25.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreţul pentru Daewoo, la secret

Preţul pentru Daewoo, la secret

Membrii Comisiei de privatizare a Automobile Craiova au deschis ieri cutia cu oferta depusă de singura firmă interesată de cumpărarea fabricii din Bănie, Ford Motor Company. Preţul a rămas secret până când oficialii români se vor convinge că documentele depuse de americani respectă condiţiile de calificare impuse în caietul de sarcini.

Cât oferă Ford pentru Daewoo? La această întrebare nu a vrut să răspundă ieri preşedintele Comisiei de privatizare a fabricii de automobile din Craiova, Sebastian Vlădescu. Motivul? Mai întâi, vor fi verificate documentele de calificare, apoi, dacă lucrurile sunt în regulă, luni, 9 iulie, vor începe negocierile de îmbunătăţire a ofertei depuse de Ford Motor Company. Tot atunci vor fi deschise şi oferta tehnică şi cea financiară. Singura sumă avansată de Vlădescu a fost de 1,4 milioane de dolari, care reprezintă valoarea scrisorii de garanţie depuse de ABN AMRO Bank în numele Ford. Acesta a precizat că valoarea este minimală, impusă în caietul de sarcini, dar a evitat să spună cum s-a ajuns la acest calcul sau dacă reprezintă un procent din preţul total oferit de Ford. „Avem aşteptări foarte mari în privinţa ofertei Ford. Este vorba despre o sumă cu multe zerouri“, a spus Vlădescu, care a completat spunând că este sigur în proporţie de 90% că privatizarea va fi un succes.

„Nu se va repeta povestea CEC. Privatizarea nu se va împiedica de preţ. Eventualele probleme care ar putea apărea sunt legate de datoriile mai vechi, dar sunt lucruri care va trebui rezolvate între noi“, a declarat preşedintele comisiei de privatizare.

 

Americanii ne vor membri ai familiei Ford

 

Singurul reprezentant al Ford prezent la deschiderea cutiei cu oferte, Lyle Watters, director al Direcţiei de dezvoltare strategică în Europa, a declarat că firma sa a făcut cea mai bună combinaţie de oferte tehnice, financiare şi de mediu.

„Aceasta cuprinde angajamente pe care Ford şi le-a luat pentru a transforma fabrica la standarde internaţionale. În ultimii doi ani, am manifestat un interes deosebit pentru Craiova şi deja simt că îi cunosc pe cei de acolo, începând de la conducere şi până la sindicate“, a spus Waters. Acesta a precizat că, prin venirea Ford, operaţiunile de producţie se vor extinde, ceea ce va duce la atragerea altor furnizori de piese. Watters a dorit să-i încurajeze pe cei 3.700 de angajaţi ai Daewoo Craiova şi pe locuitorii din întreaga Oltenie, spunând că privatizarea va duce la creşterea nivelului de trai în regiune. „Vrem să aducem Craiova în familia Ford. Dorim să aducem prosperitate în Oltenia“, a precizat reprezentantul Ford, care, aşa cum au spus oficialii români, nu avea mandat să răspundă întrebărilor ziariştilor.

 

Negocieri pe toate planurile

 

Autorităţile române vor începe negocierile nu numai cu cei de la Ford, ci şi cu acţionarii minoritari ai Automobile Craiova, cu angajaţii Daewoo.

„Interesele acţionarilor minoritari nu vor fi ignorate. Vom avea contacte cu ei şi cu sindicatele, astfel încât, după semnarea contractului, Ford să-şi intre imediat în drepturi“, a spus Sebastian Vlădescu. Discuţiile cu sindicatele vor duce la semnarea unui acord social.

„Sunt aproape 4.000 de angajaţi cu care Ford va trebui să încheie un acord social“, a spus Constantin Botez, membru în comisia de privatizare.

Procesul de privatizare

30 august 2006 – a fost semnat Contractul de Transfer de Acţiuni şi Tranzacţie asupra Creanţelor între Daewoo Motor Co. Ltd. din Coreea şi SC Daewoo Automobile România SA. Prin această tranzacţie s-au răscumpărat 51% din acţiunile deţinute de compania coreeană şi a fost reglementată problema creanţelor între cele două societăţi, preţul total fiind de 60 de milioane USD. Statul român nu a cheltuit nici o sumă de bani pentru această tranzacţie.

Preţul total de 60 de milioane USD a avut două componente:

– 50 de milioane USD pentru plata pachetului de 51% din acţiuni;

– 10 milioane USD pentru plata datoriilor către firmele din grupul Daewoo.

· 9 martie 2007 – AVAS a publicat în presa locală, naţională şi internaţională anunţul privind intenţia de vânzare prin negociere pe bază de oferte finale, îmbunătăţite şi irevocabile a unui pachet de acţiuni reprezentând 72,4032% din capitalul social al societăţii comerciale AUTOMOBILE CRAIOVA S.A.

· 25 aprilie 2007 – Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a primit ieri 3 scrisori de intenţie neangajante pentru privatizarea SC AUTOMOBILE CRAIOVA S.A. din partea:

– GENERAL MOTORS Corporation

– FORD MOTOR Company

– JSC RUSSIAN MACHINES

· 2 mai 2007 – comisia de privatizare a AUTOMOBILE CRAIOVA a definitivat agenda privatizării

· 16 mai 2007 – Guvernul României a aprobat Memorandumul privind Aprobarea Strategiei de Privatizare a AUTOMOBILE CRAIOVA

· 18 mai 2007 – AVAS a publicat anunţul privind vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, reprezentând 72,4032% din capitalul social al AUTOMOBILE CRAIOVA.

· 5 iulie 2007, data – limită de depunere a ofertelor – AVAS a înregistrat o singură ofertă pentru preluarea pachetului de 72,4032% din capitalul social al AUTOMOBILE CRAIOVA din partea FORD MOTOR COMPANY.

· 6 iulie 2007 – comisia de privatizare a deschis, la sediul AVAS, oferta depusă de FORD MOTOR COMPANY.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII