Doar două unităţi bancare din Bănie au fost sancţionate anul acesta de Protecţia Consumatorilor, pentru practici incorecte în relaţia cu clienţii. O bancă a primit o amendă de 20.000 de lei pentru că a modificat rata clientului fără să îl anunţe, iar altă instituţie de credit a fost amendată cu 5.000 de lei pentru un comision stabilit în mod abuziv, dar instituţia de credit a contestat sancţiunea în instanţă.
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) a amendat anul acesta doar două unităţi bancare din Craiova din cauza faptului că acestea i-au nedreptăţit pe unii clienţi. Pentru una dintre bănci amenda este un mizilic, 5.000 de lei, dar fapta a fost constatată de reprezentanţii CJPC (fost OPC) ca fiind „perceperea abuzivă a unui comision de rezervă minimă obligatorie“. Procesul-verbal încheiat de comisarii CJPC este contestat în instanţă de banca respectivă. Cea de-a doua instituţie bancară amendată de Protecţia Consumatorilor a fost nevoită să plătească 20.000 de lei pentru practici incorecte la adresa unui client. Mai exact, ei spun că „banca a fost amendată pentru că a modificat rata lunară a clientului, în sensul creşterii, fără notificarea prealabilă a consumatorului. Banca respectivă a primit o amendă de 20.000 de lei – pe care a şi achitat-o -, după noua legislaţie modificată în 2009 care prevede amenzi pentru bănci între 5.000 şi 50.000 de lei“. Cei de la CJPC spun doar că a fost vorba despre „una dintre băncile mari“, amendată după ce anul acesta s-a modificat OG nr. 21/1992, în sensul că au fost majorate plafoanele de amenzi, care acum se situează între 5.000 şi 50.000 de lei.
Mai puţine reclamaţii la adresa băncilor
Un prim efect al înăspririi legislaţiei referitoare la protecţia consumatorului în faţa instituţiilor financiar-bancare a fost acela că în ultima parte a acestui an s-a diminuat considerabil numărul reclamaţiilor la adresa băncilor. Totuşi, de la începutul anului şi până acum, în Dolj s-au înregistrat „46 de reclamaţii de la diverse bănci, iar cele mai multe dintre ele (aproximativ o treime) au fost la adresa unei singure bănci, şi anume BCR. Dintre cele 46, doar la 38 de reclamaţii s-au finalizat cercetările, iar dintre acestea şase au fost întemeiate, 25 au fost neîntemeiate, iar şapte sunt nesoluţionabile. Cei mai mulţi consumatori au reclamat că li s-au mărit foarte mult dobânzile şi comisioanele la creditele contractate. În ultimele trei luni din acest an nu am mai primit aşa de multe reclamaţii la adresa băncilor, pentru că s-a îmbunătăţit legislaţia“, a spus Melania Olaru, reprezentantă a CJPC Dolj.
Reclamaţii fără soluţii?
Sesizările pe care Protecţia Consumatorilor le-a catalogat drept „neîntemeiate“ erau făcute de către persoane cu credite bancare cu dobândă variabilă, iar comisarii CJPC Dolj au ajuns la concluzia că era precizat în contractul de credit că dobânda era variabilă, deci putea creşte.
Reclamaţiile „nesoluţionabile“ au fost astfel catalogate, pe motiv că reprezentanţii CJPC nu au avut cadrul legal să încadreze respectivele sesizări, a spus Melania Olaru. Cu alte cuvinte, chiar dacă respectivul consumator ar fi avut dreptate şi banca l-ar fi nedreptăţit, lui nu i s-a putut face dreptate pentru că OJPC nu putea încadra fapta în nici un act normativ din cele existente. Chiar şi în cazul sesizărilor întemeiate, şase la număr, nu au fost aplicate tot atâtea amenzi, ci numai două, iar în restul cazurilor s-a rezolvat pe loc situaţia prezentată de consumator. În practica reprezentanţilor CJPC, de regulă, nu se mai percep amenzi de la băncile care rezolvă reclamaţiile pe cale amiabilă, în sensul că banca îşi recunoaşte greşeala şi îi restituie clientului pe loc banii încasaţi în plus la dobândă sau la comisioane.