Numărul angajaţilor din Dolj care acceptau să primească un salariu minim pe economie în cartea de muncă, pentru ca la salariu să primească mai mulţi bani, era, în anii trecuţi, destul de mare. În timp însă, a scăzut considerabil. Mărturie în acest sens stau informaţiile primite de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj, potrivit cărora, din ianuarie şi până în septembrie, doar aproximativ 10% din numărul total al salariaţilor activi din Dolj primesc un salariu minim pe economie (500 de lei).
Nevoia de credite „atacă“ practica
Angajaţii nu mai sunt de acord să li se treacă în cartea de muncă un salariu mai mic decât primesc. „Nu aş accepta un astfel de compromis deoarece la tinereţe, de bine, de rău, te mai descurci. La bătrâneţe însă va fi mai greu cu o pensie mică“, a declarat Roberta Gheţu, de 40 de ani. „Nu aş accepta pentru că nu mi se pare corect. În plus, cu un salariu mic nu poţi lua credite“, a spus Sabina, altă craioveancă. „Depinde ce înseamnă mai mult. Dacă îmi oferă de două, de trei ori mai mult decât salariul din cartea de muncă, poate. Toţi trăim din credite“, a spus Mihai Tudose, de 33 de ani.
Salariu mic înseamnă pensie mică
Principalul motiv pentru care craiovenii ezită să accepte să le fie trecut în cartea de muncă un salariu mai mic decât primesc la sfârşit de lună este grija faţă de ce se va întâmpla la bătrâneţe. „Chiar dacă acum ar prinde bine, mai târziu, dacă ieşi cu pensia mică e rău. În plus, e posibil ca angajatorul să-ţi promită un salariu mai mare şi la sfârşit de lună să primeşti doar ce e trecut în cartea de muncă. E mai bine legal: ştii de la început pe ce munceşti“, a explicat Eugen Frăsineanu, de 35 de ani.
Sunt însă şi persoane care susţin că ar face acest compromis. „Da. Până la urmă, contează remuneraţia pe care o iei“, a precizat Eleonora-Georgeta Balica, de 24 de ani. Sunt şi persoane care recunosc, sub anonimat, ce-i drept, că au fost de acord cu această practică pe perioada cât au lucrat, mai mult de nevoie decât de voie. „Am şi acceptat un salariu mai mic în cartea de muncă, dar să primesc unul mai mare la sfârşit de lună. Pentru bani am făcut-o. Nu noi, angajaţii, ci angajatorii fac asta“, a explicat Gabriela, de 52 de ani, din Craiova.
Retribuţia în transporturi aeriene, 3.214 lei
Alt motiv pentru care craiovenii nu fac compromisuri este şi acela că majoritatea sunt mulţumiţi cu banii pe care-i primesc, chiar dacă, spun ei, întotdeauna e nevoie de mai mult.
Salariul net la nivel de judeţ este în creştere. Potrivit celor mai recente statistici, câştigul salarial mediu net din luna iulie din Dolj a fost de 1.308 lei (1.769 de lei brut), în creştere cu 25,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu 2,7% (35 de lei) faţă de luna precedentă. „În luna iulie 2008, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net, datorate, în principal, acordării de prime (inclusiv a primelor de vacanţă), negocierilor salariale sau realizărilor de producţii mai mari“, a declarat Mariana Tănase, directoare executivă a Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Potrivit acesteia, valorile cele mai mari ale câştigului salarial net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (3.214 lei), iar cele mai mici, în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (732 de lei).
În ce domenii au scăzut salariile
Nu la fel de norocoşi au fost însă angajaţii din industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, care au înregistrat o scădere cu aproape 14% a salariului mediu net. Potrivit datelor statistice, la fel de ghinionişti au fost şi lucrătorii din sănătate şi asistenţă socială (scădere de 7,9%) şi cei din învăţământ, poştă şi telecomunicaţii, producţia şi furnizarea de energie electrică, termică, gaze şi apă (scădere între 1% şi 3,5%).