26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova este gazda Olimpiadei Naționale de Matematică

Craiova este gazda Olimpiadei Naționale de Matematică

Inspectoratul Școlar Județean Dolj va fi gazda etapei naționale a Olimpiadei Naționale de Matematică (clasele IX-XII), în perioada 10 – 14 aprilie.

Ediția a LXXIII-a, va reuni 471 elevi și cadre didactice din întreaga țară:

  • 366 elevi,
  • 44 profesori însoțitori,
  • 61 membri Comisia Centrală.

Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică va avea loc luni, la ora 17.00, Colegiul Național Militar ”Tudor Vladimirescu” Craiova.

La acest eveniment vor participa:

  • reprezentanți ai Ministerului Educației,
  • ai autorităților județene și locale,
  • ai partenerilor educaționali,
  • sponsori,
  • elevi,
  • părinți,
  • precum și directori ai unităților de învățământ preuniversitar.

În cadrul etapei naționale a Olimpiadei Naționale de Matematică se susține o singură probă scrisă cu durata de 4 ore. Olimpiada se va desfășura la Colegiul Național Militar ”Tudor Vladimirescu” Craiova.

Etapa națională

Etapa națională constă într-o probă scrisă, cu 4 probleme, pentru care se cere redactarea completă a soluțiilor. Subiectele pentru etapa națională sunt elaborate de grupul de lucru al Comisiei centrale a ONM și de Comitetul Științific al ONM din cadrul SSMR (Societatea de Științe Matematice din România), cu respectarea Metodologia-cadru de organizare a olimpiadelor și concursurilor școlare. Traducerea subiectelor în limbile minorităților naționale se face de către același grup de lucru.

Calificarea elevilor pentru olimpiada internațională și cea balcanică

În vederea selecției elevilor care vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Matematică, respectiv la Olimpiada Balcanică de Matematică, se constituie loturile lărgite de seniori. Aceste sunt formate din aproximativ 25 de elevi, respectiv din aproximativ 15 elevi.

 Loturile lărgite de seniori se constituie în urma unei probe scrise, numită primul baraj de selecție. Barajul va fi organizat după finalizarea etapei naționale, joi, 13 aprilie.

Calificarea elevilor în loturile lărgite de seniori, se va face în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute la primul baraj de selecție pentru seniori.

Calificarea elevilor în loturile restrânse de seniori, precum și calificarea elevilor în echipele naționale care vor reprezenta România la concursurile internaționale de matematică se realizează în ordinea descrescătoare a punctajelor cumulate obținute la probele de baraj, ținându-se seama și de participarea activă la stagiile de pregătire a loturilor naționale, de subiectele rezolvate complet și de modul de redactare a soluțiilor, pe parcursul barajelor de calificare.

Trei elevi de la Colegiul Național ”Carol I” și trei de la Colegiul Național ”Frații Buzești” vor participa la Olimpiada Națională de Matematică.

Vineri, 14aprilie, la Colegiul Național Militar ”Tudor Vladimirescu” Craiova, va avea loc Festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Matematică.

Citește și: (VIDEO) 12 persoane arestate pentru trafic de droguri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS