16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorul Lupu s-a patat cu singe de elev

Profesorul Lupu s-a patat cu singe de elev

Cazurile copiilor care ajung victime ale nervilor profesorilor inraiti de frustrarile vietii particulare se inmultesc.Gazeta de Sud prezenta saptamina trecuta scandalul iscat la Beharca dupa ce invatatoarea i-a invinetit ochiul unei eleve care „a iesit din front“. Povestea se repeta. De data aceasta la Maglavit. Si de data aceasta, profesorul-agresor, care si-a facut un scop din a-i educa pe orice cai, cu orice pret, pe elevi, a reusit sa-si trimita „victima“ la spital.

„L-a lovit atit de tare, ca i-a sarit capul ca mingea“

Laurentiu Nicoli, de 13 ani, elev in clasa a VII-a la Scoala nr. 1 din comuna Maglavit, a fost agresat fizic saptamina trecuta de profesorul de sport Raducu Lupu. Desi nu era ora de educatie fizica, ci ora de desen, profesorul a venit sa faca ordine. Incidentul, care, daca nu ar fi avut urmari grave, ar fi trecut neobservat, s-a petrecut in sala de clasa, dupa o hirjoneala fireasca intre copiii intorsi din recreatie. Laurentiu, printre cei mai cuminti si chiar timizi dintre elevi, nu a avut alta vina decit ca s-a aflat in apropierea usii pe care a intrat val-virtej profesorul de sport, hotarit sa instaureze disciplina. De mentionat ca Raducu Lupu, in calitate de sot al noii directoare, si-a luat in serios rolul de „om de baza“ al scolii: el primeste oaspetii si nu se dezlipeste din birou tot timpul cit acestia discuta cu directoarea, el rezolva conflictele de orice fel, el „educa“, pentru ca… „trebuie sa introducem putina civilizatie copiilor de la tara“, dupa cum singur afirma cu inversunare. In acea zi, profesorul s-a intrecut pe sine.

„Niste colegi s-au lovit prin curtea scolii in pauza si doua fete s-au dus s-o cheme pe doamna directoare de la cancelarie. Toti au fugit in clasa si stateam in banci. A venit domnu’ de sport. Cind a intrat in clasa, a venit direct pe mine, ca eu stau aproape de usa. A tipat: «Ma, de cite ori v-am spus sa faceti liniste!» si m-a pocnit atit de tare dupa cap, ca m-am lovit cu nasul de dunga bancii. M-a pufnit singele imediat. Atunci, domnu’ profesor m-a dus la el in masina pina nu mi-a mai curs asa rau“, povesteste, vadit traumatizat, Laurentiu. Varianta colegilor sai, care au fost martori la incident, nu este deloc diferita: „L-a lovit atit de tare incit, dupa ce s-a izbit de banca, i-a sarit capul la loc, in sus, ca mingea“, spune Dana P., colega de clasa.

Laurentiu va fi operat in aceasta iarna

Ajuns acasa cu batista plina de singe, baiatul si-a alertat parintii, care nu si-au explicat ce a putut sa-l determine pe profesor sa-i aplice asemenea corectie. Prin urmare, mama lui Laurentiu l-a luat pe baiat de mina si s-au intors la scoala: „Am vrut sa-l intreb pe domnul profesor cu ce l-a suparat copilul de l-a nenorocit in felul acesta. Prima grija a domnului profesor a fost sa-i smulga batista plina de singe din mina pentru ca eu sa nu am dovada singerarii copilului. Mai mult, cind am vorbit era baut. Cind a deschis gura mirosea ingrozitor. Mi-a zis: «Hai, du-te si plimba-te! (…)» A doua zi am venit la scoala sa-i intreb pe colegii de clasa cum s-a petrecut aceasta intimplare. Copiii au recunoscut in fata doamnei profesoare Cioana ca Laurentiu nu a fost vinovat, deoarece alti elevi s-au batut. El a fost pedepsit pentru motivul ca in momentul in care a intrat profesorul pe usa statea in banca intors putin cu spatele“.

Deoarece starea copilului era destul de grava – hemoragia nu se oprea, iar Laurentiu suferea deja de o deviatie de sept congenitala – Georgeta Nicoli si-a dus fiul la spital. In urma expertizei medicale, diagnosticul a fost: traumatism forte piramida nazala pe veche deviatie septala dreapta posttraumatica. Cu alte cuvinte, Laurentiu nu va fi operat la 18 ani, asa cum fusese programat, ci in vacanta din aceasta iarna, negresit.

„Doctora mi-a spus ca trebuie sa am grija, sa nu il spal pe cap si sa nu-l las sa faca efort, pentru ca exista riscul sa se formeze cheaguri de singe, iar respiratia ii este oricum greoaie. Acum, in loc sa ma pregatesc de sarbatori, il pregatesc pe el pentru operatie“, spune Georgeta, ingrijorata. „Daca se lovea la timpla? Eu imi trimiteam copilul la scoala si ei mi-l aduceau in tron acasa?!…“

N-am dat eu, da’ platesc!

Asa cum era de asteptat, Raducu Lupu spune ca reactia mamei este exagerata si dracul nu este chiar atit de negru. Secondat de directoare (sau de nevasta?!), profesorul se disculpa vehement, fiind vizibil insa ca anumiti termeni nu ii sint foarte clari si cam confunda lucrurile: „Problema este ca elevii nu sint obisnuiti cu respectul fata de un cadru didactic. Cred ca sinteti de acord ca e nevoie de putina disciplina, sa introducem putina civilizatie!“ (…cu pumnul?!). „Baiatul nu era deloc atent la ce spuneam. Am dedus asta din atitudinea lui“ (bataie pe baza de deductie, deci!). „…Si nu l-am lovit, mai mult l-am impins si el s-a speriat si…“ (si s-a dat singur cu capul de banca?). „Noi cind eram mici si luam bataie de la profesor ce, zicea cineva ceva?“ (pai, hai sa ne razbunam toti pentru bataia luata ca elevi!). „Nu poti sa cunosti problemele medicale ale tuturor elevilor!“ (…ca asa i-am bate numai pe cei sanatosi!).

Pentru a nu parea indiferent insa la situatia copilului si simtindu-se, probabil, cu musca pe caciula, profesorul s-a oferit totusi (amabil?) sa mai atenueze putin efectul „educatiei“: „Nici o problema. Daca este nevoie ii ajut cit pot…cu bani“.

Lupu va fi sanctionat de Lupoaica

Intimplarea nu va ramine fara urmari. Nu doar Laurentiu are in continuare de suferit de pe urma incidentului, ci si profesorul reclamat. Dupa sesizarea facuta la Inspectoratul Scolar Judetean Dolj de catre Georgeta Nicoli, inspectorul de specialitate a luat la cunostinta cele petrecute. „Este deosebit de grav faptul ca profesorul Raducu Lupu a lovit un elev. In aceasta situatie ii vor fi aplicate sanctiunile conform regulamentelor scolare. In urma unei anchete se va decide gradul de vinovatie si masura aplicata, cea mai mica fiind observatia scrisa, iar cea mai grava fiind indepartarea din invatamint“, a spus Nicolae Cojocaru, inspector de educatie fizica.

Inspectorul scolar general adjunct, Monalisa Galeteanu, condamna masurile coercitive de natura fizica aplicate de catre unii profesori elevilor: „In ultimul timp, numarul sesizarilor de acest fel a crescut ingrijorator. Bineinteles ca noi vom actiona in asa fel incit actele de agresiune fizica asupra elevilor sa inceteze, cu atit mai mult cu cit Legea invatamintului – numarul 84/1995 – prevede la articolul 157 ca in institutiile si unitatile de invatamint sint interzise pedepsele corporale“.

Numai ca mai exista un articol, numarul 116 din statutul personalului didactic, care prevede: „In unitatile de invatamint, propunerea de sanctionare se face de catre director(…)“. Adica fix de catre sotia domnului profesor de sport Lupu Raducu, si anume Lupu Georgeta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS