24.4 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul se falimentează singur

Statul se falimentează singur

Multe dintre societăţile din portofoliul AVAS au fost lăsate să moară, iar cele scoase la vânzare sunt greu vandabile. Eşecurile la privatizare au îngreunat situaţia financiară deja precară a multor companii, timp în care acestea au acumulat sute de milioane de lei drept datorii, majoritatea tot către stat.

 

Acţiunile pe care le deţine statul în firmele neprivatizate aduc mai mult datorii către bugete decât avantaje acţionarului în cauză. Multe societăţi comerciale din toată Oltenia zac de 10-12 ani în ograda acţionarului majoritar sau minoritar – statul român, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care nu a fost în stare să le privatizeze nici până în 2008. Sub aripa protectoare a statului, firmele din portofoliul AVAS fie au intrat în paragină, cum e cazul societăţilor agricole, fie funcţionează bine mersi, dar acumulează datorii imense, tot la stat. Unele dintre ele au intrat, între timp, în faliment, în lichidare sau, pur şi simplu, au fost dizolvate, astfel că statul a mai încasat doar praful de pe tobă, iar menţinerea lor în portofoliu este mai mult o povară. AVAS nu are voie să investească în aceste societăţi din portofoliu, pentru a le face mai atractive potenţialilor cumpărători, ba chiar a renunţat să le mai vândă pe cele „căzute“. În portofoliul statului sunt foarte multe agromecuri şi societăţi comerciale cu obiecte de activitate dintre cele mai bănoase. La asemenea companii, statul deţine pachetul majoritar de acţiuni, dar, în acelaşi timp, ele sunt pe pierderi de ani buni, pe fiecare judeţ. Procedural, când sunt scoase la vânzare, firmele sunt evaluate de un evaluator independent (pe banii firmei), iar în urma expertizei, preţul pe care îl estimează acesta va fi cel de pornire a licitaţiei. AVAS nu face decât ca, la numirea administratorului societăţii, să-l determine pe acesta să semneze un contract de performanţă, prin care să se oblige să redreseze societatea „cât de cât“.

 

Dolj, cele mai multe firme pierdute

 

La o solicitare scrisă a Gazetei de Sud, AVAS ne-a comunicat o listă cu 35 de societăţi comerciale din portofoliu, din judeţul Dolj, precum şi stadiul în care se află (administrare, lichidare, faliment). În acelaşi timp, pe site-ul AVAS, în dreptul Doljului figurează numai 20 de societăţi. Departamentul de Relaţii Publice al Autorităţii a explicat faptul că numai „cele vandabile au fost publicate pe site“, în timp ce restul de 15 „au rămas aşa. Mai exact, AVAS precizează că, de-a lungul anilor, toate societăţile au fost scoase la privatizare, iar acelea la care nu s-au primit nici un fel de scrisori de intenţie de la potenţiali cumpărători „au fost lăsate aşa, urmând să fie vândute“, se bâlbâie AVAS. Dar ce se poate recupera de la firme aflate în faliment sau în lichidare de ani buni AVAS nu a reuşit să ne lămurească. Tot reprezentanţii AVAS au precizat că pe site-ul instituţiei sunt scoase la vânzare numai cele privatizabile. Exemple în acest sens de firme la care statul deţine participaţiuni în majoritate, dar a lăsat de izbelişte privatizarea sunt destul de multe. La Chimenerg Craiova, statul mai are 86,75% din acţiuni, dar firma figurează în faliment de ani buni. Cele mai multe sunt agromecuri. De exemplu, la Agromec Işalniţa, AVAS are 69,9% din acţiuni, dar din 2004 nu mai are activitate. Institutul de Cercetări Miniere din Craiova (ICSITPML) este aproape integral al statului (90,6%), dar la sfârşitul lui 2004 avea datorii de 46 de milioane de lei, iar pe 2005 a reuşit să mai stingă din ele, dar tot au rămas 4,3 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 3,6 milioane, potrivit datelor de la AVAS.

Avioane Craiova şi Complexul Energetic Craiova ţin capul de afiş al portofoliului AVAS în Dolj, iar dacă prima este la un pas de transfer în proprietate privată, cu tot cu datorii, la Complexul Energetic, lucrurile sunt cel puţin interesante. Compania a avut în 2005 un profit de 12 milioane de lei, dar datoriile totale erau enorme: 241,8 milioane de lei, la o cifră anuală de afaceri de 680 de milioane. Despre privatizarea Complexului Energetic Craiova se vorbeşte încă de la înfiinţare, dar nici acum nu s-a materializat. Multiprest Service SA, la care statul deţine 67,7%, a avut pierderi pe 2005, dar figura şi cu datorii totale de 271.579 de lei. Şi lista poate continua.

 

În Vâlcea, AVAS pariază pe Oltchim

 

Doar opt firme din judeţul Vâlcea mai sunt scoase la privatizare de AVAS. Cea mai importantă dintre ele este Oltchim Râmnicu Vâlcea. AVAS a dat publicităţii doar datoriile la sfârşitul anului 2005, care se cifrau la aproape 865 de milioane de lei, iar profitul era de 22 de milioane de lei. Colosul din industria chimică din Vâlcea a fost implicat în diverse controverse în ultima perioadă. Cotaţiile la Bursa de Valori Bucureşti au scăzut la 0,38 lei pe acţiune, de la 1,48 de lei anul trecut. Altă firmă din Vâlcea, Cozia Forest, specializată în prelucrarea lemnului, este o societate pe profit, la care statul mai are participaţiuni de 24,65%. Datoriile firmei în 2005 ne-au atras atenţia: 2,2 milioane de lei.

 

Gorjul şi complexurile energetice

 

AVAS mai are de privatizat din Gorj doar şase societăţi, dar cele mai importante sunt Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari. Deşi ambele figurează cu profit pe anul de raportare 2005, de 45 de milioane de lei, respectiv 73 de milioane de lei, datoriile lor erau exorbitante la începutul anului 2006: 529 de milioane de lei, respectiv 261 de milioane de lei. La Rostramo Târgu Jiu, statul a mai rămas cu 24,69%. Firma era pe pierdere în 2005 şi avea datorii de 15 milioane de lei.

 

Cinci firme din Olt

 

Statul se chinuieşte să mai vândă participaţiunile la numai cinci firme din judeţul Olt. Societăţile sunt în proprietate privată în proporţie covârşitoare, deci statul mai deţine doar procente mici din acţiunile acestor companii, de la 2% la 5,85%. Deşi unele sunt pe profit, iar altele, pe pierderi, toate aveau datorii către bugete şi către terţi. Un exemplu este SMR Balş, la care AVAS mai are participaţiuni de 5,8%. Firma avea 1.886 de angajaţi în 2005, era pe profit, potrivit AVAS, şi înglobase datorii totale de 42,7 milioane de lei.

 

Resturi de privatizat în Mehedinţi

 

Nouă firme din Mehedinţi mai au printre acţionari şi statul, care deţine câteva zeci de procente la fiecare. AVAS mai este acţionar majoritar la una singură, Cerom Mehedinţi (51,004%), şi are obiect de activitate fabricarea hârtiei şi a cartonului ondulat. Capitalul social al firmei este de 18,5 milioane de lei şi, cu toate acestea, avea pierderi de cinci milioane de lei şi datorii totale de 21 de milioane de lei. Pachete mai mari de acţiuni mai deţine statul la Drobeta Comb (39,75%) şi Uzina de Reparaţii Mehedinţi (28,8%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII