În 2008 s-au înregistrat la notarii publici doar tranzacţii imobiliare între rude (donaţii, preluări de locuinţe cu acte de întreţinere). Vânzările de apartamente prin credite ipotecare, dar şi cele cu banii jos au devenit o raritate.
În timp ce multe agenţii imobiliare din Craiova sunt la un pas de a trage obloanele ca urmare a restrângerii activităţii pe 2008, la Fiscul doljean cifrele de la notarii publici arată o creştere a tranzacţiilor imobiliare pe primul semestru al anului cu 134% faţă de aceeaşi perioadă din 2007. Notarii publici combat datele furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, pe motiv că numărul tranzacţiilor imobiliare dat publicităţii de Fisc nu corespunde cu situaţia reală din Craiova şi din judeţ. Concret, DGFP Dolj spune că, pe primele şase luni din 2008, s-au înregistrat în judeţ 8.109 tranzacţii imobiliare totale, faţă de 3.465 de tranzacţii pe semestrul I din 2007. „Menţionăm că volumul tranzacţiilor a crescut în semestrul I al anului 2008 cu 134,02% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar impozitul încasat în semestrul I 2008 a crescut cu 5.852.239 de lei faţă de aceeaşi perioadă din 2007, procentul de creştere fiind de 175,28%“, se arată într-un răspuns al DGFP Dolj, la solicitarea GdS. Informaţiile au fost date publicităţii de către Fisc, după ce fiecare notar a avut obligaţia să transmită la DGFP Dolj situaţia cu tranzacţiile imobiliare la şase luni. Dacă cifric se arată creşteri ale tranzacţiilor, în realitate, agenţiile imobiliare şi notarii publici susţin că au înregistrat vânzări mai mici decât în 2007.
Tranzacţiile reale se numără pe degete
După primele şase luni, cele mai importante agenţii imobiliare din Craiova vorbeau de o diminuare a tranzacţiilor imobiliare cu 20-30% faţă de perioade similare din 2007. La acel moment, Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) anunţa o diminuare drastică a vânzărilor de apartamente şi de terenuri, care a concluzionat la începutul verii cu o blocare a pieţei de profil. Vicepreşedintele ARAI, Cristian Clenciu, anunţa, zilele trecute, că în
Craiova multe firme care aveau obiect secundar de activitate agenţie imobiliară au renunţat la aceasta din cauza restrângerii pieţei. Nimeni nu cumpăra. Părerea este împărtăşită şi de notarii publici, care susţin că anul 2008 a fost deosebit de sărac în ceea ce priveşte vânzarea-cumpărarea de locuinţe şi de terenuri. „Dacă la terenuri pot figura mai multe tranzacţii, dar cu suprafeţe mici, la apartamente majoritatea tranzacţiilor de anul acesta au fost în familie, adică donaţii, acte de întreţinere a părinţilor, a rudelor. Piaţa imobiliară este în continuare îngheţată, iar vânzările cu credite ipotecare sunt foarte puţine, pentru că puţine persoane mai apelează la credite bancare“, a spus un notar din centrul Craiovei. Altul a precizat că s-a diminuat şi numărul tranzacţiilor imobiliare care se perfectează cu banul jos: „Dacă la terenuri mai plătesc cu banul jos, pentru că se cumpără parcele mici, care nu costă foarte mult, la apartamente, unde se învârt sume mari, foarte rar mai vedem tranzacţii cu bani gheaţă. De fapt, vânzările de apartamente sunt din ce în ce mai puţine“. Titu Ionaşcu, preşedintele Camerei Notarilor Publici din Oltenia, susţine că aprecierile privind tranzacţiile imobiliare diferă de la un notar la altul, iar arbitrul este piaţa însăşi: „Aceasta este piaţa imobiliară. Tranzacţiile sunt în funcţie de cerere şi ofertă“.
Apartamentele – vedete în 2007
Pe tot anul 2007, cei 52 de notari publici din Dolj au raportat la Fisc 7.514 tranzacţii imobiliare, mai puţin decât cele înregistrate pe o jumătate de an în 2008. Potrivit DGFP Dolj, anul trecut cele mai multe tranzacţii au fost cele cu apartamente, urmate de cele cu terenuri. Pe 2008, atât unii notari, cât şi unele agenţii susţin că au avut foarte puţine vânzări de apartamente.