În orice companie există o perioadă oficială de probă, care durează de obicei între una şi trei luni. Dar perioada neoficială se termină cam la 100 de zile de la angajare. În acest răstimp vă acomodaţi cu postul, cu noii colegi, cu stilul companiei. Foarte puţini scapă de acest proces de acomodare şi de acceptare, în acelaşi timp. Încercaţi să vă dezvoltaţi un comportament care vă va ajuta să faceţi o impresie bună în aceste prime 100 de zile, dar şi de-a lungul întregii cariere.
Cum se întâmplă şi în cazul interviului, prima impresie contează. Trataţi întâia zi de serviciu cu maximă seriozitate, îmbrăcaţi-vă adecvat. Plecaţi mai devreme de acasă, ca să fiţi sigur că veţi ajunge la timp. Fiţi prietenos cu oricine, pentru că încă nu ştiţi care vă sunt şefii sau colegii.
Fiţi cât mai organizat
Dacă nu sunteţi ordonat din fire, încercaţi cu puţin efort să vă schimbaţi obiceiurile de o viaţă. Faceţi-vă un plan pentru a doua zi (bineînţeles, acest lucru nu prea este posibil la început). Notaţi-vă într-o agendă tot ce credeţi că vă poate fi de ajutor – nume, numere de telefon, adrese de e-mail. Dacă nu sunteţi familiarizat cu programele de operare sau cu sistemele telefonice, luaţi-vă notiţe şi aruncaţi o privire peste ele până învăţaţi cum se folosesc.
Învăţaţi să lucraţi în echipă
Oriunde aţi munci, faceţi parte dintr-o echipă şi acest lucru trebuie să se reflecte în comportament. De cele mai multe ori, companiile renunţă la angajaţii care nu au putut să se integreze în colectiv. Acest lucru nu înseamnă neapărat că trebuie să fiţi excesiv de prietenos. E nevoie doar să încercaţi să nu vă limitaţi relaţiile cu ceilalţi la lucruri strict profesionale. Pentru început, trebuie să încercaţi să învăţaţi cât mai repede numele colegilor – acesta este un lucru măgulitor pentru oricine.
Apoi, aveţi grijă să cunoaşteţi câteva lucruri despre companie. Chiar dacă sunteţi nou şi credeţi că nu ar trebui să ştiţi foarte multe despre ce s-a întâmplat în trecut, aceasta este o atitudine greşită. Încercaţi să citiţi un istoric al companiei, un bilanţ al anilor trecuţi, ce s-a scris despre rezultatele ei în ultimul timp. Nu numai că veţi apărea ca o persoană interesată de companie, dar veţi avea şi un mare plus. Oamenii nu vă vor mai considera un simplu începător căruia trebuie să i se explice totul, ci vor vedea că aveţi habar de lucrurile întâmplate în companie.
Încercaţi să ieşiţi în evidenţă
Realizaţi totul cum trebuie, aveţi grijă să nu vă eschivaţi de la îndatoririle dumneavoastră şi încercaţi să faceţi cât mai puţine lucruri cu caracter personal, gen telefoane sau e-mail-uri în interes propriu. O regulă de aur a vieţii profesionale, dar şi a celei personale este să promiteţi puţin şi să realizaţi mult. Dacă nu promiteţi foarte multe, dar veţi avea performanţe mai bune decât cele promise, oamenii vor fi plăcut surprinşi. Dacă veţi spune foarte multe, dar nu veţi fi în stare să vă ridicaţi la nivelul aşteptărilor, oamenii vor fi dezamăgiţi şi vor crede că nu pot să aibă încredere în dumneavoastră. Primele luni la un nou loc de muncă sunt întotdeauna dificile. Chiar dacă aţi reuşit să obţineţi jobul visat, lucrurile nu vor merge din prima ca pe roate. Oricine are nevoie de o anumită perioadă de adaptare. Faceţi un efort la început pentru a vă integra, pentru că, până la urmă, dumneavoastră sunteţi
outsider-ul care trebuie să se adapteze la noile reguli ale jocului.
Sursa: www.MOJOB.ro