34.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriZbor către „Prima casă“

Zbor către „Prima casă“

Craiovenii au dat iama în sediile băncilor să ceară informaţii despre „Prima casă“. La puţinele instituţii care acordă deja astfel de credite, dobânzile s-au diminuat considerabil faţă de acum două săptămâni, iar ratele au scăzut văzând cu ochii. Chiar dacă veţi lua mai mulţi bani ca înainte, trebuie să vă încadraţi la venituri.

„Prima casă“ i-a atras ca un magnet pe cei aflaţi în căutarea unei locuinţe. Ieri-dimineaţă, în băncile craiovene, mai mulţi tineri stăteau de vorbă cu funcţionarii bancari, solicitând informaţii despre acest program, pentru care statul garantează. Numai că nu toate băncile le pot face potenţialilor clienţi o simulare din care să reiasă ce venituri trebuie să aibă tinerii şi ce rată să plătească, din cauză că nu le-au venit programele de la sediile centrale bancare.
O familie de craioveni doreşte să ia un credit pentru a-şi cumpăra „Prima casă“. Cei doi câştigă 2.129 de lei pe lună, plus 160 de lei sub formă de bonuri de masă (unele bănci au luat în calcul şi bonurile, altele nu). Ei au mers la mai multe bănci şi în urmă cu două săptămâni, dar şi ieri, pentru a compara ofertele. Dacă la unele bănci este mult mai avantajos un credit „Prima casă“ – pe o perioadă de 30 de ani – decât unul clasic (ipotecar), la altele nici acum nu se pot face calculele pentru a vedea clientul cât îl costă împrumutul. În urmă cu două săptămâni, familia dată ca exemplu ar fi primit de la majoritatea băncilor un împrumut ipotecar pentru o garsonieră. Acum poate spera la un apartament modest, într-o zonă mărginaşă. Tinerii vor să vadă ce oferte au mai multe bănci pentru a alege ceea ce li se potriveşte mai bine.

Au dublat suma ce poate fi împrumutată

La două dintre băncile la care familia a fost şi în urmă cu două săptămâni, ofertele sunt comparabile. Craiovenii luaţi drept exemplu ar lua un credit dublu pe programul „Prima casă“ faţă de luna trecută, iar dobânda s-a diminuat considerabil. Au dispărut unele comisioane, iar altele s-au micşorat. La venituri de 2.129 de lei pe familie, craiovenii primeau de la BRD doar 21.000 de euro în urmă cu două săptămâni, la o dobândă de 9,74%, avans de 20%, iar rata ar fi fost de 197 de euro. Ieri, tinerii ar fi primit de la aceeaşi bancă aproape dublu: 40.000 de euro, cu 5% avans, la o dobândă de 3,76% şi cu o rată lunară de 240 de euro. Clienţii ar rambursa băncii în total 86.000 de euro. Tinerii va trebui să-şi constituie un depozit de trei rate de dobândă (378 de euro) la care nu umblă pe tot parcursul creditului.
În bancă erau şi alte persoane interesate de „Prima casă“. Oamenii veniseră doar să se informeze. Funcţionara a confirmat că au venit destul de multe persoane interesate de acest program.
Şi la Banca Transilvania familia ar fi primit dublu faţă de un credit clasic. Diferenţa este de la 16.000 de euro luna trecută, la 32.500 de euro, acum, prin programul „Prima casă“. Data trecută, avansul ar fi fost de 15%, acum este 5%. Dobânda era de 9,6% la euro, acum este 5,09%. Rata ar fi fost de 162 de euro, acum este de 177 de euro la un credit dublu. Au dispărut comisionul de acordare (1,5% din sumă) şi cel de risc (0,5%) şi există doar unul de analiză, de 0,15%.    

Aceleaşi venituri, credite diferite

Familia noastră ar fi primit credite de valori diferite de la o bancă la alta, la aceleaşi venituri. Limita minimă a fost la BCR, care în urma scoringului le-ar fi acordat tinerilor 29.800 de euro, dar şi rata a fost mai mică (158 de euro). Cel mai mare împrumut a fost la BRD (40.000 de euro), evident la rata cea mai mare (240 de euro). BCR are un simulator provizoriu, până când banca îşi definitivează strategia. Dobânda ei este de 4,899%, DAE de 5,86%, în care este prevăzut şi comisionul de 0,37% pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), plus 0,15%, care ajung tot la Fond (plătibil o singură dată, la începutul creditului), pentru emiterea promisiunii de garantare. Banca percepe doar un comision de acordare a creditului de 0,5%.
La Alpha Bank, tinerii luaţi drept exemplu ar primi un împrumut de 34.000 de euro pe 30 de ani, ca la toate celelalte bănci ofertate. Ar plăti o dobândă de 5,112%, o rată lunară de 186 de euro şi ar restitui în total 67.168 de euro, la condiţiile actuale de dobândă (Euribor la trei luni, plus marja fixă a băncii).

La pomul lăudat să nu te duci cu „Prima casă“

Craiovenii daţi exemplu s-au deplasat şi la CEC Bank, ING Bank, UniCredit Ţiriac Bank, dar fără succes. Băncile prezentau condiţiile generale de acordare a împrumuturilor pentru „Prima casă“, dar nu puteau calcula ce rată ar plăti clientul, pentru că nu primiseră simulatoarele de rate până ieri-dimineaţă. ING nu a putut comunica nici măcar dobânda pe care o percepe eventualilor clienţi. La CEC Bank, după zeci de minute de aşteptare, potenţialii clienţi despre care vorbim au ajuns la ghişeu. Au aflat că banca oferă credite doar în moneda naţională, iar dobânda este 11,82%.

Atenţie la Euribor!
Ofertele de credite pentru „Prima casă“ sunt tentante în special în moneda europeană. Băncile prinse în program oferă împrumuturi în euro la o dobândă care fluctuează în funcţie de indicele Euribor la trei luni. Recent, Euribor a scăzut la 1,018%, potrivit Băncii Naţionale a României, dar, anul trecut, indicatorul respectiv s-a situat la 3,5-4,5%, fapt ce a condus la creşterea rapidă a dobânzilor la credite. Nimeni nu poate prevedea evoluţia Euribor peste cinci-zece ani, fiind vorba despre o medie interbancară a dobânzilor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII