Majoritatea băncilor au scumpit treptat dobânzile atât la creditele noi, cât şi la cele din sold (acordate anterior). Avem dobânzi la creditele în lei şi de 17% pe an. Clienţii fie şi-au luat credite pe ultima sută de metri, fie se interesează ce se întâmplă după 6 octombrie.
Băncile au scumpit, în medie, de două-trei ori dobânzile practicate la creditele pentru populaţie în decursul acestui an. Unele nu au ridicat dobânzile, dar au majorat comisioanele, altele au adăugat câte o jumătate de procent sau un procent la dobândă din trei în trei luni. La începutul lunii septembrie, când deja se ştia de noul Regulament al Băncii Naţionale a României (BNR), unităţile bancare au adoptat deja politici de scumpire a creditelor, cel mai probabil, pentru a nu fi impactul prea mare după 6 octombrie (lunea viitoare), când intră în vigoare Regulamentul BNR. Alte bănci aşteaptă chiar „data fatidică“ pentru a majora dobânzile.
Previziuni sumbre
Bancherii craioveni anticipează, pe de o parte, implicaţii majore asupra creditului de consum, în sensul limitării lui la extrem, iar, pe de altă parte, o reducere semnificativă a creditului în valută. Motivul principal este acela că BNR vrea mai multă siguranţă la creditare, însă criza financiară din SUA s-a transformat într-un motiv secundar atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi să fie mai prudenţi la capitolul credite. Alt motiv a fost acela că BNR a crescut succesiv dobânda de politică monetară pe parcursul anului, astfel că şi băncile s-au aliniat cerinţelor. Oricare ar fi motivele, un lucru este cert: de la jumătatea anului 2008, băncile comerciale le oferă potenţialilor clienţi dobânzi cu două cifre. Sunt aproape duble faţă de începutul anului trecut, când majoritatea dobânzilor se situau sub pragul de 10%.
17% – dobânda la lei
Un raid pe la mai multe unităţi bancare din Craiova ne-a arătat că dobânzile au luat un avânt neaşteptat. Cele mai mari creşteri sunt la împrumuturile în lei, de nevoi personale. De altfel, BNR vrea limitarea acestor tipuri de credite. La UniCredit Ţiriac Bank, creditul de nevoi personale „Constant“ în lei, pe o perioadă de zece ani, are o dobândă de 16,95%, iar la euro – 14,95%. Credit Europe Bank practică o dobândă de 15,9% la lei, fixă în primul an, apoi variabilă, la creditul de nevoi personale „Avantaj Instant“. După un an dobânda creşte, calculându-se după indicele BUBOR la şase luni, la care se adaugă o dobândă de 5,5%. La aceeaşi bancă, împrumuturile ipotecare în lei au o dobândă de 9,9%, fixă în primul an, la lei, iar la franci şi euro a rămas nemodificată mult timp, la 5,5%. Şi BCR are dobânzile ridicate, deşi banca a anunţat că nu au fost majorate „în ultima perioadă“. Creditul „Divers Extra BCR“, pe cinci ani, în lei, are o dobândă după primele trei luni de acordare a creditului, de 15,85%, iar dobânda administrată (variabilă) este de 14,95%. La Banca Transilvania, dobânda la creditele ipotecare a crescut în septembrie de la 9,5% la 9,9% pentru lei şi de la 9% la 9,5% pentru euro. Unele bănci au adoptat o variantă de compromis şi au majorat şi dobânzile la creditele deja acordate clienţilor, numite credite în sold, iar majorările variază între 0,5% şi 1,5%.
Nelinişte în rândul clienţilor
Mai mulţi manageri de bănci din Bănie au precizat pentru GdS că, în această perioadă „tulbure“ pentru creditare, potenţialii clienţi au mers la unităţile bancare ca să se intereseze care vor fi condiţiile după aplicarea Regulamentului BNR. „Unii clienţi şi-au făcut credite în septembrie, de teamă să nu fie afectaţi la dobânzi în octombrie, dar alţii, cei mai mulţi, au venit să se intereseze care vor fi regulile după 6 octombrie“, spune managerul adjunct de retail al unei bănci din Craiova. În general, răspunsul bancherilor a fost la unison referitor la efecte: credite de nevoi personale mai sigure şi pentru clienţi (nu vor mai creşte haotic dobânzile), şi pentru bănci (creşte prudenţa şi scade riscul la creditare), credite în valută doar pentru cei care îşi permit (anumite grade de îndatorare). Cum va fi exact după 6 octombrie nu a putut dezvălui nici un bancher. Regulile interne ale băncilor sunt stabilite de centralele bancare din Capitală şi nici până la această dată nu sunt cunoscute în teritoriu.