Impala este cea mai cunoscută marcă de maşină produsă de concernul american General Motors. Şi-a primit numele după o antilopă africană şi a fost cea mai scumpă maşină Chevrolet timp de
27 de ani.
Impala, maşina produsă de ramura Chevrolet a GM între anii 1958 şi 1985, a fost cea mai scumpă maşină Chevrolet până la apariţia lui Caprice. A intrat în concurenţă directă cu Ford Galaxie 500 şi Plymouth Fury. A fost un model unicat datorită lămpilor spate. În 1965, Impala a înregistrat peste un milion de exemplare vândute, iar între anii 1958 şi 1996 au fost vândute peste 13 milioane de Impala pe piaţa auto din Statele Unite, reprezentând un record absolut. În prezent, Impala este pe locul opt în topul vânzărilor „all time“ în lume şi pe locul cinci în topul vânzărilor de modele Sedan în SUA. Impala SS, modelul Super Sport, a fost faimos pentru performanţele sale impresionante.
Prima generaţie de Impala a fost fabricată între 1958 şi 1960. Pentru modelul următor, Impala a fost proiectată pe baza unei platforme GM B, iar caroseria a fost restilizată. Coupe-ul sport era echipat cu un plafon „balon“. Modelul rar SS a debutat în 1961.
Modelul din 1962 a fost restilizat din nou, coupe-ul sport fiind echipat cu un plafon decapotabil. Designul s-a dovedit foarte popular, motiv pentru care modele Impala ’62-’64 au devenit piese de colecţie.
’63 Chevy Impala, model de legendă
În ceea ce priveşte motorizările, V8-ul de 5,7 litri montat pe modele ’62 a fost înlocuit cu un propulsor de 6,7 litri şi 340 de cai- putere, compatibil cu orice tip de transmisie. Formaţia Beach Boys a lansat un single, „409“, care făcea referire la Chevy şi care a devenit simbolic pentru Impala. Maşina era echipată cu un interior premium şi elemente de caroserie cromate la exterior. Modelul SS a fost şi mai „cromat“, ceea ce i-a conferit o imagine deosebită. Maşina nu a fost ferită de probleme. Transmisia automată Turboglide a fost scoasă din lista de opţiuni, astfel că Powerglide a fost singura cutie automată disponibilă până în 1965.
Mulţi consideră modelul din 1963 drept cel mai bun în termeni de stil, cu toate că, din punct de vedere mecanic, a fost identic celui din ’62. Stilul de design, cu partea frontală ascuţită şi aripi spate umflate, accentua look-ul „lipit de asfalt“ şi s-a dovedit foarte popular în acea vreme. Gama de motoare a fost similară celei din ’62, incluzând V8-urile de 4,6 litri şi 5,4 litri. Modelul Sport Sedan a primit ceva dotări în plus, printre care un nou panou de instrumente destul de arătos, care a înlocuit însă ceasul de temperatură a motorului cu martori luminoşi („idiot lights“ – wikipediar.org). Opţional, în fabrică se putea monta şi un turometru, plasat deasupra volanului şi integrat în planşa de bord. Opţiunea a fost comandată destul de rar, însă i-a conferit modelului SS un plus de sportivitate.