Primăriile din mediul rural doljean mai pot depune până la sfârşitul lunii iulie proiectele de finanţare pe Măsura 322 privind renovarea şi dezvoltarea satelor.
15 primării din judeţul Dolj au reuşit să câştige şi să primească finanţări pe Măsura 322 în valoare de circa 35 de milioane de euro, potrivit Consiliului Judeţean Dolj. Celelalte au termen-limită 31 iulie, pentru a depune proiectele pentru introducerea reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea şi pietruirea drumurilor comunale sau reabilitarea unor grădiniţe sau cămine culturale. În cadrul unei conferinţe de presă organizate luni, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a ţinut să îi felicite pe primarii celor 15 localităţi şi să transmită directorilor de instituţii cu atribuţii în avizarea proiectele să grăbească pe cât posibil procedurile pentru ca şi ceilalţi primari doljeni cu proiecte pe Măsura 322 să se poată încadra în termenul-limită de depunere a acestora.
Pe baza unor astfel de proiectele au reuşit să atragă finanţări autorităţile din Drăgoteşti, Goeşti, Greceşti, Argetoaia, Pleniţa. Caraula, Verbiţa, Murgaşi, Goicea, Celaru, Bistreţ, Vârvoru de Jos, Orodel, Bârca şi Teslui. „Ne apropiem astfel de obiectivul ca fiecare localitate din judeţul nostru să beneficieze de reţea de apă“, a declarat Prioteasa.
CJ Dolj garantează pentru primării
Pentru a veni în sprijinul primăriilor din mediul rural cu proiecte depuse pentru obţinerea de finanţări, CJ Dolj a anunţat că studiază posibilitatea de a plăti TVA-ul sau de a garanta eventuale credite făcute de autorităţile din mediul rural pentru asigurarea sumelor necesare cofinanţării proiectelor.
„În cursul acestei zile am avut întâlniri cu reprezentanţii mai multor bănci, pentru că studiem posibilitatea prin care să putem să le dăm o mână de ajutor celor care au câştigat aceste proiecte şi celor care vor câştiga. Indiferent de culoarea politică, găsim o modalitate prin care să-i sprijinim, fie cu plata TVA-ului, fie cu creditarea la bancă. Nu aş vrea să facă CJ Dolj credit, ci să îi ajut pe ei să ia credite. Aş vrea să garantez, dacă va fi cazul, pentru ei, pentru că este foarte greu ca o primărie să pună gaj la bancă sediul şi trebuie să găsim o formulă prin care CJ să garanteze“, a precizat Prioteasa.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a adăugat că, potrivit normelor europene, fondurile necesare cofinanţării proiectelor rămân blocate în conturi bancare, această condiţie generând probleme pentru unele primării. Ele au primit în 2009 fonduri mai mici de la Finanţele Publice, după ce a început să se ţină cont de gradul de colectare a taxelor.