nu au primit nici case, nici materiale si nici bani“, a spus Constantin Raicea, primarul comunei Bistret. Guvernul si-a adus totusi aminte si de sinistratii carora le-a promis case si nu le-a dat pâna acum nimic. „In urmatoarea sedinta de guvern se va aproba o hotarâre pentru suplimentarea bugetului si se vor aloca primariilor si bani pentru manopera. Cetatenii nu vor primi bani in mâna pentru ca primariile vor gestiona aceste sume si va trebui sa asigure sinistratilor mâna de lucru“, a explicat secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), Ioan Andreica.
Proprietarii Noului Rast vor fi expropriati
Cu toate ca reprezentantii MTCT sustin ca doua firme sunt pregatite sa inceapa constructia a 80 de case in Noul Rast, lucrarile nu pot demara pentru ca situatia juridica a terenurilor este in continuare incerta. Andreica a declarat ca Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) poate prelua in momentul de fata de la Primaria Rast numai amplasamentele pentru 40 de case. „Primaria a cumparat 160 de hectare, dar terenul nu este comasat si ANL nu poate lua decât terenul necesar constructiei a 40 de case. Proprietatile sunt intersectate si o parte nu vor sa vânda si daca in urmatoarele zile autoritatile nu reusesc sa ii convinga, consiliul judetean va trebui sa dea o hotarâre de expropriere“, a precizat Andreica. Si astfel, incapatânarea unor oameni si ritmul lent in care se misca autoritatile tin reconstructia Rastului in loc, iar in mijlocul lunii august sinistratii sunt tot in corturi.
Guvernul nu stie câte case are de construit
In tot acest timp, autoritatile, incurcate intre evaluari, reevaluari si hotarâri de guvern valabile doar câteva zile, au pierdut de mult numarul caselor pe care le vor construi in Noul Rast. „Din cele 521 de case care au fost distruse complet o parte le vom construi noi, adica cele pentru cazurile sociale, iar o parte – sinistratii, prin forte proprii. Mai sunt 377 de imobile in stare incerta, adica nu sunt de reconstruit, ci de consolidat, dar nu poti sa dai materiale de constructii ca sa consolidezi o casa intr-o localitate care a fost mutata, asa ca ele trebuie reconstruite. MTCT insa nu poate da materiale pentru construirea unei case care nu este distrusa complet si nici nu poate sa o reconstruiasca“, a spus Marin Cotescu, directorul Directiei de Dezvoltare in Constructii din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Secretarul de stat, Ioan Andreica, a declarat ca in urma rapoartelor comisiilor formate din reprezentantii MTCT si ai Inspectoratului de Stat in Constructii 910 case din Rast vor fi reconstruite in Noul Rast si numai 300 vor fi predate la cheie sinistratilor. „Nu am confruntat inca rapoartele facute dupa inundatii si cele de acum si nu cred ca vor fi mare diferente. Numarul caselor s-a modificat pentru ca multe din casele din pamânt si-au modificat structura in timp si au cazut, dar in Rast exista 250 de case in picioare, iar proprietarii lor nu se vor muta in noua localitate si vor exista probabil doua localitati. Aceasta situatie se va rezolva insa in timp. Vom stramuta aproximativ 900 de case si in jur de 300 vor fi construite prin ANL“, a explicat Andreica.
Pâna va rezolva aceasta dilema, MTCT mai are de numarat casele sinistratilor care daca nu au cazut in timpul inundatiilor, cad acum dupa fiecare ploaie sau vijelie.