Potrivit statisticilor oficiale, fiecare angajat din Gorj trebuie să susţină prin cotizaţiile care îi sunt reţinute lunar, drept contribuţie la fondul de pensii şi la cel de şomaj, două persoane.
241 de gorjeni îşi vor pierde locurile de muncă în primele două luni ale acestui an, potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, Ana Maria Niculescu. Până la sfârşitul lunii ianuarie, 139 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă, iar în februarie alte 102. Până acum, patru societăţi au depus la AJOFM Gorj notificări de disponibilizare a personalului în ianuarie. Cei mai mulţi dintre cei care îşi vor pierde serviciul provin de la SC Socend Ind SA din Rovinari, cu o vastă experienţă în domeniul lucrărilor de construcţii-montaj. De la această societate, 94 de angajaţi vor fi trimişi acasă. „Tot în luna ianuarie vor fi disponibilizaţi 17 angajaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. În luna februarie vor fi disponibilizate 102 persoane: 60 de la Uzina Mecanică Sadu şi 42 de la SC Petrom SA. În prezent, judeţul Gorj înregistrează 16.463 de şomeri, rata şomajului fiind de 10,95%. Trebuie menţionat faptul că rata şomajului comunicată nu este cea reală, pentru că statisticile includ doar şomerii indemnizaţi, aflaţi în plată. Lipsesc din liste cei care au terminat perioada în care au primit şomaj şi nu şi-au mai găsit un loc de muncă“, a spus Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.
5.000 de şomeri în 2009
Numărul şomerilor şi pensionarilor din judeţul Gorj este aproape dublu faţă de cel al angajaţilor şi, din păcate, lună de lună numărul disponibilizaţilor creşte. În cursul anului 2009, aproximativ 5.000 de gorjeni şi-au pierdut locurile de muncă. În judeţ există peste 16.000 de şomeri, comparativ cu cei peste 81.000 de salariaţi. Rata şomajului în acest judeţ a depăşit 10,9%, iar cei mai mulţi şomeri au fost victimele concedierilor colective. În luna decembrie, chiar înaintea Sărbătorilor de iarnă, 646 de persoane au fost concediate de la diverse societăţi din judeţ. Cele mai multe disponibilizări au avut loc la SC Hidroconstrucţia, unde au rămas fără un loc de muncă 280 de salariaţi. De la SC Petrom SA au fost daţi afară 42 de oameni, iar de la SC Petromservice SA 32. Pentru reducerea cheltuielilor salariale, angajatorii gorjeni au trecut şi la alte măsuri, precum modificarea normei de lucru sau a salariilor. Din păcate, majoritatea angajaţilor gorjeni sunt încadraţi cu salariul minim pe economie.