14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBusturile coclite din centrul Craiovei, scandal naţional

Busturile coclite din centrul Craiovei, scandal naţional

Reamplasarea busturilor personalităţilor, săptămâna trecută, de către primărie, în zona Teatrului „Marin Sorescu“ din Craiova, a iscat mare vâlvă. Scandalul a depăşit graniţele Bănei

Unii dintre cetăţeni oraşului s-au arătat indignaţi de faptul că busturile din bronz sunt afectate de coroziune. Primăria a depus prea puţine eforturi ca să cureţe busturile, care până acum au stat aruncare în curtea RAADPFL.

Starea deplorabilă în care se găsesc acestea a făcut atâta vâlvă încât a reacţionat şi actriţa Oana Pellea. Este cunoscut faptul că între personalităţile cărora li s-a turnat bustul în bronz este şi Amza Pellea.

Bust

Actriţa a postat pe contul său de Facebook următoarele:


„Citiţi, vă rog!
Așa cinstește Primăria Craiova personalitățile Olteniei.
Printre aceste busturi ruginite se afla și bustul AMZA PELLEA. Mai-marii Craiovei nu au găsit alt fel de a cinsti memoria lui decât printr-un bust de “bronz” ruginit.
Am fost la inaugurare. Atunci am primit, în numele tatălui meu, diploma de FIU AL CRAIOVEI.
Mi-am dat acordul pentru acest bust. Mi s-a spus că este din bronz…
Oricum… diploma, bustul și o plăcuță memorială este tot ce a făcut Craiova pentru memoria tatălui meu.
Bustul a fost în faţa Teatrului Național Craiova. De acolo l-au mutat… la “bronz vechi” aruncat (depozitat) undeva… acum a reapărut într o stare jalnică.
N-am intrat niciodată în Primăria Craiovei.
Nu am cerut Primăriei Craiova niciodată nimic.
Dar… acum, în calitate de unică moștenitoare, mă văd nevoită să apăr imaginea și memoria tatălui meu.
Deci:
Din acest moment, primăria NU mai are aprobarea mea de a expune acest monument.
Folosirea fără acordul meu constituie ilegalitate.
”Amza Pellea” este marca înregistrată OSIM
Deci:
“Mulțumesc”… Primăriei Craiova pentru felul în care își arată recunoștința și prețuirea faţă de Amza Pellea și cer politicos ca acest bust să fie casat!
Decât așa… mai bine… nimic.
Oricum… AMZA Pellea este în inimile romanilor și este iubit și după 37 de ani de la plecarea de pe pâmant… doar asta contează cu adevărat! În plus, iubirea mai are un avantaj: Nu ruginește niciodată.
Acestor oameni minunați chiar le MULŢUMESC!
PS. Sunt dispusă să-mi asum achitarea costului pentru turnarea în bronz a acestui bust… cu condiţia ca Primaria Craiova să-mi pună la dispoziţie o locaţie onorantă. Mulţumesc“.

Primăria tace

Bust

Surse din cadrul Primăriei Craiova spun că statuile au fost „curăţate“ înainte de-a fi amplasate pe noile socluri. Folosirea unor substanţe sau procedee mai sofisticate care să aducă statuile în starea lor iniţială ar fi fost mult prea costisitoare.

Ca o replică la toate reproşurile venite din partea cetăţenilor şi a celor reflectate în mass-media, Primăria Craiova a promis că va da un comunicat de presă. Numai că, până la închiderea ediţiei, reprezentanţii acesteia nu au mai transmis nici un „comunicat“.

Ce spun specialiştii în domeniu

Busturi

„Am văzut ce vâlvă s-a făcut. În primul rând, trebuie cunoscut ce compoziţie are aliajul din care sunt făcute busturile. Trebuie făcute analize prin care să se stabilească compoziţia. Trebuie analizate formele de coroziune.

La noi, în Craiova, sunt specialişti, dar şi instituţii care au posibilitate să identifice compoziţia acestor busturi. Ulterior, se ştie ce procedeu se poate aplica. Unele, într-adevăr, sunt costisitoare şi de durată.

Sunt materiale, tehnici laborioase prin care aceste busturi pot fi curăţate. Contează foarte mult şi condiţiile în care ele au fost ţinute anterior. Trebuie făcute analize prin care să se stabilească compoziţia. Trebuie analizate formele de coroziune. Cert este că acele busturi prezintă coroziune, care va lucra în timp şi le degradează“,

a precizat un restaurator metale.

Coroziunea poate duce la distrugere

Coroziune este un proces de degradare şi deteriorare a metalelor sau obiectelor metalice, sub acţiunea agenţilor chimici din mediu. Cu alte cuvinte, degradarea unui material în reacţie cu mediul la care este expus. Cu excepţia metalelor aşa-zis nobile, toate celelalte metale sunt nestabile în contact cu mediul atmosferic.

Modul în care se manifestă această nestabilitate, ca şi gradul în care ea apare, depind atât de natura metalului, cât de vecinătatea lui.


Procesul constă în distrugerea treptată a materialelor (de obicei metale) prin reacţia chimică şi/sau electrochimică cu mediul lor. Coroziunea degradează proprietăţile utile ale materialelor şi structurilor, incluzând rezistenţa, aspectul şi permeabilitatea la lichide şi gaze,

se arată pe www.alpaccess.ro/blog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS