22.5 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriMinisterul acaparează piaţa medicamentelor şi serviciilor

Ministerul acaparează piaţa medicamentelor şi serviciilor

Din semestrul al doilea al acestui an, spitalele publice nu vor mai putea organiza licitaţii pentru anumite medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale sau servicii. Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat proiectul de ordin pentru aprobarea listei medicamentelor, materialelor sanitare, echipamentelor medicale, echipamentelor de protecţie, a serviciilor, combustibililor şi lubrifianţilor pentru parcul auto pentru care se vor organiza proceduri de achiziţie centralizate, la nivel naţional. Pentru produsele şi serviciile prevăzute în această listă, unităţile sanitare publice mai pot achiziţiona cantităţile necesare efectuării actului medical doar pentru o perioada care nu depăşeşte primul semestru al anului 2013. După această perioadă, toate necesităţile spitalelor care se vor regăsi în lista MS vor fi asigurate de către minister.
Conform ordinului, Ministerului Sănătăţii îi revine obligaţia de a emite, în termen de zece de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, lista respectivă, „produsele şi serviciile enumerate urmând să fie asumate, în funcţie de specific, de către structurile de specialitate ale MS, prin avizare“, după cum se precizează în proiect. Lista a fost publicată de minister, odată cu ordinul, dar totul este la faza de proiect, fiind afişată pe site la capitolul transparenţă decizională. Aceasta cuprinde în jur de 400 de medicamente, 65 de materiale sanitare şi 37 de dispozitive medicale.

Spitalele nu mai pot cumpăra nici măcar ace, seringi sau vată

Pe lista cu dispozitivele medicale pentru care spitalele publice nu mai au voie să organizeze licitaţii se regăsesc echipamentele de diagnostic sau tratament prin radiaţii ionizante, medicină nucleară, rezonanţă magnetică şi ultrasunete (exemplu: tomograf, angiograf, aparate de radiologie fixă şi mobilă), echipamentele pentru anestezie şi terapie intensivă (aparat anestezie, aparat de ventilaţie, defibrilator, pat ATI etc.), echipamentele cardiovasculare, echipamentele pentru endoscopie, cele pentru explorare complexă cu ultrasunete (ecograf), pentru diagnostic, pentru neonatologie, urologie, precum şi echipamentele pentru transport intraspitalicesc şi de utilizare în Urgenţă, cum ar fi paturile pentru transfer, tărgile sau cărucioarele pentru transport pacienţi. Ministerul se va ocupa şi de asigurările de tip CASCO ale ambulanţelor, de combustibilul auto, de serviciile de reparaţii, întreţinere şi furnizare de anvelope pentru ambulanţe, dar şi de serviciile de întreţinere aparatură medicală pentru ambulanţe, UPU şi terapie intensivă şi de serviciile de întreţinere aparatură imagistică.
La secţiunea materiale sanitare pentru care se va face o licitaţie centralizată, lista este lungă, de la truse pentru traheostomie, truse de cateterism intravenos central, truse perfuzie şi transfuzie sânge, sonde de intubaţie endotraheală, sonde vezicale pentru adulţi, copii şi nou-născuţi, măşti oxigen simple, cu rezervor şi cu nebulizator pentru adulţi, copii şi nou-născuţi, până la ace de unică folosinţă, seringi, comprese sterile, vată, faşă elastică şi dezinfectanţi pentru curăţenie.

Şi aspirina vine de la minister

În ceea ce priveşte medicamentele care ar urma să fie achiziţionate la global de Ministerul Sănătăţii şi direcţionate ulterior către spitalele publice, lista are 412 poziţii şi cuprinde o gamă largă de produse, toate cu denumirea comună internaţională şi cu unitatea de măsură în care se prezintă (fiole, flacoane, capsule, bucăţi, plic, supozitor). Pe listă se regăsesc tot felul de antibiotice, medicamente oncologice, medicamente pentru bolile cardiovasculare, pentru afecţiuni pulmonare cronice (bronşită acută, astm), pentru boli hematologice (anemii), boli digestive (gastrită, ulcer), psihice, neurologice (accident vascular cerebral), alergii, medicamente necesare în anestezia şi terapia intensivă, antiinflamatoare, dar şi clasicele paracetamol şi aspirină. „Este bine dacă ministerul va face licitaţiile pentru anumite produse şi pentru servicii, pentru că în acest fel spitalele ar avea mai puţine bătăi de cap cu procedurile de achiziţie. În plus, o licitaţie la nivel naţional ar trebui să ducă la o scădere a preţului“, a spus conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia, în care anual se internează în jur de 60.000 de pacienţi.
Ministerul Sănătăţii a luat această decizie pentru a elimina anumite disfuncţionalităţi de aprovizionare cu medicamente şi materiale sanitare cu care se confruntau unele spitale, dar şi pentru că au existat cazuri când acelaşi produs a fost achiziţionat de spitale la preţuri total diferite, unele de câteva ori mai mari. În aceste condiţii, ar însemna ca, din vară, în spitale să nu mai apară problema lipsei medicamentelor. Sau poate tocmai faptul că medicamentele trebuie să vină de la minister ar putea constitui o scuză pentru lipsa lor atunci când pacientul internat ar avea nevoie…
Lista completă a produselor şi serviciilor pentru care Ministerul Sănătăţii va organiza o licitaţie centralizată o găsiţi aici: http://www.ms.ro/documente/Lista%20Achizitii_742_1462.pdf

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS