27.8 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriAccizele ne scumpesc viaţa

Accizele ne scumpesc viaţa

În 2009, combustibilul, cafeaua, ţigările, băuturile alcoolice, energia electrică şi altele vor fi din start mai scumpe. Acciza pe care o vom plăti la aceste produse va creşte, pentru că a crescut cotaţia euro în raport cu leul.

Acciza pe anul 2009 la toate produsele la care se percepe această taxă va fi mai mare decât anul acesta, pentru că se va raporta la cursul de schimb oficial leu-euro din 1 octombrie 2008. Dacă pe anul în curs s-a aplicat un curs de schimb în favoarea leului, de 3,3565 lei pentru un euro, stabilit la 1 octombrie 2007, acum euro a crescut, fiind cotat pe 1 octombrie de către BNR la 3,7348 lei. Creşterea pentru acciza pe 2009 este de 0,3783 lei pentru un euro, faţă de cursul valabil anul acesta. Acciza se va calcula la un curs uşor apropiat de cel al BNR, dar stabilit de Banca Centrală Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, afirmă conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Astfel că vor avea accize mai mari combustibilii, energia electrică, ţigările, cafeaua, băuturile alcoolice. Preţurile acestor produse, folosite de aproape toată lumea, vor creşte de la anul, deci se vor scumpi în lanţ majoritatea produselor şi serviciilor. Mai sunt şi alte produse supuse accizării, considerate de lux, dar care nu afectează întreaga populaţie: blănurile, bijuteriile, cristalele, armele, iahturile etc. Efectul va fi asupra întregii economii, iar dacă populaţia nu mai agreează scumpirile, de data aceasta, statul jubilează, pentru că aşa va scoate mai mulţi bani de la contribuabili. „Acciza calculată la acest curs din 1 octombrie va fi mai mare şi se va reflecta în preţul produselor supuse accizării. Vor creşte preţurile şi la combustibili, şi la energie, şi la altele. De asemenea, din accize mai mari se vor colecta mai mulţi bani către bugetul de stat“, a precizat Mihai Antonescu, directorul general al DGFP Dolj. Anul 2008 este primul în care acciza se calculează după cursul stabilit de Banca Centrală Europeană, uşor diferit de cel al Băncii Naţionale a României, valabil pentru data de 1 octombrie.

Preţul benzinei urcă

Creşterea accizei la combustibili va avea efecte în toată economia. După cum se cunoaşte deja, atunci când se scumpesc benzina şi motorina, cresc cheltuielile cu transportul mărfurilor. Aceste cheltuieli sunt incluse în preţul final al produselor transportate şi de aici apare „lanţul slăbiciunilor“, adică se scumpesc toate produsele. Potrivit www.e-transport.ro/accize, de la 1 ianuarie 2009, acciza la 1.000 de litri de benzină fără plumb va creşte de la 327,29 euro, cât este în prezent, la 335,72 euro, deci o majorare cu 14,25%. Preţurile exprimate în monedă naţională se traduc astfel: acciza plătită la benzină creşte de la 1,09 lei pe fiecare litru de benzină cumpărat de la pompă la 1,25 lei în 2009. Din start, litrul de benzină se va scumpi cu 0,16 lei. Dacă preţul petrolului se va majora pe plan internaţional, pe lângă creşterea accizei, am putea asista şi la scumpirea propriu-zisă a combustibilului. De asemenea, tona de motorină va avea la anul o acciză de 283,92 euro, faţă de numai 274, 62 euro pe tonă în 2008.

Curentul, tot mai scump

Energia electrică nu lipseşte din majoritatea gospodăriilor. Purtătoare de acciză, energia electrică va sălta tariful pe kw/h. Acciza pentru electricitate destinată consumatorilor casnici creşte de la 0,68 euro pe Mw/h, cât este pe anul în curs, la 0,84 euro pe Mw/h. Pe lângă aceste produse folosite de tot poporul, majorări de preţuri apar şi la altele, considerate tot de lux: ţigări, cafea, alcool.

Ţigările, un lux

Cele mai afectate de scumpiri vor fi ţigările (din mărcile cele mai vândute), ale căror preţuri urcă începând chiar cu săptămâna viitoare, cu 4,5%. Ceea ce înseamnă 0,3 lei în plus pentru fiecare pachet de Kent sau Marlboro. De la 1 ianuarie 2009, se adaugă şi acciza la ţigări, care ar putea creşte cu 30%, de la 50 de euro la mia de ţigarete, cât este pentru anul în curs. Potrivit normelor Uniunii Europene, acciza la ţigări trebuie să ajungă la 74 de euro la 1.000 de bucăţi în anul 2010. Astfel, preţurile ţigărilor din România vor fi aliniate celor din UE. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII