Doljul continuă să bată recordul pe ţară cu numărul cel mai mare de şomeri, în timp ce Mehedinţiul detronează toate judeţele la rata şomajului, de 13,2%. Partea proastă este că dintre toţi şomerii cei mai mulţi sunt neindemnizaţi. În plus, economia privată produce… mulţi şomeri.
Datele centralizate de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, judeţele Olteniei s-au situat în top în ceea ce priveşte şomajul, ocupând locuri „fruntaşe“ atât ca rată a şomajului, cât şi ca număr de şomeri. Cei mai mulţi şomeri au ieşit din perioada în care primeau indemnizaţii. Greul vine anul viitor şi pentru alte persoane care acum primesc indemnizaţii, pentru că vor ieşi din perioada legală de protecţie din partea statului. Situaţia nu va fi „roz“ pentru Oltenia dacă nu se creează noi locuri de muncă.
Firmele din Dolj, primul loc la… şomeri
Cel mai mare număr de şomeri din ţară era înregistrat în Dolj la 31 octombrie 2009. La acea dată, 32.544 de persoane se situau în şomaj, din care numai 12.661 erau în plată (indemnizaţi). De reţinut este că aproape 20.000 de oameni din Dolj sunt înregistraţi în baza de date a ANOFM ca fiind şomeri neindemnizaţi. Ei pot să aibă un venit, un serviciu, dar să lucreze fără forme legale, pot fi asistaţi social sau să nu aibă nici o formă de venit. Dacă alte judeţe mari din ţară figurează în statistici cu 14.000-15.000 de şomeri înregistraţi, până la maximuum 24.000 (în Argeş), în Dolj trăiesc un număr record de şomeri, aşa cum arătam anterior, de 32.544 de persoane. De remarcat că, în judeţ, din numărul total al şomerilor înregistraţi, cei mai mulţi provin din sectorul privat – 21.987 de persoane. Anul acesta, firmele mari din Dolj au fost primele care au căzut pradă şomajului, invocând condiţiile de piaţă dificile din acest an.
Mehedinţi: cea mai mare rată a şomajului
Mehedinţiul deţine supremaţia pe ţară la calculul ratei şomajului, ajungând la 13,2%, iar cea mai mică rată a şomajului se înregistrează în Bucureşti – 2,1%. În judeţul Mehedinţi, numărul şomerilor nu este exagerat de mare (16.212 persoane), dar zona este săracă, unde nu sunt foarte multe companii, deci şi locurile de muncă sunt pe măsură. Peste jumătate din numărul total al şomerilor din Mehedinţi sunt neindemnizaţi, ceea ce înseamnă că au ieşit din grija statului. La polul opus, printre judeţele cu cea mai mică rată a şomajului se numără cele din Vestul ţării, unde investiţiile private masive din anii trecuţi, inclusiv cele străine, nu s-au dezminţit nici pe perioada crizei. De exemplu, în Timiş rata şomajului este de 4,2% (14.122 de persoane), iar în Cluj se înregistrează în limite rezonabile de 5,9% (respectiv 20.178 de oameni).
Gorj şi Olt, umăr la umăr
Judeţele Gorj şi Olt stau puţin mai bine, peste media pe ţară. În Gorj, rata şomajului a urcat la 10%, corespunzătoare unui număr de 15.066 de şomeri, din care 9.059 sunt indemnizaţi. În Olt, rata şomajului este de 8%, însemnând 14.381 de persoane, din care mai sunt în plată doar 8.035 de persoane. O situaţie mai bună se înregistrează în Vâlcea, unde rata şomajului este de 7,8%, iar numărul de şomeri a ajuns la 13.986 de oameni, dintre care primesc indemnizaţie de la stat 9.300 de persoane.