BCR practică un comision ieşit din comun. Dacă plăteşti ratele în contul altei persoane, achiţi la ghişeul băncii trei euro la creditele în valută şi patru lei la cele în moneda naţională. Oficialii spun că pot fi evitate astfel de comisioane dacă titularul creditului merge la bancă şi deleagă pe cineva să-i plătească ratele.
Clienţii BCR care achită ratele bancare la creditele contractate pe numele rudelor sau al prietenilor sunt arşi la buzunar de banca respectivă. Cei care merg la ghişeele băncii pentru a achita în contul altei persoane trebuie să ştie că au de plată un comision de trei euro (aproape 13 lei), la creditele în valută, şi unul de patru lei, pentru depunerile de numerar (în moneda naţională). Un craiovean păţit ne-a sesizat la redacţie. „Adică, dacă eu achit rata lui tata, de ce să plătesc la bancă trei euro? Am eu vreun contract cu banca? Nu am. Atunci, de ce să mă taxeze pe mine, care am venit să le dau lor bani? Păi, dacă nu sunt eu titularul creditului, banii mei nu sunt buni pentru bancă?“, a întrebat retoric bărbatul. BCR mai are şi alte comisioane aberante: dacă mergi să achiţi rata în altă zi decât data scadentă, atunci eşti taxat cu un leu. Deci, trebuie să plăteşti strict în ziua scadenţei, iar dacă aceasta pică sâmbăta sau duminica, luni va fi perceput comisionul de un leu.
Chiar dacă banca spune că a trimis informări la domiciliul clienţilor cu tarifele percepute la diversele servicii, cei mai mulţi plătitori află abia la ghişeu că au de plată sumele respective. Conducerea unităţii bancare susţine că toate persoanele interesate de comisioanele practicate pot consulta cataloagele imense postate în faţa ghişeelor sau pot întreba la ofiţerul care se ocupă de clientelă. Cataloagele conţin toate tipurile de comisioane practicate de bancă, pentru că legislaţia actuală în materie de protecţie a consumatorilor obligă băncile la transparenţă totală faţă de client, atunci când vine vorba despre „taxele“ ataşate produselor bancare pe care le oferă.
Cum pot fi evitate comisioanele aberante
Reprezentanţii băncii susţin că oamenii pot să evite asemenea comisioane neplăcute. „Clientul care vine la ghişeul băncii poate plăti în contul altei persoane fără să i se perceapă nici un fel de comision dacă are o împuternicire de la titularul contului. Titularul trebuie să vină la bancă şi i se face împuternicire aici, pe loc, pentru persoana pe care o alege să-i achite ratele la credit. Dacă respectivii clienţi depun pe card bani sau folosesc serviciile multifuncţionale ale băncii, atunci nu plătesc aceste comisioane“, a declarat Teodora Mardale, director al sucursalei doljene a BCR.
Fentă bancară pentru „cunoaşterea clientelei“
Banca a introdus astfel de comisioane pentru a-i face pe titularii de conturi să meargă la unităţile de unde au luat creditele pentru a-şi declara datele de identificare. Funcţionarii bancari menţionează că respectivele comisioane fac parte din „procedurile de cunoaştere a clientelei“ impuse de Banca Naţională a României (BNR). Potrivit unui regulament al BNR, clienţii trebuie să meargă la unităţile bancare unde au contractat împrumuturile sau au conturile curente şi să-şi reactualizeze datele personale din baza de date a băncii.
Ce spune BNR
Directorul BNR Dolj, Gheorghe Gherghinescu, spune că acei clienţi bancari care se consideră nemulţumiţi de astfel de comisioane „se pot adresa forurilor competente, inclusiv BNR, pentru a se lămuri cum stau lucrurile. De asemenea, clienţii trebuie să încerce să rezolve problema comisionului direct cu banca respectivă, să vadă dacă le-a fost respectat contractul şi dacă au fost informaţi despre acel comision. Acum există legislaţie care reglementează transparenţa în domeniul bancar, inclusiv pentru protecţia consumatorului“.