25.1 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGarsonierele ANL, folosite doar pentru petreceri si intilniri amoroase

Garsonierele ANL, folosite doar pentru petreceri si intilniri amoroase

• Mai multi chiriasi ai locuintelor ANL nu stau in casele primite de la primarie si le folosesc doar pentru chefuri si intilniri
romantice • Dovada o reprezinta consumul de curent electric inregistrat de contor

Reporterii Gazetei de Sud au verificat daca locuintele construite prin ANL si repartizate de Primaria Tirgu Jiu sint folosite cu adevarat de beneficiari. Mai multe sesizari primite de la locatari aratau ca unele garsoniere sint folosite doar citeva zile pe luna, pentru chefuri care scandalizau vecinii. Unii chiriasi nu au fost vazuti niciodata de ceilalti locatari, desi de la repartizarea locuintelor au trecut sase luni. Singurul mod prin care se putea verifica daca beneficiarii garsonierelor locuiesc in casele primite a fost citirea consumului de curent electric. Echipa GdS a cerut conducerii primariei sa delege reprezentanti care sa faca o verificare a locuintelor.

In cele trei blocuri ANL construite in strada Plopilor din Tirgu Jiu si care totalizeaza 75 de garsoniere sint mai multe locuinte despre care ceilalti locatari spun ca nu sint folosite. Majoritatea beneficiarilor sint chiar angajati ai Primariei Tirgu Jiu sau ai altor institutii publice de interes local.Noua dintre beneficiarii locuintelor ANL au dovedit ca nu aveau cu adevarat nevoie de casa, de vreme ce nu s-au mutat in ele timp de mai bine de o jumatate de an dupa ce au intrat in posesia cheilor. Ei le folosesc doar din cind in cind, sa organizeze chefuri, sa faca baie sau sa isi dea intilniri. Consumul de curent electric demonstreaza ca garsonierele nu sint locuite in permanenta .

In seara in care a fost facuta verificarea de catre comisia din partea primariei, nici unul dintre cei vizati nu era acasa la ora 21.00. In blocul 18 A, trei dintre garsoniere au un consum de energie electrica, in sase luni, cuprins intre 36 si 73 kWh. La apartamentul numarul 9, repartizat Mirelei Rosca, angajata a Primariei Tirgu Jiu, consumul pe sase luni este de 36 kWh. Vecinii spun ca aceasta vine doar sa-si faca baie, ea locuind de fapt intr-un apartament al parintilor, aflat in acelasi cartier. Vecinii sustin ca Iulian Sarapatin, care locuieste in apartamentul 13, doar organizeaza chefuri acolo.

Dirigintele de santier si-a luat si el o garsoniera

La blocul 20A, apartamentul 9, consumul de energie electrica este de 8 kWh, in conditiile in care contorul a fost montat cu acest index de catre ELECTRICA, deci chiriasul nu a consumat nici un kilowat in jumatate de an. Proprietarul este chiar fostul diriginte de santier al blocurilor ANL, Sorin Cosleba, angajat al ROVINCON, firma care a efectuat lucrarile de constructie. Cosleba mai este si vicepresedinte al asociatiei de locatari, dar chiriasii nu l-au vazut niciodata.

„Un bec consuma 18 kWh intr-o luna“

Eugen Butoarca, inginer-sef la ELECTRICA Tirgu Jiu, ne-a oferit date concludente din normativele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Pentru un singur bec care functioneaza 180 de ore pe luna, consumul este de 18 kWh. Calculele specialistilor de la ELECTRICA mai arata ca un frigider consuma iarna 14 kWh, iar vara, 28. Luind in calcul toti consumatorii casnici pentru asigurarea unui confort minim, o familie consuma in medie 85 kWh pe luna.

„Contoarele de la blocurile ANL au fost montate de noi cu un index intre 1 si 20 kWh. Acolo nu exista posibilitatea de a fura curent, deci este clar ca nu sint locuite“, explica Eugen Butoarca. In unul dintre blocuri locuiesc doi tineri care provin din Centrul de Plasament si care s-au mutat primii in bloc. Ei au doar trei saltele intinse pe jos. „Nu avem nici televizor, nici frigider, nici macar fier de calcat. Stam doar cu un bec, iar uneori folosim unul de veioza ca sa mai facem economii“, au spus sotii Manescu. Cu toate acestea, contorul garsonierei arata un consum de 118 kWh in sase luni.

Criteriile de repartitie, usor de incalcat

Cele 75 de garsoniere au fost repartizate in urma unui punctaj realizat de solicitanti pe baza unor criterii impuse de ANL. Una dintre conditii era ca solicitantul sa nu aiba o locuinta. Multi dintre cei care au obtinut casa si-au facut mutatie la rude, unde figurau ca chiriasi, inainte cu o luna de efectuarea anchetei sociale. Altii si-au trecut casele pe numele fratilor sau parintilor. Declaratiile au fost facute pe propria raspundere si nu sint verificate decit la reclamatii. In cartea de imobil, pentru cele 75 de apartamente, sint inregistrate 200 de persoane, iar la cheltuielile de intretinere apar doar 159. Reprezentantii Primariei Tirgu Jiu spun ca vor continua cercetarile si vor lua masuri cu chiriasii care nu folosesc locuintele.

„Vom merge din bloc in bloc si vom lua declaratii vecinilor si pentru nefolosinta locuintei vor fi reziliate contractele“, a spus primarul Florin Circiumaru.

Mult rivnitele garsoniere, departe de luxul promis

Inaugurarea blocurilor ANL a fost facuta in prezenta reprezentantilor Ministerului Transportului si Locuintei, care au insistat pe conditiile deosebite pe care le ofera aceste case tinerilor. Dupa ce a plecat comisia de receptie, au inceput sa apara problemele. Usile nu se inchid, iar lemnul a crapat, chiriasii fiind nevoiti sa le acopere cu banda adeziva. Vopseaua lavabila de pe pereti a inceput sa pocneasca, iar igrasia si-a facut aparitia in colturile camerelor. Cazile de la baie au plesnit, iar tevile de la instalatiile sanitare au inceput sa se zareasca printre placile de faianta. Pina in luna decembrie, locatarii nu au avut caldura, desi blocurile au centrale termice proprii. Desi lucrarile sint inca in garantia constructorului, acesta nu se grabeste sa le repare. In ciuda acestor conditii, pe lista de asteptare a celor care doresc o locuinta sint inscrisi sute de tineri din Tirgu Jiu pentru care garsonierele ANL reprezinta singura sansa de avea vreodata o casa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS