Autorităţile din Gorj se află în continuare în stare de alertă, după ce pe râurile Motru, Olteţ şi Gilort a fost reactivat ieri codul portocaliu de inundaţii. Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au întâlnit la sediul Prefecturii Gorj pentru a face o evaluare a ultimelor date primite de la autorităţile locale. În ciuda faptului că ploile s-au redus ca intensitate, numărul obiectivelor afectate de inundaţii şi viitură este într-o continuă creştere, iar vremea le poate pune în continuare probleme autorităţilor. Potrivit ultimului bilanţ realizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, au fost afectate de inundaţii: un municipiu cu un cartier aparţinător; două oraşe, 17 comune şi 32 de sate componente; 12 persoane sinistrate, 130 de anexe gospodăreşti (1 distrusă şi 129 inundate); 5 obiective socio-economice, 10 poduri şi 15 podeţe; 15 kilometri de străzi; 3,6 kilometri de drum judeţean, 46,77 kilometri de drum comunal, 52,45 kilometri de drum forestier; 80,6 hectare teren arabil, 19 hectare de păşuni şi fâneţe şi 23 de hectare de pădure, precum şi 108 fântâni.
200 de litri pe metrul pătrat!
Liviu Dumitraşcu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, a declarat că în judeţ au fost înregistrate în această săptămână cantităţi record de precipitaţii. În zona Bumbeşti-Jiu au fost şi 200 de litri pe metrul pătrat, 160 de litri pe metrul pătrat la Baia de Fier şi o medie de o sută de litri în celelalte localităţi ale judeţului. „Important este că s-a acţionat cum trebuie şi nu avem victime umane. Din păcate, a fost degradată infrastructura în foarte multe zone ale judeţului. Porţiunea cu probleme este Crasna – Novaci – Baia de Fier şi Polovragi. Pe zona aceasta pot să mai apară situaţii de urgenţă. Avem sute de poteci şi drumuri forestiere afectate de viitură. S-au format zeci şi sute de izvoare care vor contribui la creştrea cantităţii de apă în bazinul Gilortului. Aşadar, există în continuare premise pentru apariţia de situaţii de risc”, a precizat Liviu Dumitraşcu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.
Ajutor de la ISU Alba
Din ordinul conducerii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, un detaşament de 20 de subofiţeri şi un ofiţer din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba a fost trimis pentru spijinirea activităţilor de înlăturare a consecinţelor fenemenelor meteorologice din ultima perioadă.
Detaşamentul venit în sprijin se află cazat la sediul ISU Gorj şi constituie efectivul de rezervă al ISU. Pentru a evita apariţia îmbolnăvirilor în rândul populaţiei, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a trimis două echipe care fac analiza apei în localităţile Crasna, Novaci, Baia de Fier şi Polovragi. „Avem două echipe pe teren şi acţionează în zonele cu probleme. Analizele prelevate până acum arată că apa nu este potabilă. Trebuie să avem trei zile fără ploi pentru ca analizele să fie certe. Le transmitem cetăţenilor din localităţile afectate şi cu surse inundate să nu consume apa sub nici o formă. Avem şi substanţe dezinfectante pentru a interveni când va fi oportun. Lucrăm şi prin intermediul spitalelor. În funcţie de raportarea pe care o vor face echipele, vom trece inclusiv la vaccinarea preventivă a populaţiei antihepatită şi antitetanos”, a precizat Marius Boeriu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Aşteaptă ajutoare să îşi repare casele
Localnicii din comunele afectate de inundaţii şi în special de pe Valea Gilortului, acolo unde s-a produs viitura de peste trei metri, aşteaptă măsuri concrete pentru a putea începe reconstrucţia caselor. În acelaşi timp, au început să fie trimise diverse ajutoare în judeţul Gorj: „Cei de la Vamă au găsit un spaţiu pentru depozitare. Vedem ce se va primi, de la alimente până la materiale de construcţie. Aşteptăm şi evaluările comisiei judeţene. Deja cei de la Electrica au trimis 1.200 de litri de apă minerală pentru cetăţenii din Polovragi. Se strâng în continuare ajutoare. Şi Crucea Roşie Gorj strânge alimente şi apă plată, din câte mi s-a transmis. Autorităţile locale vor face anchete sociale la familiile afectate pentru a vedea exact care sunt pierderile şi pentru ca ajutoarele să ajungă acolo unde trebuie”, a menţionat subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca.
Acţiune umanitară a Arhiepiscopiei Craiova
De asemena, Arhiepiscopia Craiova a iniţiat o acțiune umanitară pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundaţii. „Arhiepiscopia Craiova adresează un apel de suflet tuturor credincioşilor la solidaritate creștină, pentru alinarea durerilor semenilor noștri aflați în suferinţă, ca urmare a inundaţiilor care au afectat mai multe localităţi din Oltenia. În acest scop, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în toate bisericile din cuprinsul eparhiei vor fi organizate colecte, în cadrul cărora pot fi donate sume de bani, alimente neperisabile şi alte produse de strictă necesitate. Preoţii vor înălţa rugăciuni pentru încetarea ploilor, iar la finalul slujbelor religioase îi vor îndemna pe credincioşi să contribuie la sprijinirea semenilor afectaţi de revărsările de ape. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să răsplătească cu binecuvântările sale pe toţi cei care vor contribui la această acţiune umanitară de ajutorare a fraţilor noştri aflaţi în suferinţă!”, se scrie în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Craiova.
Controale la clădirile construite în zone de risc
Referitor la clădirile afectate de inundaţii, comisarul-şef Viorel Caragea, şeful ISU Gorj, a recomandat autorităţilor responsabile să înceapă verificări pentru depistarea construcţiilor ridicate în zone cu risc de producere de situaţii de urgenţă. Inspecţia în Construcţii Gorj va începe verificări pentru a se stabili cum de s-a ajuns ca în multe localităţi gospodăriile să fie amplasate foarte aproape de albiile râurilor. Cu toate acestea, Planul de analiză şi acoperire a riscurilor la nivelul judeţului Gorj, realizat anul acesta de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, arată că în judeţ sunt 31 de localităţi pe teritoriul cărora se află 20 de zone de risc la inundaţii din revărsări de ape şi 48 de zone de risc de inundaţii din scurgeri de torenţi în urma ploilor torenţiale şi topirii zăpezii. Conform aceluiaşi document, Acumularea Vădeni prezintă o zonă de risc cu grad ridicat, întrucât la data actualizării schemei cu riscurile teritoriale este colmatată în proporţie de 82%, depunerile de aluviuni fiind de circa 2,5 metri, drept pentru care au fost luate măsuri de prelungire a digurilor la coada lacului pentru evitarea inundaţiilor în cazul căderilor masive de precipitaţii, în zona de nord a municipiului Târgu Jiu. De asemenea, Acumularea Motru – Valea Mare – a fost pusă în funcţiune în anul 1983, destinaţia – producere de energie electrică. Volumul brut al acumulării este de 4,7 milioane de metri cubi. Totodată, la nivelul judeţului Gorj, sunt în evidenţă 63 de localităţi pe teritoriul cărora se află 165 de zone cu alunecări de teren. În cele 165 de zone de risc există 948 de construcţii, din care doar 122 sunt autorizate. Aşadar, autorităţile au la dispoziţie o hartă a zonelor de risc, în baza căreia ar putea să acţioneze şi să direcţioneze investiţiile în infrastructură, pentru a preveni sau limita dezastrele naturale.
Recunoaştere pentru salvamontişti
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că, după încheierea tuturor intervenţiilor, îi va felicita într-un cadrul public pe subalternii săi de la Serviciul Public Judeţean al Salvamont şi Salvaspeo Gorj, conduşi de Sabin Cornoiu. Salvamontişii au fost consideraţi eroii intervenţiilor, reuşind să salveze zeci de oameni din mijlocul apelor şi de pe munte.