Reapariţia, în urmă cu câteva săptămâni, a celor 24 de busturi în zona Teatrului Naţional din Craiova a iscat vâlvă. La acel moment, presa locală şi naţională a scris despre scandalul provocat. S-a scris că busturile sunt ruginite, lovite, lipite cu chit auto. Dar şi că sunt aşezate într-o zonă prea retrasă a parcului de la teatru. Fiindcă unul dintre busturi îl reprezintă pe marele actor Amza Pellea, fiica acestuia, Oana Pellea, a luat atitudine. Aceasta a solicitat administraţiei locale craiovene, considerând că a batjocorit memoria tatălui ei, să caseze bustul actorului.

Pusă în faţa acestei situaţii, Primăria Craiova a scos busturile de pe socluri pe motiv că au fost puse doar de probă. Mai mult, reprezentanţii primăriei spun acum că busturile fac obiectul unei cercetări penale. Drept urmare, vor sta pitite şi la dispoziţia anchetatorilor mult timp de acum înainte.
Primăria a făcut o „simulare cu busturile personalităţilor“

Într-un răspuns venit din partea Primăriei Craiova este explicat întreg parcursul pe care l-au avut busturile de la montarea lor, în 2005, şi până în prezent.
„Revenirea busturilor în amplasamentul vechi nu se mai putea face pentru că proiectul parcării nu mai permite acest lucru. Societatea civilă și asociațiile socio-profesionale au solicitat, de nenumărate ori, refacerea Aleii Personalităților. Primăria a propus mai multe amplasamente, dar, la recomandarea Uniunii Arhitecților din România și a specialiștilor Direcției de Cultură Dolj, s-a decis reamplasarea Aleii Personalităților într-o zonă pietonală centrală, din vecinătatea celei vechi, amenajată urbanistic și peisagistic.
S-a obținut autorizația de construire nr. 347/11.08.2019 privind amenajarea spațiului public din vecinătatea Teatrului Național, cu aviz de la Direcția Județeană de Cultură Dolj.În conformitate cu Legea nr. 50/1991 și cu normele de aplicare ale acestei legi, se pot efectua modificări de temă în timpul execuției, dacă acestea sunt necesare. Practic, în acest moment, zona unde apar reamplasate busturile personalităților este o zonă în lucru.
Sunt lucrări în curs de execuție, nefinalizate. Aducerea busturilor pe soclurile noi s-a făcut în interiorul perioadei de execuție a spațiului public pentru a se vedea cum se încadrează fiecare bust pe fundal, care e cea mai bună ordine de așezare a acestora, dar și pentru a se testa comportamentul finisajului aplicat pe socluri la contact cu bustul, având în vedere că busturile realizate în 2005 erau montate atunci pe alte socluri, din alt material.
Precizăm că, în Certificatul de Urbanism cu nr. 538/30.03.2018, prin care s-a solicitat amenajarea spațiului public și amplasarea busturilor, s-a cerut și avizul Ministerului Culturii – Comisia Națională pentru Monumente de For Public pentru amplasarea busturilor. Având în vedere că la cele două adrese făcute de Primăria Craiova către Ministerul Culturii pentru obținerea avizului de amplasare a busturilor, Comisia a făcut mai multe recomandări. S-a decis obținerea autorizației de construire doar pentru amenajarea spațiului public (AC nr. 347/11.08.2019).
Busturile între avize şi autorizaţii
Toate celelalte demersuri de obținere a avizului de la Comisia Națională pentru Monumente de For Public și a autorizației de construire pentru busturi sunt în curs de avizare. De asemenea, menționăm că într-unul din răspunsurile membrilor comisiei de la Ministerul Culturii s-a solicitat prezentarea unei simulări, a unui plan de amplasare a fiecărei statui pe soclul ei, dar și imagini individual, cu acestea, în spațiul propus, acesta fiind motivul pentru care busturile au fost amplasate provizoriu în spațiul din vecinătatea Teatrului Național „Marin Sorescu”,
se precizează în răspuns.
Busturile au fost oxidate de la început

Primăria bate monedă pe faptul că statuile au fost coclite încă de la amplasarea lor în anul 2005.
Cele 24 de busturi montate în 2005 pe Aleea Personalităților au prezentat încă de la inaugurarea lor grave probleme de realizare, lucru menționat și în presa anului 2005, care constata încă de pe atunci „culoarea verzuie a statuilor şi rugina care curge pe socluri, deși abia fuseseră aduse și montate!
Busturile, cercetate penal

În prezent, busturile nu pot fi reamplasate în spaţiul public, fiindcă primăria nu are avizul de la Comisia Naţională a Monumentelor. În plus, acestea nu pot fi restaurate pentru că fac obiectul unei cercetări penale:
Încheierea lucrărilor de amenajare a spațiului, recepția și inaugurarea se vor face cu condiția îndeplinirii tuturor condițiilor legale. Practic, busturile vor fi reamplasate în poziția finală după obținerea avizului de la Comisia Națională a Monumentelor de For Public, aviz care nu are nici o legătură cu amenajarea spațiului, adică cu ceea ce se întâmplă, în acest moment, pe șantier.
Foarte important de reamintit este că nu sunt posibile intervenții de restaurare pe aceste din cauza sesizării penale depuse de un cetățean vizavi de felul în care acestea au fost realizate. Fiind o cercetare penală în curs, primăria are obligația de a le păstra în forma în care au fost ele realizate în 2005,
se mai arată în răspuns.